Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

«Ιδιοκτήτες νοικιάζουν παράνομα βίλες και μεζονέτες»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση (αρ.πρωτ. 2126/01-09-2014) προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού για «τις παράνομες ενοικιάσεις παραθεριστικών κατοικιών και επαύλεων».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Βίλες, μεζονέτες, ακόμη και μεμονωμένα δωμάτια που αποτελούσαν μέχρι πρότινος παραθεριστικές κατοικίες προσφέρονται στη «μαύρη» ενοικίαση «τουριστικών» καταλυμάτων. Παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες επαύλεων που τις νοικιάζουν παράνομα απειλούνται με αυστηρά πρόστιμα, εντούτοις συνεχίζεται η μεγάλη φοροδιαφυγή.
Οι παράνομες ενοικιάσεις διαμερισμάτων και παραθεριστικών κατοικιών που μισθώνονται μέσω διαδικτύου είναι χιλιάδες. Η κρίση και το εύκολο κέρδος οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες να προσφέρουν τις κατοικίες τους σε ενδιαφερόμενους τουρίστες. Στη Χαλκιδική για παράδειγμα προσφέρονται σε Ρώσους που έχουν μεγάλη οικονομική άνεση βίλες έως και με 800 ευρώ την ημέρα.
Συγκεκριμένα υπάρχουν δημοφιλείς και με μεγάλη επισκεψιμότητα ιστοσελίδες που εξειδικεύονται στις ενοικιάσεις, όπως η Tripping, η Homeaway, η Onefinestay, η Αirbnb κλπ. Ο ιδιοκτήτης αναρτά δωρεάν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες τον χώρο που διαθέτει προς ενοικίαση αναφέροντας τα χαρακτηριστικά και τις παροχές που προσφέρει. Η επαφή γίνεται ηλεκτρονικά και οι ενδιαφερόμενοι ολοκληρώνουν τη συμφωνία συνήθως μέσω Pay Pall πληρώνοντας και 3% ως προμήθεια στην ιστοσελίδα που καλύπτει τη συναλλαγή.
Επίσης παρατηρείται και το φαινόμενο, ιδίως στις Κυκλάδες, να μισθώνονται υπερπολυτελείς βίλες που ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες και «επωνύμους» μέσω τουριστικών γραφείων του εξωτερικού (κυρίως στην Αγγλία και τη Γερμανία) που έχουν ως πελατολόγιο άτομα που χαρακτηρίζονται «τουρίστες υψηλού επιπέδου». Τα μισθώματα των πολυτελών αυτών κατοικιών είναι υπέρογκα και φτάνουν έως και τα 12.000 ευρώ την ημέρα.
Τα δε μεσιτικά γραφεία του εξωτερικού δηλώνουν στην Ελλάδα μόνο το 10% του μισθώματος και το υπόλοιπο 90% κρατιέται στο εξωτερικό, ώστε να έρθει με άλλους τρόπους στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο φορολογείται μόνο το 10% του μισθώματος και το υπόλοιπο το καρπώνεται ο κάτοχος της βίλας, κυρίως μέσω off shore, που είναι σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο του εξωτερικού.
Στην Ισπανία, που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, η εθνική συνομοσπονδία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων κινήθηκε κατά της Airbnb, δηλαδή της ψηφιακής πλατφόρμας που φιλοξενεί τέτοιες καταχωρήσεις ενοικιαζόμενων κατοικιών.
Επειδή το «μαύρο» χρήμα που διακινείται αγγίζει μεγάλα ποσά (σε 1,8 δις το υπολόγισε για το 2013 το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας).
Επειδή οι πρακτικές αυτές συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό και συνεπάγονται μεγάλη απώλεια εσόδων για τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες των δηλωμένων νομίμως ενοικιαζόμενων δωματίων.
Επειδή συχνά στα προσφερόμενα προς παράνομη ενοικίαση δεν τηρούνται οι τουριστικές προδιαγραφές που επιβάλλει ο νόμος (π.χ. πιστοποιητικά πυρασφάλειας κ.ά.).
Επειδή η πρακτική αυτή συνεπάγεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή και μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Πόσοι ιδιοκτήτες επαύλεων και παραθεριστικών κατοικιών έλαβαν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών και ειδικό αριθμό μητρώου από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ώστε να μπορούν να τις ενοικιάζουν σε τουρίστες;
2) Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες αντιμετωπίζει το πρόβλημα το Υπουργείο Τουρισμού;
3) Γίνονται έλεγχοι και από ποιους σε ιστοσελίδες που καταχωρούν ακίνητα προς ενοικίαση;
4) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί έως σήμερα η Οικονομική Αστυνομία, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Έχει ερευνηθεί το πελατολόγιο των εγχώριων τουριστικών – μεσιτικών γραφείων που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι στην Ελλάδα των ξένων; Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει στοιχεία από τις αντίστοιχες ελεγκτικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών για τις ξένες εταιρείες μίσθωσης τέτοιων ακινήτων που βρίσκονται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την διασταύρωση στοιχείων; ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger