Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Απορρίμματα στη θάλασσα – Οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο»

DSC 1446
Με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών και εκπροσώπων όλων των τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου η επιμορφωτική ημερίδα «Απορρίμματα στη θάλασσα - Οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο» που διοργάνωσαν η «Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου», το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών στο μείζον πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.
Για πρώτη φορά οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους εσωτερικούς χώρους του Μανιάκειου κτιρίου, μεταξύ των οποίων και το αμφιθέατρο, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, τους οποίους επισκευάσαμε, εξοπλίσαμε και συντηρούμε με ιδίους πόρους και προσωπική εργασία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η ημερίδα άρχισε με την ομιλία του προέδρου της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών Σάμου, Αγαμέμνονα Αγγελετόπουλου, ο οποίος παρουσίασε το πρόβλημα των σκουπιδιών στη θάλασσα. Μέσα από φωτογραφικό υλικό που προβλήθηκε, το κοινό είδε την καταστροφή που συντελείται όχι μόνο στην επιφάνεια αλλά και στο βυθό των θαλασσών, ενώ παρουσιάστηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», κα Αναστασία Μήλιου, η οποία αναφέρθηκε στον κύκλο ζωής των πλαστικών στο οικοσύστημα και τις καταστροφικές τους συνέπειες.
Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Μήλιου παρουσίασε μία αποκαλυπτική έρευνα του Αρχιπελάγους που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία πέντε χρόνια και στην οποία συμμετέχουν έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
uyity
Η εν λόγω έρευνα, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά, εξηγεί πως η εγκληματική διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων δημιουργεί με το πέρασμα του χρόνου μια καταστροφική διασπορά σε μικροπλαστικές ίνες, οι οποίες απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σχεδόν σε όλα τα δείγματα θαλάσσιων ιζημάτων και στομαχικών περιεχομένων ψαριών και ασπόνδυλων οργανισμών, που εξετάσαμε, βρέθηκαν ποσότητες μικροσκοπικών πλαστικών ινών. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφηκε ότι δείγματα από ακατοίκητες ακτές του Αιγαίου, είχαν συγκεντρώσεις ανάλογες με δείγματα που προέρχονταν από τις ακτές της Αττικής. Αυτό δείχνει την ευρεία διασπορά των μικροσκοπικών ινών πλαστικού στο θαλάσσιο περιβάλλον υπό την επίδραση των θαλάσσιων ρευμάτων.
Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν μέσα από το μικροσκόπιο του εργαστηρίου μας τις μικροπλαστικές ίνες που υπάρχουν στο περιβάλλον και παραμένουν μία αόρατη απειλή.
Τέλος ο κ. Αλέξανδρος Μαλαγάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, παρουσίασε τους εθελοντικούς υποβρύχιους καθαρισμούς στη Σάμο, με την αξιοσημείωτη προσπάθεια του συλλόγου, για την αφαίρεση από το θαλάσσιο πυθμένα 100 και πλέον εσκεμμένα βυθισμένων μπαταριών σκάφους, αλλά και μεγάλων ποσοτήτων από πλαστικά και άλλα απορρίμματα. Οι υποβρύχιες κινηματογραφικές λήψεις, οι φωτογραφίες και οι προσπάθειες των αυτοδυτών της Σάμου προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση και κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού.
Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως η προσπάθεια του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου είναι αξιέπαινη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να συμβάλλουν έμπρακτα στη σωστή διαχείριση και συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι ομιλητές καθώς και οι παρευρισκόμενοι τόνισαν την αναγκαιότητα να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση και πιο συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των φορέων με κοινό στόχο να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα της ρύπανσης, το οποίο μας αφορά όλους άμεσα.
Στην ημερίδα παρεβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Σάμου κα Αγνή Καλογερή, ο αντιδήμαρχος Σάμου κ. Σεβαστάκης Χρήστος, εκπρόσωποι της Ταξιαρχείας Σάμου και του Λιμεναρχείου Σάμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κυριαζής Δημήτρης και κ. Μανδουλαράκης Γιάννης καθώς και δεκάδες πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger