Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Πώς κατασκευάζεται ένα ραδιοτηλεσκόπιο και πώς οργανώθηκε το αστεροσκοπείο της Σκοπέλου

radiotileskopio
Εξαιρετικά πρακτικό χαρακτήρα θα έχει η αυριανή διάλεξη, δύο μάλιστα ομιλητών, της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, που θα γίνει στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο).
Ο πρώτος ομιλητής θα είναι ο βιολιστής της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ. Άρης Βούλγαρης, ο οποίος θα έχει ως θέμα την «Εισαγωγή στην ραδιοαστρονομία και πώς κατασκευάζεται ένα ραδιοτηλεσκόπιο». Ο δεύτερος ομιλητής, είναι αρτοποιός στο επάγγελμα και θα παρουσιάζει το αστεροσκοπείο της Σκοπέλου, με τα τηλεσκόπια και τα άλλα αστρονομικά όργανα που διαθέτει, με τελευταίο το ερασιτεχνικό ραδιοτηλεσκόπιο, που είναι το μοναδικό στον ελληνικό χώρο.

Ο κ. Βούλγαρης, το 2005, κατασκεύασε τον πρώτο του φασματογράφο ταυτόχρονης οδήγησης με τη χρήση κατοπτρικού διαφράγματος και φωτογράφησε το φάσμα του κομήτη Maccholz (C/2004 Q2), καθώς και την εξαιρετικά ισχυρή γραμμή εκπομπής Νατρίου στο φάσμα του κομήτη MacNaught (C/2006 P1).
Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται με συστηματικές παρατηρήσεις της φωτόσφαιρας και της χρωμόσφαιρας του Ηλίου. Εξαιτίας αυτής της ασχολίας προχώρησε στη μελέτη και κατόπιν στην κατασκευή διαφόρων ηλιακών οργάνων παρατήρησης όπως φασματογράφων, κορωνογράφων, φίλτρων Lyot με χρήση διπλοθλαστικών πλακιδίων χαλαζία και ασβεστίτη, ηλιοστατών, καθώς και την κατασκευή οπτικής- ηλιακής τράπεζας πειραμάτων. Από το 2007, χειρίζεται μηχανουργικό τόρνο και φρέζα, τα οποία χρησιμοποιεί για την κατασκευή οπτομηχανικών εξαρτημάτων.
Το 2004 ανέλαβε την μηχανική και οπτική αναβάθμιση του τηλεσκοπίου του Αστεροσκοπείου του Α.Π.Θ. με αφορμή την επίσκεψη του καθηγητή Jay Pasachoff στη Θεσσαλονίκη για την παρατήρηση της διάβασης της Αφροδίτης. Από το 2005 δε, συνεργάζεται με τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Ε. Βανίδη του Τομέα Φυσικής Στερεάς Κατάστασης του Α.Π.Θ. κατασκευάζοντας σειρά οργάνων για τις οπτικές διατάξεις του εργαστηρίου Οπτικής για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
Το 2006 συμμετείχε στην αποστολή του Jay Pasachoff με σειρά πειραμάτων κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης Ηλίου στο Καστελλόριζο. Συνολικά έχει παρατηρήσει άλλες 5 ολικές εκλείψεις, οι οποίες συνοδεύονταν από όργανα και πειραματικές διατάξεις δικής του κατασκευής: Στη Σιβηρία, στην Κίνα, στο Νησί του Πάσχα, στην Αυστραλία και στην Δ. Αφρική, συμμετέχοντας στην ερευνητική ομάδα Pasachoff.
Το 2013, σε συνεργασία με το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης ανέλαβε το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αυτοματοποιημένου ραδιοτηλεσκοπίου (GoTo) διαμέτρου 2 μέτρων για λογαριασμό της εταιρίας Vector. Το δε 2014, κατόπιν πρότασης του καθηγητή Αστρονομίας κ. Ιωάννη Σειραδάκη, ανέλαβε την τροποποίηση μιας γεωστατικής κεραίας διαμέτρου 3.2 μέτρων και τη μετατροπή της σε αυτοματοποιημένο αστρονομικό ραδιοτηλεσκόπιο για τις ανάγκες του Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ.
Εξάλλου ο κ. Μιχαήλ, από το 2008 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Σκόπελο, όπου δημιούργησε ολόκληρο αστεροσκοπείο. Το 2012 συνόδευσε την ελληνική αποστολή για την παρατήρηση της ολικής έκλειψης Ηλίου της Αυστραλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Σειραδάκη.
Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με τη συλλογή πολλών τηλεσκοπίων και εξαρτημάτων τους, όπως προσοφθάλμια, φωτογραφικές μηχανές, CCD κάμερες, φίλτρα με σκοπό τη χρήση τους για τη διάδοση και την προώθηση Αστρονομίας στο ευρύ κοινό. Πρόσφατα στη συλλογή του υπάρχει ένας φασματογράφος για την παρατήρηση του ηλιακού φάσματος, καθώς και ένα ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου 1,2 μέτρων με σκοπό την καθημερινή καταγραφή της ηλιακής δραστηριότητας.
Στο Αστρονομικό Παρατηρητήριό του «Κένταυρος»όπως το αποκαλεί, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τις ηλιακές προεξοχές από το τηλεσκόπιο Ηα, να μετρήσει τις γραμμές απορρόφησης Fraunhofer, που καταγράφονται στο ηλιακό φάσμα κοιτώντας μέσα από τον φασματογράφο και να ακούσει τον ραδιοθόρυβο του Ηλίου, που συλλέγει το ραδιοτηλεσκόπιο ταυτόχρονα με την καταγεγραμμένη γραφική παράσταση στον υπολογιστή του. Φυσικά, παράλληλα με την παρατήρηση, ο επισκέπτης θα δοκιμάσει και λιχουδιές ψημένες στον Σκοπελίτικο φούρνο του κ. Μιχαήλ.
http://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger