Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ «Σκηνικό Ιμίων» στήνουν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ - Προκλητική βόλτα του Barbaros κοντά στα οικόπεδο

«Σκηνικό Ιμίων» στήνουν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ - Προκλητική βόλτα του Barbaros κοντά στα οικόπεδο 2 (δείτε βίντεο)
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Κύπρο μετά την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανοικτά του κόλπου της Λάρνακας. Το τουρκικό πλοίο έκανε βόλτες εντός της ΑΟΖ την ίδια στιγμή που στην περιοχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα αφού βρίσκεται σε εξέλιξη και ρωσική άσκηση.
Σήμερα, το πλοίο της Άγκυρας μπήκε στο οικόπεδο 2 της Κυπριακής ΑΟΖ και πλέει ανάμεσα στην Λάρναρα και τη Λεμεσό. Τόσο το οικόπεδο δυο, όσο και το τρία (απ' όπου πέρασε χθες το Barbaros) αλλά και στο 9, η Κύπρος τα έχει παραχωρήσει για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, η οποία από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του οικοπέδου 9


«Η πρόκληση είναι χειρότερη από τα Ίμια. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν η Κύπρος ήταν άλλο κράτος και είχε στείλει στο σημείο το Πολεμικό Ναυτικό του. Θα είχαμε σύρραξη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Πρόδρομος Προδρόμου, στενός συνεργάτης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων αναμένεται να ανακοινώνει η Λευκωσία εντός της Τρίτης, μετά και τη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον κ. Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, πρώτο διπλωματικό βήμα της Λευκωσίας θα είναι να επιδιώξει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., πρόταση που ενδέχεται να τεθεί από τον κ. Αναστασιάδη κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Έντονη ήταν χθες Δευτέρα και η αντίδραση της Αθήνας. Αν η Τουρκία επιμείνει στις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παράλληλα, ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως η Άγκυρα δημιουργεί μια «εστία κρίσης» στην Κύπρο τη στιγμή που μαίνονται οι αγώνες κατά του τζιχαντισμού και της διεθνούς τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και κατηγορεί την Τουρκία πως φέρει «τεράστια ευθύνη» για τη «διάσπαση» του ευρωπαϊκού μετώπου.

Οι λόγοι της έντασης
Η απόφαση της Τουρκίας να προκαλέσει ένταση στην περιοχή δεν είναι ξαφνική. Πρόκειται για μια προσπάθεια της Αγκυρας να δείξει τη δυναμική της στην περιοχή, ειδικά τώρα που παρατηρούνται κινήσεις που ξεφεύγουν από τη δική της σφαίρα επιρροής. Κατ' αρχάς υπάρχει η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για συνεργασία σε θέματα αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου των τριών χωρών.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στις αρχές Νοεμβρίου στην Κύπρο και στη συνέχεια θα πάει στην Αίγυπτο ακριβώς για να προωθήσει τη στενή συνεργασία των τριών χωρών.
«Πρόκληση» για την Τούρκία θεωρείται και η οριοθέτηση ΑΟΖ της Κύπρου με το Ισραήλ και τον Λίβανο ενώ η Αγκυρα πιέζεται από τις εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Και σε όλα αυτά δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς τις σχέσεις έντασης που υπάρχουν αυτή την περίοδο με τις ΗΠΑ.
Η εξαγωγή των προβλημάτων στο Αιγαίο ήταν πάντα στις σκέψεις της ηγεσίας της Αγκυρας γι' αυτό και έστειλαν το σεισμογραφικό πλοίο στην περιοχή.
Το όνομα του πλοίου
Ο Χαϊρεντίν Πασάς (Μπαρμπαρός) γεννήθηκε στον Παλαιόκηπο Γέρας στη Λέσβο. Ο πατέρας του ήταν σπαχής (μέλος του προνομιούχου Οθωμανικού ιππικού) και λεγόταν Γιακούπ. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα χριστιανή από τη Λέσβο και λεγόταν Κατερίνα. Αρκετοί ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι και ο πατέρας του ήταν Έλληνας Γενίτσαρος και καταγόταν από τα Γιαννιτσά.
Ο Μπαρμπαρόσα θεωρείται ο κατεξοχήν οργανωτής του οθωμανικού στόλου, στον οποίο κατείχε τον βαθμό του ναυάρχου. Αργότερα έγινε σουλτάνος του Αλγερίου και τελικά Μπεϊλέρ Μπέης (Αρχιμπέης) του Αιγαίου, ένα από τα μεγαλύτερα οθωμανικά αξιώματα. Κατά τη διάρκεια των κατακτητικών και πειρατικών επιδρομών του ο Μπαρμπαρόσα έστειλε τους Τούρκους και αλγερινούς πειρατές του ενάντια πολλών νησιών του Αιγαίου, ειδικά στις Κυκλάδες καθώς και στα Κύθηρα, στην περιοχή του Τσιρίγου. Αυτό που επακολούθησε ήταν η ερήμωση του νησιού. Λέγεται ότι σκοτώθηκαν 7.000 άμαχοι και οι υπόλοιποι πουλήθηκαν ως σκλάβοι, ενώ εκείνοι που κατόρθωσαν να διαφύγουν, κρύφτηκαν στα βουνά ή πέρασαν στην Πελοπόννησο. Ακόμα και σήμερα στην πρωτεύουσα του νησιού τον Άγιο Δημήτριο, γνωστή έως Παλαιοχώρα είναι διακριτά τα ίχνη της ερήμωσης από εκείνη την πειρατική λαίλαπα.
Εν τω μεταξύ, βίντεο που καταγράφει καρέ-καρέ την πορεία του «Μπαρμπαρός», το οποίο μπαινοβγαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ, δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στο βίντεο της «Καθημερινής» το «Μπαρμπαρός» φαίνεται να κινείται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σε κυκλική πεορεία, οβάλ σχήματος, ενώ φαίνεται να εισήλθε στην Κυπριακή ΑΟΖ στο ύψος του Γκάβο Γκρέκο γύρω στις 06:30 της Δευτέρας. Στη, συνέχεια ακολουθώντας παράλληλη πορεία με την ακτογραμμή, διείσδυσε μέχρι το ύψος της Λάρνακας. Στο σημείο εκείνο έκανε αναστροφή και ακολούθησε την ίδια παράλληλη πορεία, αυτή τη φορά προς τα ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Εξήλθε της ΑΟΖ και στη συνέχεια επανέλαβε την ίδια κάθετη πορεία εντός του Οικοπέδου 3, επεκτείνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες τις έρευνές του εντός του Οικοπέδου 2 της κυπριακής ΑΟΖ.
Το «Μπαρμπαρός» καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας είχε ως συνοδεία δύο πλοία υποστήριξης, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή» τις κινήσεις του πλοίου παρακολουθούσε από απόσταση φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η τελευταία θέση του πλοίου είναι στις πέντε τα ξημερώματα, ενώ οι κινήσεις του, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, παραπέμπουν στη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger