Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ



ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ
ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Η μαζική πρόσβαση στην πληροφορία και το θέαμα στη σύγχρονη εποχή έχει αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό για την εξάπλωση της προπαγάνδας των ισχυρών από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης... Τέσσερις ταινίες για την επιρροή της τηλεόρασης στην καθημερινότητα, τη διαμόρφωση συνειδήσεων και τη χειραγώγηση των μαζών.

Παρασκευές στις 8:30μμ
Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα
kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr

​ www.eksegersi.gr



~Παρασκευή 4/11/2014~
Η ΕΚΠΟΜΠΗ
(Ελλάδα, 1968, 21’)
Σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος



Μια ομάδα δημοσιογράφων επιλέγει, μέσα από συνεντεύξεις γυναικών, έναν μικροαστό ως τον «ιδανικό άνδρα», ο οποίος θα περάσει μια νύχτα με μια ντίβα του κινηματογράφου. Ο ενθουσιασμός του για την ευκαιρία αυτή θα σβηστεί γρήγορα, όταν ανακαλύψει πως η συνάντηση δεν είναι όπως την ονειρεύτηκε... Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κάνει μια μικρού μήκους ταινία για την κενότητα που προβάλλεται ως πρότυπο από τα ΜΜΕ και την κατανάλωσή της από το κοινό της δεκαετίας του ‘60. Οι διαφορές με τη σημερινή εποχή είναι ελάχιστες...

Περισσότερα: http://www.theoangelopoulos.gr/onemovie.php?lng=Z3JlZWs=&moviename=biBla3BvbXBu

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ
(Signore e signori, buonanotte, Ιταλία, 1976, 118’)
Σενάριο, σκηνοθεσία: Συλλογικό
Παραγωγή: Cooperativa 15 maggio
Διανομή: Titanus Distribuzione



Μια σειρά επεισοδίων από πολλούς δημιουργούς, από τα οποία παρελαύνουν γνωστοί ιταλοί ηθοποιοί της εποχής: Μαρσέλο Μαστρογιάνι, Βιτόριο Γκάσμαν, Ούγκο Τονιάτσι είναι μόνο κάποιοι από αυτούς, σε μια ταινία που σατιρίζει και καταδεικνύει μέσα από μια υποτιθέμενη τηλεοπτική εκπομπή τη διαφθορά της ιταλικής πολιτικής σκηνής της δεκαετίας του ’70, τη θρησκεία, τα ΜΜΕ και τη φτώχεια, μεταξύ άλλων. Ο διεφθαρμένος πολιτικός που παρουσιάζεται σίγουρος για την επιδοκιμασία των ψηφοφόρων του στο πρόσωπό του, η έκρηξη δολοπλοκίας που προηγείται της εκλογής του νέου Πάπα, η εκμετάλλευση της «τρομοκρατίας» από την ιταλική αστυνομία και τα –αναμενόμενα- αποτελέσματά της, η προτροπή του καθηγητή Σμιτ να φαγωθούν τα φτωχά παιδιά για την καταπολέμηση της φτώχειας απεικονίζουν με χιούμορ τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα της Ιταλίας και την πρόστυχη αντιμετώπισή τους από την «δημοσιογραφία» της εποχής...

[Δείτε το trailer]




~Παρασκευή 7/11/2014~
ΤΟ ΚΟΥΤΙ
(Ελλάδα, 2004, 11’)
Σενάριο, σκηνοθεσία: Εύα Στεφανή
Παραγωγή: Εύα Στεφανή, Cinetic



Μια ηλικιωμένη γυναίκα έχει για μόνη της συντροφιά την τηλεόραση, στο στενόχωρο δωμάτιο που ζει. Σχολιάζει με ενθουσιασμό τις εικόνες που παρουσιάζονται στην οθόνη, ενώ έχει αναπτύξει μια προσωπική σχέση με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων... Η Εύα Στεφανή με την μικρού μήκους ταινία της απεικονίζει γλαφυρά τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας στην αποξενωμένη σύγχρονη εποχή, όπου η ανάγκη για επικοινωνία διαμεσολαβείται ή και αντικαθίσταται από τον «όμορφο κόσμο του κουτιού». Η ταινία παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ το 2004.

[Δείτε το trailer]

Περισσότερα: http://www.idfa.nl/industry/tags/project.aspx?id=cbdc6173-8002-488e-bb24-d831068c859c&tab=idfa


LA ANTENNA
(Αργεντινή, 2007, 87’)
Σενάριο, σκηνοθεσία: Esteban Sapir
Παραγωγή: ladobleA Productions



Σε μια φανταστική πόλη όπου οι φωνές των ανθρώπων έχουν κλαπεί, ο μεγαλοεπιχειρηματίας κύριος TV χρησιμοποιεί την τηλεόραση για να υπνωτίζει τους κατοίκους να αγοράζουν τα προϊόντα του. Ο τρόπος για να το επιτύχει αυτό είναι μέσω της «Φωνής», μιας μυστηριώδους γυναίκας που φαίνεται να είναι η μόνη που διαθέτει ακόμη το χάρισμα. Η μόνη ελπίδα για το σπάσιμο του μονοπωλίου του κυρίου TV και για την απελευθέρωση των κατοίκων είναι να έχει κληρονομήσει το χάρισμα ο γιος της γυναίκας. Πάνω σε αυτή την ελπίδα στηρίζεται μια οικογένεια που αναλαμβάνει να καταστρέψει τα σχέδια του παντοδύναμου βιομήχανου... Ο Εστεμπάν Σαπίρ μιλά με την πρώτη του ταινία για ένα δυστοπικό μέλλον, κάνοντας το δικό του σχόλιο για τη χειραγώγηση των ανθρώπων από τα ΜΜΕ και την αγαστή τους συνεργασία με τα συμφέροντα του κεφαλαίου... Η ταινία παίχτηκε σε πολλά φεστιβάλ διεθνώς τις χρονιές 2007-2008 και γνώρισε αρκετές διακρίσεις, ανάμεσά τους βραβεία από την Αργεντίνικη Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, την Ενωση Αργεντίνων Κριτικών Κινηματογράφου, τη Διεθνή Εβδομάδα Φανταστικού Κινηματογράφου της Μάλαγα και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φαντασίας της Νεσατέλ.

[Δείτε το trailer]
Περισσότερα: http://www.laantena.ladoblea.com/cine.php

------------------------------
-------------------------------------------------------

ΤΗΛΕΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ
Παρασκευές στις 8:30 μμ // Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα
kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr

www.eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger