Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Χιλιάδες κόσμου στην πορεία των φοιτητών

Kαταγγελίες φοιτητών για καταστολή, χημικά και ξυλοδαρμούς
Δρακόντεια αστυνομικά μέτρα ενόψει Πολυτεχνείου

Πλήθος κόσμου, φοιτητές και εργαζόμενοι, το απόγευμα της Πέμπτης στα Προπύλαια για την πορεία που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι φοιτητικοί σύλλογοι, απαντώντας «στην καταστολή που δέχθηκαν από τα ΜΑΤ το πρωί στην Νομική». Σε αστυνομικό κλοιό τα πανεπιστήμια ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η απογευματινή κινητοποίηση εξαγγέλθηκε μετά τα επεισόδια και παράλληλα υπήρξε...
κάλεσμα συμπαράστασης προς εργαζόμενους, φορείς και συλλογικότητες.
  
 
Ένταση σημειώθηκε μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ έξω από τη Νομική Αθηνών, στον παράδρομο της Ακαδημίας μετά την απόφαση της Πρυτανείας να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας, ώστε να μην προχωρήσουν σε κατάληψη οι φοιτητές ενόψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Καταγγελίες από φοιτητές για ξυλοδαρμό τους. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας. 
Ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη από σήμερα, σημειώνοντας ότι θα λάβει μέρα περιφρούρησης του χώρου κατά τη διάρκειά της. Ο πρύτανης δεν το έκανε δεκτό και ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας.

Σήμερα επρόκειτο να συνεδριάσει ο φοιτητικός σύλλογος της ΑΣΟΕΕ για να αποφασίσει τη στάση του αλλά η πρυτανεία της σχολής προχώρησε σε lock out. Μέτρα περιφρούρησης λόγω της επετείου της 17ης Νοεμβρίου έχουν ληφθεί και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "αυταρχισμό και τρομοκρατία ενόψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τις Πρυτανείες του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΑΣΟΕΕ".
 
Διαδήλωση φοιτητών

Στα Προπύλαια κατέληξε το μεσημέρι η πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών, οι οποίοι νωρίτερα αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς που δεν πρόλαβαν να διακόψουν την κυκλοφορία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στην οδό Πανεπιστημίου. Στα Προπύλαια παραμένουν συγκεντρωμένοι φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στη Νομική Σχολή. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές.
 
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε όλο το κέντρο της Αθήνας, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από την Αστυνομία, από χτες το βράδυ, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.
 

Τα αστυνομικά μέτρα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΑΔΑ, είναι ίσως τα πλέον έντονα των τελευταίων ετών, λόγω και των κινητοποιήσεων στον χώρο της Παιδείας και το σύνολο της μάχιμης δύναμης από όλες τις υπηρεσίες της Αθήνας, που αριθμεί περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς, θα είναι στον δρόμο μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 18/11/2014, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι επιτελικές υπηρεσίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν παραστεί ανάγκη.

Ήδη, από το βράδυ της Τρίτης έκλεισαν οι πόρτες της Νομικής, της Πρυτανείας και της ΑΣΟΕΕ, ενώ με αίτημα των πρυτανικών Αρχών, δυνάμεις των ΜΑΤ φρουρούν τα ιδρύματα εξωτερικά.

Σημειώνεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι της Νομικής και της Φιλοσοφικής έχουν ανακοινώσει απόφασή τους για κατάληψη της Νομικής, προκειμένου να μείνει ανοιχτή η σχολή, με δική τους περιφρούρηση, ενώ σήμερα αναμένεται ανάλογη απόφαση και για την ΑΣΟΕΕ.
newsroom enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger