Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η κουζίνα της Ελλάδας μέσα από το άρθρο ενός Βρετανού σεφ

Η κουζίνα της Ελλάδας μέσα από το άρθρο ενός Βρετανού σεφTην γαστρονομική εμπειρία του πριν από 30 χρόνια στην Ελλάδα, η οποία όμως όπως φαίνεται του έχει μείνει αξέχαστη, μεταφέρει με άρθρο του στη Huffington Post ο συγγραφέας και σεφ Φίλιπ Ντάντας, δίνοντας παράλληλα συμβουλές για το πώς να μαγειρεύει κανείς το χταπόδι για να αισθάνεται ότι μπαίνει λίγος... αέρας Λίνδου από το παράθυρό του.
Γράφει ο Ντάντας:
«Οπως οι περισσότεροι Βρετανοί δοκίμασα για πρώτη φορά χταπόδι στο εξωτερικό. Νομίζω ήταν το 1985 όταν πήγα στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Εμεινα στο σπίτι ενός μεγαλύτερου σε ηλικία από εμένα άνδρα, σε έναν κόλπο της Λίνδου, στο Αιγαίο.

Το μικρό λιμάνι ήταν γεμάτο μικρά αλιευτικά σκάφη, το καθένα από τα οποία έφευγε το πρωί και επέστρεφε το βράδυ. Οι ταβέρνες κατά μήκος του λιμανιού με τα μικρά τετράγωνα τραπέζια σέρβιραν υπέροχα πιάτα. Ολα τους ήταν μια αποκάλυψη για εμένα: Φάβα, σκορδαλιά, στιφάδο, άγρια χόρτα, σπανακόπιτα, σαρδέλες και φυσικά χταπόδι. Αυτά τα... τέρατα με τα οκτώ πόδια τα κρεμούσαν όλη ημέρα σε καλώδια κάτω από τον ήλιο, πριν τα ψήσουν στα κάρβουνα το βράδυ.
Οποιος είναι τυχερός μπορεί να απολαύσει τις λιχουδιές αυτές στις διακοπές του. Αλλά επιστρέφοντας πολύ δύσκολα θα το κάνει και στο σπίτι του.
Υπάρχουν πολύ λίγα χταπόδια προς πώληση στη Βρετανία και φθηνά. Σας προτείνω να τα αποξηράνετε στο μπαλκόνι σας όπως κάνω και εγώ. Ενα μπάρμπεκιου ή μια πλάκα ψησίματος θα σας δώσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Βάλτε ξίδι από κόκκινο κρασί, πάπρικα, ρίγανη και στη συνέχεια ψήστε τα. Αλλιώς βάλτε το σε ένα τηγάνι και αφήστε το να μαγειρευτεί με τα δικά του υγρά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε ένα φύλλο δάφνης, λίγο κόκκινο κρασί και μόλις το βγάλετε βάλτε λίγο λαδάκι, λεμόνι, πατάτες, κρεμμύδι, κάπαρη και μαϊντανό.
Μπορεί να μην είμαι σε θέση να ξαναζήσω τις ηδονιστικές ημέρες της νιότης μου, τρώγοντας πιάτα σαν και αυτά, αλλά ένα τέτοιο πιάτο είναι σαν να φυσά αέρας από τη... Λίνδο».
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger