Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο, ο Δένδιας τσακώνεται για τα κόκκινα δάνεια!


Ενώ οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο, ο Δένδιας τσακώνεται για τα κόκκινα δάνεια!

Παραδέχθηκε ο νέος υπουργός Άμυνας ότι οι προτάσεις του για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά αποτελούν δικές του απόψεις - Ο κ. Δένδιας διέκοψε την ενημέρωση των αρχηγών γενικών επιτελείων για να δώσει συνέντευξη

Την ώρα που οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις τους με τον... απρόσκοπτο πλου της κορβέτας «Buyukada» σχεδόν στο μισό Αιγαίο, ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας διέκοπτε ακόμα και την ενημέρωσή του από τους αρχηγούς των Σωμάτων προκειμένου να απαντήσει στις δηλώσεις του μέχρι χθες υφυπουργού του στο υπουργείο Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τα κόκκινα δάνεια!



Ο κ. Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε «προσωπικές απόψεις» του απερχόμενου υπουργού Ανάπτυξης τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και ο κ. Δένδιας -παρ' ότι από χθες δεν κατέχει το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης αλλά αυτό της Εθνικής Άμυνας- θεώρησε ότι θίγεται και διέκοψε την ενημέρωση που του γινόταν από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (το είπε ο ίδιος ο υπουργός στο Βήμα FM) για να απαντήσει στο μέχρι χθες συνεργάτη του.


Κωνσταντινόπουλος: Δεν έχουμε καταλήξει σε ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια
Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διατυπωμένη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ζήτημα. Κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τέως υπουργού Ανάπτυξης και νυν Εθνικής Άμυνας που υποστήριξε, μιλώντας τόσο στον ΑΝΤ1, όσο και στο Βήμα Fm, πως «είναι ζήτημα του νέου υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, το αν θα κάνει δεκτές τις προτάσεις του για τα κόκκινα στεγαστικά»!

Ερωτηθείς για το κατά πόσον προέβη στις χθεσινές ανακοινώσεις κατόπιν συνεννοήσεως με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, πολύ δε περισσότερο με κάποιον εκπρόσωπο του έτερου κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δένδιας απάντησε πως δεν συνηθίζεται ο κάθε υπουργός να ενημερώνει βουλευτές ή ομολόγους του στην κυβέρνηση προτού αρχίσει να διερευνά ένα θέμα, κι ως εκ τούτου ουδέποτε ζήτησε προέγκριση απο τον κυβερνητικό εταίρο πριν ασχοληθεί και με το πρόβλημα των επισφαλών δανείων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ούτε το κόμμα μου δεν ρώτησα... Εξέφρασα σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι προετοιμασίες που έχω κάνει. Δεν ξέρω τι είπε ο Οδυσσέας (Κωνσταντινόπουλος) και βεβαίως δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. Αλίμονό μου αν για κάθε θέμα στο οποίο εκφράζω άποψη πρέπει να προσυνεννοούμαι με το ΠΑΣΟΚ. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μάλλον λίγο υπερβολικό αυτό, αλλά με το ΠΑΣΟΚ υπήρξε απόλυτη προσυνεννόηση για το ζήτημα των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων που κατατέθηκε".

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τον ίδιο ως απάντηση στο ζέον πρόβλημα των κόκκινων στεγαστικών δανείων δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη κανενός, αλλά ούτε ο ίδιος ποτέ είπε ότι θα προωθηθούν κατ' ανάγκη στη βουλή. Σημείωσε βέβαια πως εάν ο ίδιος παρέμενε στο υπουργείο Ανάπτυξης αυτές οι προτάσεις του θα ήταν και οι τελικές, πλην όμως τώρα μπορούν να κριθούν ως “η προσφορά μου στο νέο υπουργό Ανάπτυξης, που σε κάθε περίπτωση θα είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει το θέμα...”

Η συνολική απάντηση του τέως υπουργού Ανάπτυξης – ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια συνολική προσέγγιση όσον αφορά στην κρίση και πως το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων είναι ένα κομμάτι των συμπτωμάτων της κρίσης, ίσως το πιο μεγάλο – είχε ως εξής: “Είναι περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, τα 40 δισ. είναι τα επιχειρηματικά. Αυτό το κομμάτι αντιμετωπίζεται με το νομο που έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή και ο οποίος εμπεριέχει και τα αγροτικά δάνεια της “κακιάς” ΑΤΕ και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία, περίπου 27 δισ. ευρώ, είναι τα στεγαστικά δάνεια. Επ' αυτών έχουν γίνει άτυπες επαφές με δύο συστημικές τράπεζες, αν και πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν όλες στο τέλος. Εκεί είχε αρχίσει να γίνεται μια προεργασία που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και η λύση που παρουσίασα δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, είναι τρέχουσα αντίληψη π.χ στις ΗΠΑ, είνα βαθύτατα ηθική και δεν χαρίζει τίποτε σε κανέναν. Λέει ότι μεταφέρουμε την είσπραξη της πέραν της εμπορικής σημερινής αξίας του ακινήτου σε βάθος χρόνου για να δούμε τότε εάν και τι θα εισπραχθεί, αναλόγως της τότε αξίας”.

Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε πως πρέπει και ο τραπεζικός τομέας να αναλάβει ένα κομμάτι του ρίσκου των επισφαλών δανείων, παραδεχόμενος πως και στα κόκκινα δάνεια υπάρχουν και συνεπείς οφειλέτες: “Δεν φταίει ο συνεπής φορολογούμενος που δεν μπορεί πια να πληρώσει. Στη ρυθμιση για τα κόκκινα επαγγελματικά δάνεια δείξαμε ότι θα επιδοτήσουμε και τα ενήμερα δάνεια των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Με τον ίδιο τρόπο θα αναζητήσουμε μια “αμοιβή” και για τα ενήμερα στετγαστικά δάνεια”.

Σημείωσε δε πως η ενασχόλησή του με το θέμα των επισφαλών δανείων ξεκίνησε τον Ιούλιο με ρητή εντολή του πρωθυπουργού, αν και “δεν ήταν μνημονιακή μας υποχρέωση τα κόκκινα δάνεια, αλλά είναι στόχος της κυβέρνησης να βοηθήσει όσο και όπως μπορεί την πραγματική οικονομία”.

Και κατέληξε ο νέος υπουργός Άμυνας επαναλαμβάνοντας πως οι προτάσεις του για τα στεγαστικά δάνεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση συζήτησης, κατηγορώντας εμμέσως τους τραπεζίτες για το θόρυβο που δημιουργήθηκε. Τόνισε χαρακτηριστικά: "Οι τράπεζες δεν πρέπει να βάζουν τους πάντες στο ίδιο κουτί, δεν είναι όλοι οι Έλληνες δανειολήπτες μπαταχτσήδες. Εγώ τώρα προσφέρω μια προοπτική, μια λύση. Θα μου επιτρέψετε την προνομία ως βουλευτή και Έλληνα πολίτη να πάρω την ευθύνη και να πάρω ακόμη και το βάρος της αρχικής επίθεσης, αν θέλετε, από ένα κομμάτι των τραπεζών που δεν θέλουν να δουν λίγο πιο πέρα. Δεν με πειράζει αυτό. Διάλογος να γίνεται. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνεται, είναι ο διάλογος να γίνεται επί της ουσίας. Επί επιχειρημάτων και όχι εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά οποιουδήποτε πει κάτι για μια τράπεζα, η οποία αισθάνεται ότι αυτό κάτι της θίγει..."

Διέκοψε την ενημέρωση των αρχηγών Γενικών Επιτελείων
Αφού εξήγησε όλες τις παραμέτρους των απόψεών του περί τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Δένδιας ρωτήθηκε και για την άσκοπη περιπλάνηση της τουρκικής κορβέτας στο Αιγαίο. Ο νέος υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι «η χώρα έχει ένοπλες δυνάμεις που κάνουν τη δουλειά τους και ο Έλληνας μπορεί να κοιμάται ήσυχος» και ζήτησε από τους δημοσιογράφους στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» που του έκαναν τη συνέντευξη να επισπεύδουν με τις ερωτήσεις τους επειδή έπρεπε να επιστρέψει στην ενημέρωση των αρχηγών Γενικών Επιτελείων για τα νέα του καθήκοντα...

Από Ευβοια, Άνδρο, Κέα, Κύθνο, Σέριφο και Μήλο πέρασε η τουρκική κορβέτα
Σε ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε στις 3 τα ξημερώματα η τουρκική κορβέτα «Büyükada», όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.

Η τουρκική κορβέτα «Büyükada», προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού, εισήλθε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ελληνικά χωρικά ύδατα στα Στενά του Καφηρέα, μεταξύ της Εύβοιας και της Άνδρου.

Στη συνέχεια κινούμενη με Νότια και Νοτιοδυτική πορεία διήλθε από το στενό μεταξύ Κέας και Κύθνου, πλέοντας πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές. Ο επόμενος «σταθμός» του τουρκικού πολεμικού πλοίου, που παραβίασε τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης (διότι όταν ένα πολεμικό πλοίο κινείται από ένα σημείο σε ένα άλλο και πρέπει να περάσει από τη χωρική θάλασσα άλλης χώρας είναι υποχρεωμένο να επιλέξει τη συντομότερη διαδρομή) έπλευσε ανοιχτά της Σερίφου.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι, η τουρκική κορβέτα «Buyukada» έπλεε ανοιχτά της Μήλου και είχε συμπληρώσει περίπου 9 ώρες «μπαινοβγαίνοντας» κατά βούληση στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger