Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Διάλεξη την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 8 μ.μ.


Εισαγωγή στη ραδιοαστρονομία και το αστεροσκοπείο της Σκοπέλου
 

            «Εισαγωγή στα ραδιοαστρονομία και το αστεροσκοπείο της Σκοπέλου» θα είναι το θέμα της εναρκτήριας διάλεξης στη φετινή σειρά ομιλιών «ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», που οργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας. Η διάλεξη θα γίνει στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ.

            Η ραδιοαστρονομία είναι κλάδος της αστρονομίας, που εξετάζει το Σύμπαν με τη βοήθεια  των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων μήκους μερικών χιλιοστών μέχρι 20 μέτρων (ραδιοφωνικά κύματα), τα οποία μπορούν να διασχίσουν την ατμόσφαιρα της Γης. Η παρατήρηση του Σύμπαντος μ’ αυτόν τον τρόπο έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια  του ημερονυκτίου και όταν ακόμη είναι συννεφιά.
            Μια πολύ καλή εισαγωγή στη ραδιοαστρονομία θα παρουσιαστεί από τον κ. Αριστείδη Βούλγαρη, που είναι μουσικός της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και από τα 11 του χρόνια έπαιζε βιολί. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με «άριστα παμψηφεί» δίδαξε βιολί στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ορχήστρα της Μεσογείου, σε ευρωπαϊκές συναντήσεις μουσικών συνόλων (Μασσαλία, Brive), ενώ έχει εμφανιστεί στο φεστιβάλ των Δημητρίων της Θεσσαλονίκης και έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Το 1988 σε διαγωνισμό που προκήρυξε Ένωση Ελλήνων Φυσικών Β. Ελλάδος τιμήθηκε με έπαινο για την «Πειραματική επιβεβαίωση του Νόμου του Joule»
            Παράλληλα με τη Μουσική ασχολείται  με την Παρατηρησιακή Αστρονομία σε συνδυασμό με τη Γεωμετρική και Εφαρμοσμένη Οπτική. Ιδιαίτερη επίδοση έχει στην κατασκευή οπτικών οργάνων και τo 2005 κατασκεύασε τον πρώτο του  φασματογράφο, τον οποίο χρησιμοποίησε για τη φωτογράφηση του φάσματος ενός του κομήτη. Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται με συστηματικές παρατηρήσεις της  φωτόσφαιρας και της χρωμόσφαιρας του Ηλίου. Εξαιτίας αυτής της ασχολίας, προχώρησε στη μελέτη και κατόπιν στην  κατασκευή διαφόρων ηλιακών οργάνων παρατήρησης, όπως φασματογράφων, κορωνογράφων, φίλτρων Lyot με χρήση διπλοθλαστικών πλακιδίων χαλαζία και ασβεστίτη, ηλιοστατών, καθώς και την κατασκευή οπτικής – ηλιακής τράπεζας πειραμάτων.
            Είναι φανατικός «κυνηγός ηλιακών εκλείψεων», αφού έχει παρατηρήσει 6 ολικές εκλείψεις μέχρι τώρα, στο Καστελλόριζο, στη Σιβηρία, στην Κίνα, στο Νησί του Πάσχα, στην Αυστραλία και στην Κεντρική Αφρική, μαζί με διάσημους αστρονόμους, όπως ο Jay Pasachoff.
            Τελευταία κατασκεύασε το ραδιοτηλεσκόπιο της Σκοπέλου, που ανήκει στον επίσης ερασιτέχνη αστρονόμο Γεώργιο Μιχαήλ, ο οποίος έχει εγκαταστήσει στο νησί ολόκληρο αστεροσκοπείο. Αυτό θα παρουσιάσει κατά την ίδια ομιλία, ως δεύτερος ομιλητής. Εδώ και αρκετά χρόνια ξεκίνησε τη συλλογή πολλών τηλεσκοπίων και εξαρτημάτων τους, όπως προσοφθάλμια, φωτογραφικές μηχανές, CCD κάμερες, φίλτρα με σκοπό τη χρήση τους για τη διάδοση και την προώθηση Αστρονομίας στο ευρύ κοινό της Σκοπέλου.
            Στο Αστρονομικό του Παρατηρητήριο, που το ονόμασε «Κένταυρος», ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει ηλιακές προεξοχές, να μετρήσει τις γραμμές απορρόφησης του Fraunhofer και να «ακούσει» τον Ραδιοθόρυβο του Ηλίου, που συλλέγει το ραδιοτηλεσκόπιο ταυτόχρονα με την καταγεγραμμένη γραφική παράσταση στον υπολογιστή του. Φυσικά, παράλληλα με την παρατήρηση, ο επισκέπτης θα δοκιμάσει και λιχουδιές ψημένες στον Σκοπελίτικο φούρνο του Γεωργίου Μιχαήλ, διότι το κοσμικό επάγγελμά του είναι αρτοποιός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger