Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ο καταρροϊκός «χτύπησε» τα κρεοπωλεία ~ Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τονίζουν οι επαγγελματίες


Ο καταρροϊκός «χτύπησε» τα κρεοπωλεία ~ Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τονίζουν οι επαγγελματίεςΠτώση τζίρου παρατηρούν οι κρεοπώλες, εξαιτίας ανασφάλειας και φόβου των καταναλωτών
Εκτός από τα αιγοπρόβατα της Μαγνησίας ο καταρροϊκός πυρετός, «χτύπησε» και τα κρεοπωλεία του Βόλου. Hανασφάλεια και ο φόβος των καταναλωτών σχετικά με το που οδηγούνται τα ζώα που νόσησαν ή πέθαναν από τον καταρροϊκό πυρετό έχει περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση κρέατος από τα κρεοπωλεία, στα οποία παρατηρείται μειωμένος τζίρος. Ωστόσο, οι κρεοπώλες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές, αφού τα ζώα πριν από τη σφαγή εξετάζονται από κτηνίατρους και σε καμία περίπτωση δεν θα πωλούσαν ζώο που είχε νοσήσει.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ
Τη μειωμένη ζήτηση κρέατος, κυρίως από αιγοπρόβατα, επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Μαγνησίας Αντώνης Κανελλόπουλος, επισημαίνοντας ότι ενώ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης παρατηρείται μειωμένη ζήτηση, ήρθε να προστεθεί μία νέα μικρή μείωση εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.
«Πράγματι εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού παρατηρούμε δισταγμό από το καταναλωτικό κοινό για την αγορά κρέατος. Ξεκαθαρίζουμε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού όλα τα ζώα που σφάζονται και οδηγούνται στα κρεοπωλεία μας είναι υγιή. Ολοι οι κρεοπώλες του Βόλου τηρούμε αυστηρά τους κανόνες και διαθέτουμε το σύνολο των  παραστατικών. Αλλωστε, τα αρνιά και τα κατσίκια φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες που σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί», σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος.
Προβληματισμένος από τη μειωμένη ζήτηση κρέατος από τους καταναλωτές εμφανίζεται και ο εκμεταλλευτής των σφαγείων Βόλου Παναγιώτης Καρέλας, ο οποίος περιέγραψε ότι παρατηρείται μεγάλη πτώση στην πώληση των αρνιών, όχι μόνο στα κρεοπωλεία του Βόλου, αλλά γενικότερα σε όλη την Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πάει προς κατανάλωση ζώο με καταρροϊκό πυρετό», εξηγεί ο Παν. Καρέλας, προσθέτοντας ότι σε κάθε σφαγή υπάρχει συντονισμένος έλεγχος των κτηνιάτρων του σφαγείου.

Τι να προσέχει ο καταναλωτής
Οι καταναλωτές από την πλευρά τους, σύμφωνα με τον κ. Καρέλα, θα πρέπει να προσέχουν στα κρέατα που αγοράζουν από τα κρεοπωλεία να διακρίνεται καθαρά πάνω τους η σφραγίδα ότι εξετάστηκαν από κτηνίατρο, πράγμα που μαρτυράει όπως αναφέρει ο ίδιος ότι η σφαγή έγινε σε σφαγείο και όχι παράνομα σε κάποια στάνη.
Τέλος ο ίδιος καλεί από την πλευρά του τόσο το Δήμο Βόλου όσο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη, ώστε να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλες απώλειες ζώων. «Στη δύσκολη ώρα που περνάνε οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας θα πρέπει να είμαστε δίπλα τους και όχι μακριά τους, για να τους βοηθήσουμε όλοι όσο περισσότερο μπορούμε», κατέληξε ο κ. Καρέλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger