Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΘΩΚΟ


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Δεκατέσσερις (!) υποψήφιοι πρόεδροι παρουσιάστηκαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας που έγινε την Κυριακή, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τελικά η αναμέτρηση αυτή ήταν... πολιτικό ταγκό για δύο: τον κατ' όνομα «σοσιαλιστή», πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα και τον γερμανικής καταγωγής δήμαρχο της πόλης Σίμπιου της Τρανσιλβανίας, Κλάους Γιοχάνις. Ο Πόντα πήρε το 40,44% των ψήφων. Ο δεξιός Γιοχάνις πήρε ένα εκατομμύριο ψήφους και δέκα εκατοστιαίες μονάδες πιο λίγο από τον Πόντα - το 30,37% των ψήφων. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κυριολεκτικά «πάτωσαν», αφού ο τρίτος σε σειρά επιτυχίας ονόματι Ταριτσεάνου μόλις και μετά βίας ξεπέρασε το... 5%! Πήρε 5,36% για την ακρίβεια.
Τη μεγαλύτερη ζημιά όμως την έπαθε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου,ο οποίος είχε προωθήσει ως υποψήφια πρόεδρο για να τον αντικαταστήσει την προστατευομένη θεραπαινίδα του Ελενα Ουντρέα, η οποία ατύχησε οικτρά παίρνοντας μόνο 5,2%. Δύο ακόμη υποψήφιοι υπερέβησαν το 4%, με αποτέλεσμα η πρώτη εξάδα να πάρει το 90% των ψήφων και οι υπόλοιποι 8 υποψήφιοι όλο κι όλο το 10% όλοι μαζί. Διασκεδαστικές ήταν οι αντιδράσεις στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των ρουμανικών προεδρικών εκλογών. Πρώτα πρώτα βγήκε το υπό απόλυτο γερμανικό έλεγχο κόμμα της ευρω-Δεξιάς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, και έκανε δημόσια δήλωση υποστήριξης του «Γερμανού» της Ρουμανίας, του Κλάους Γιοχάνις. Αλλο που δεν ήθελε ο Πόντα για να κάνει κήρυγμα «εθνικής ανεξαρτησίας». Αρπαξε αμέσως την ευκαιρία και δήλωσε με προσποιητή υπερηφάνεια: «Δεν θέλουμε να παίρνουμε διαταγές απ' έξω από τη χώρα μας πώς να ζούμε στη Ρουμανία! Δεν θέλουμε διαταγές από το ΕΛΚ και άλλους που περιγελούσαν τη Ρουμανία το 2012... Δεν θα αποδεχθούμε τις διαταγές και την περιφρόνησή τους προς τους Ρουμάνους!».
Το 2012, που αναφέρει ο Πόντα, είχαν προσπαθήσει οι σοσιαλιστές, με επικεφαλής τον ίδιο και σε συνεργασία με τον τότε αρχηγό του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (του κόμματος δηλαδή του «Γερμανού» Γιοχάνις!) που λεγόταν Κριν Αντονέσκου, να ανατρέψουν με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα τον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου, αλλά τους σταμάτησε η ΕΕ. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου όμως το κόμμα του Αντονέσκου υπέστη βαριά ήττα και έτσι ο «Γερμανός» Γιοχάνις πήρε το κόμμα και έγινε αυτός αρχηγός του. Το γερμανόφρον Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της ευρω-Δεξιάς πίεσε το κόμμα των Ρουμάνων συντηρητικών να υποστηρίξει κι αυτό τον «Γερμανό» της Ρουμανίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο δήμαρχος μιας ασήμαντης ρουμανικής πόλης προβάλλει τώρα ως διεκδικητής του ανώτερου πολιτειακού αξιώματος.
Θα έχει βεβαίως τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο αν το Βερολίνο, μέσω του ΕΛΚ και των διασυνδέσεών του στη βαλκανική χώρα, κατορθώσει να εκλέξει έναν «Γερμανό» πρόεδρο της Ρουμανίας, της μεγαλύτερης χώρας των Βαλκανίων, με 22 εκατομμύρια κατοίκους. Το 40% έναντι του 30% δεν διασφαλίζει οπωσδήποτε τη νίκη του Βίκτορ Πόντα. Πρώτα απ' όλα επειδή οι Γερμανοί θα κάνουν τα πάντα για να εκλέξουν τον δικό τους άνθρωπο ως πρόεδρο της Ρουμανίας και δεύτερον επειδή η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν πολύ μικρή, μόλις ξεπέρασε το 53%. Αν υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στον δεύτερο γύρο, πράγμα δύσκολο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, η έκβαση της εκλογικής μάχης μπορεί να καταστεί αμφίβολη. Η πιθανότερη βέβαια εκδοχή παραμένει η εκλογή του Πόντα. Οχι μόνο λόγω της αρχικής υπεροχής του. Οι Ρουμάνοι «σοσιαλιστές» είναι απερίγραπτοι πολιτικοί απατεώνες που πουλάνε και αγοράζουν τα πάντα. Μέχρι την... Εκκλησία (!) της Ρουμανίας εξαγόρασαν κατά κάποιο τρόπο προκειμένου να δώσει γραμμή στους παπάδες να προτρέπουν τους πιστούς να ψηφίσουν υπέρ του «σοσιαλιστή» Πόντα, δίνοντάς της το όχι και τόσο ευκαταφρόνητο για τη Ρουμανία ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, σε μια χώρα όπου ο μέσος (προσοχή, ο μέσος, όχι ο κατώτατος!) μισθός είναι μόλις 380 ευρώ, όπως αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ».
Για την προσφορά αυτή του κράτους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίβιου Ντραγκνέα τιμήθηκε από τον Πατριάρχη Δανιήλ της ρουμανικής Εκκλησίας με την ανώτατη διάκριση. Ο Ντραγκνέα, επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Πόντα, είναι ειδικά αυτήν την εποχή εξαιρετικά... «σεβαστικό» άτομο προς την Εκκλησία. Εκανε και σχετική δήλωση: «Πρέπει να βοηθούμε την Εκκλησία. Είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς που παρέχει ηθική στήριξη και διασφαλίζει την ηρεμία μας» είπε και... «έσκασε» τα τριάμισι εκατ. ευρώ! «Αυτός που πιστεύει στον Θεό είναι καλός άνθρωπος. Μόνο αυτός μπορεί να φροντίζει τους άλλους» δήλωσε και ο Βίκτορ Πόντα μόλις άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία! Με τις ευλογίες του Κυρίου, λοιπόν, ελπίζει να εκλεγεί πρόεδρος, όσο και αν αυτό κοστίζει στο κράτος κάτι παραπάνω!
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger