Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακόινωση της Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας για τον ΙΜΑΝΤΑ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΙΜΑΝΤΑ!
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 14/9 13:00 ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΜΑΣ Α.Ε.

Σε μία νέα επίθεση της εργοδοσίας στην Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου καλείται το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα της πόλης να δώσει μία αποφασιστική απάντηση. Ο ΙΜΑΣ ΑΕ θυγατρική της πολυεθνικής κερδοφόρας Continental επικαλείται τα αντεργατικά μνημονιακά νομοσχέδια για δώσει ένα χαριστικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις στο εργοστάσιο και να εγκαινιάσει μία νέα στρατηγική εντεινόμενης εκμετάλλευσης στον βωμό του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Η εταιρία καλεί του εργαζόμενους για το «κοινό καλό» να βάλουν πλάτη στα νέα σχέδια της με τον εκβιασμό ότι οι απεργίες και οι μεγάλοι μισθοί αποτελούν ανάχωμα της εταιρίας για την ανάπτυξή της. Κάτι παρόμοιο άλλωστε δεν λένε και οι κυβερνώντες τόσο καιρό που έχουν με απροκάλυπτο δικτατορικό τρόπο επιστρατεύσει την εργαζόμενη πλειοψηφία σε ένα φαύλο κύκλο απλήρωτης εντατικής εργασίας, φτώχεια και ανασφάλειας για να βγούμε «όλοι μαζί» από την κρίση; Κάτι τέτοιο δεν δείχνει και η κίνηση της εργοδοσίας με την πρώτη ευκαιρία να επιδιώξει την αξιοποίηση της δικαστικής εξουσίας για να βγάλει στην παρανομία τον αγώνα;


Όμως αυτή η κίνησή τους πρέπει να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν πάει άλλο! Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αγωνίες των πολυεθνικών και των «δημόσιων» μεγαλοεργολάβων για μεγαλύτερη κερδοφορία και ανταγωνισμό ταυτίζονται με τις αγωνίες των εργαζομένων για δημιουργία και για μία καλύτερη ζωή. Η κρίση όμως δεν μας χτύπησε όλους. Ο ΙΜΑΣ ΑΕ αυξάνει την κερδοφορία του όχι γιατί ήταν τυχερός, αλλά γιατί αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο –η χειρότερο για μας- τρόπο τον μόχθο των εργαζομένων. Όσες βέβαια άλλες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν δεν ήταν επειδή έφταιγαν οι εργαζόμενοι ή γιατί δεν είχαν δουλειές αλλά γιατί ο καπιταλιστικός νόμος της ζούγκλας και ο ανταγωνισμός είναι στο τέλος ένα παιχνίδι για λίγους και όπως και να έχει και σε εκείνες τις περιπτώσεις την ζημιά πάλι οι εργαζόμενοι την πλήρωναν με απολύσεις χωρίς αποζημίωση, με μεταφορά των επιχειρήσεων και κατακερματισμό της παραγωγή και τα αφεντικά άφαντα χωρίς να τους έχει πειράξει κανείς. Είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση το παραμύθι είναι ένα! Να κάνει ο εργαζόμενος θυσίες, να υποταχθεί και να γονατίσει για το δήθεν καλό του τόπου.

Ως εδώ όμως! Η αντιμετώπιση της ΙΜΑΣ ΑΕ δείχνει ένα πράγμα, ότι η εργοδοσία δεν αναγνωρίζει καμιά κατανόηση, δεν κινείται με βάση το δίκαιο, δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει με παρακάλια. Η μεγαλύτερη κερδοφορία της άνοιξε την όρεξη και αξιοποιώντας την εργασιακή ζούγκλα που έχει επιβληθεί θα προσπαθήσει να πατήσει στον λαιμό τους εργαζόμενους, με το μαστίγιο της απόλυσης και με το καρότο της εξαγοράς. Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων! Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στον εργασιακό μεσαίωνα. Η δικαστική νίκη δεν ήταν αποτέλεσμα ευνοϊκής μεταχείρισης αλλά υποχώρησης στη απειλή του απεργιακού ξεσπάσματος, με την πρώτη ταλάντευση θα ξαναχτυπήσουν. Απαιτείται συντονισμός με τα υπόλοιπα σωματεία και γενίκευση του αγώνα, απαιτείται απεργία διαρκείας μέχρι να πάρει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας πίσω η εργοδοσία. Με αιτήματα για κατάργηση των αντεργατικών νόμων και των διατάξεων που επιτρέπουν τις μονομερείς ενέργειες τις εργοδοσίας, για την επιβολή συλλογικών συμβάσεων, για την ανατροπή των ευρωπαϊκών διατάξεων που ρευστοποιούν τα εργασιακά δικαιώματα και επιβάλλουν την κινητικότητα μεταξύ ανεργίας και ελαστασφάλειας. Για τον έλεγχο των εργαζομένων πάνω στην παραγωγή, ενάντια στο δικαίωμα για κλείσιμο και άνοιγμα των εργοστασίων κατά βούληση του εργοδότη. Για λιγότερη δουλειά και δουλειά για όλους με αυξημένες αποδοχές, ενάντια στην απαλλοτρίωση με έμμεσο και άμεσο του τεράστιου παραγόμενου πλούτου από την ολιγαρχία.

Το παράδειγμα της Χαλυβουργίας του Βόλου, μας διδάσκει ότι δεν υπάρχουν «έκτακτα μέτρα» και ότι οι συμβιβασμοί των εργαζομένων ανταμείβονται με ισοπέδωση της αξιοπρέπειας και περαιτέρω εκμετάλλευση. Η ενότητα των εργαζομένων σε μία νικηφόρα κατεύθυνση σε όλο τον κλάδο και όχι μόνο προϋποθέτει την ουσιαστική ρήξη με τα σχέδια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και του κυβερνητικού ΕΚΒ που αρνείται να πάρει ξεκάθαρη θέση στην πράξη κάνοντας την προξενήτρα μεταξύ των αφεντικών και των εργατικών συμφερόντων. Τόσα χρόνια το ίδιο βιολί! Ένα ανεξάρτητο από τα εργοδοτικά συμφέροντα κέντρο αγώνα οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης όλων των αγωνιζόμενων και ταξικών τμημάτων του εργατικού κινήματος μπορεί και πρέπει να σφυρηλατηθεί μέσα στην φλόγα της μάχης, με πρώτη ύλη την θετική και αρνητική εμπειρία των αγώνων που έχουν γίνει.

Βασική προϋπόθεση είναι η συνέχιση του αγώνα και σε αυτή την κατεύθυνση την Κυριακή 14/9 στην 13:00 έξω από το εργοστάσιο με αφορμή και την διοργάνωση συλλογικής κουζίνας για την ενίσχυση των απεργών η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου καλεί όλο τον κόσμο να δώσουμε ένα μήνυμα ότι αυτή η μάχη είναι όλης της πληττόμενης κοινωνίας και θα κάνουμε τα πάντα για να νικήσουμε.

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΟΛΟΥ
Μεταμορφώσεως 19, lesxivolou.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger