Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας των ΑμεΑ


Συνάντηση του Δ.Σ. του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ» με τον Αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Κοπάνα

ΚΟΠΑΝΑΣ-ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ 2
Τις προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 επεξεργάσθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Μεταφορών Αργύρη Κοπάνα, ο πρόεδρος Κώστας Κουσουτζής, ο γεν. γραμματέας Πέτρος Μπέλλος και το μέλος Κερασία Ζορμπά του σωματείου κινητικά αναπήρων Ν. Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ». Μεταξύ άλλων σημαντικών δράσεων, αναφέρονται ενδεικτικά οι εξής:
Άξονας 1: «Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία»

- Προώθηση της βελτίωσης της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία υφιστάμενων ιστοσελίδων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
- Προαγωγή προσβάσιμων υποδομών στην εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία
- Προώθηση της βελτίωσης της προσβασιμότητας ΜΜΕ σε άτομα με αναπηρία και πιστοποίησης αυτών βάσει του προτύπου ΕΛΟΤ 1439.
- Προώθηση καινοτόμων συσκευασιών προϊόντων, προσβάσιμων σε άτομα με αναπηρία.
Άξονας 2: «Αξιοποίηση Ικανοτήτων-Κοινωνική Ενσωμάτωση»
- Εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων σε θέματα σχετικά με την αναπηρία, με έμφαση σε τεχνικές συναλλαγής με άτομα με αναπηρία.
- Παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία
- Εφαρμογή δράσης για την προώθηση των εύλογων προσαρμογών στους χώρους εργασίας και τις ΤΠΕ που χρησιμοποιούνται.
- Δράσεις υποστήριξης ατόμων με αναπηρία για τη δημιουργία επιχειρήσεων
- Προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία
- Δημιουργία Μονάδων και Υπηρεσιών Υποστήριξης Μετακίνησης
- Παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης σε μητέρες/πατέρες παιδιών / ατόμων με αναπηρία και γυναίκες με αναπηρία
- Δημιουργία ή και υποστήριξη λειτουργίας ήδη υφιστάμενων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – Ημιαυτόνομης Διαβίωσης κλπ
- Δημιουργία Πρότυπης Προσβάσιμης Κατοικίας Εξοπλισμένης
- Προώθηση δράσης «Διαβίωση κατ’ οίκον» για επιδότηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε κατοικίες ατόμων με αναπηρία με σκοπό την προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης.
- Υποστήριξη αναπηρικών φορέων για ίδρυση και λειτουργία προστατευμένων παραγωγικών εργαστηρίων αλλά και προγραμμάτων υποστηριζόμενης απασχόλησης.
Άξονας 3: «Περιβάλλον»
-Δημιουργία και προβολή δικτύων προσβάσιμων προορισμών
-Προώθηση δράσεων βελτίωσης της προσβασιμότητας αστικών αξόνων σε υποβαθμισμένες περιοχές ή/και σε περιοχές εμβληματικού χαρακτήρα / ειδικής δυναμικής της Περιφέρειας
-Υποστήριξη παρεμβάσεων αποκατάστασης της προσβασιμότητας κτιρίων ανοικτών στο κοινό βάσει των απαιτήσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Άξονας 4: «Υποδομές»
-Προώθηση δράσεων για την συμμόρφωση των μεταφορικών συστημάτων της Περιφέρειας στις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών και ιδιαίτερα των επιβατών με αναπηρία.
-Δημιουργία υπηρεσιών εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία στα αεροδρόμια και στους λιμένες της Περιφέρειας.
-Βελτίωση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των σταθμών ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.
-Δημιουργία υπηρεσιών στοχευμένης μετακίνησης ατόμων με αναπηρία εντός και εκτός αστικού ιστού.
«Η συνεργασία είναι δεδομένη»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας ανέφερε τα εξής: «Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τον «Ιππόκαμπο», για την πλούσια δράση του προς την κατεύθυνση της επίλυσης ζητημάτων των μελών του αλλά και της προσφοράς στην τοπική κοινωνία.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας με αναπηρία είναι η προσβασιμότητα, η δυνατότητα, δηλαδή, να μπορούν αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, τις υπηρεσίες και τα αγαθά.
Η προσβασιμότητα είναι η κύρια παράμετρος που καθορίζει σε κάθε άτομο το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας επιλογών και αποτελεί την κεντρική ιδέα των προτάσεων, που επεξεργαστήκαμε ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.
Το σημαντικό είναι ότι τόσο ο Κανονισμός ΕΕ 1303/2013 περί καθορισμού κοινών διατάξεων για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, όσο και οι επιμέρους κανονισμοί των Ευρωπαϊκών Ταμείων, ενισχύουν τις απαιτήσεις τους αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία και την προσβασιμότητα σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Η συνεργασία, συμπαράταξη, συμπόρευση με το σωματείο των κινητικά αναπήρων είναι δεδομένη και θα είναι και αποτελεσματική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger