Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Εναλλακτική είσοδο στον τάφο της Αμφίπολης εξετάζει η Περιστέρη...

Tου Γιώργου Ροδάκογλου
Τεράστιες ποσότητες χώματος μεταφέρουν τα φορτηγά αυτοκίνητα στο λόφο Καστά στοιχείο που καταδεικνύει ότι οι έρευνες τις τελευταίες ώρες διεξάγονται πυρετωδώς...


Εκτιμάται ότι το επιτελείο της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη εργάζεται και περιμετρικά του τύμβου, και όχι μόνο στην είσοδο που ανακαλύφθηκαν οι δυο σφίγγες.

Έτσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή να εξετάζουν παράλληλα και άλλο τρόπο εισόδου να μπουν στο ταφικό μνημείο σε περίπτωση που συναντήσουν εμπόδια. Ωστόσο μηχανικοί που συμμετέχουν στην αρχαιολογική σκαπάνη έχουν εξετάσει ήδη αναλυτικά τις μεθόδους αντιστήριξης που ενδεχομένως θα χρειαστούν κατά την εξέλιξη των εργασιών.

Η διαδικασία της απομάκρυνσης των λίθων μπροστά που βρίσκονται μπροστά στις δυο σφίγγες ξεκίνησε με ιδιαίτερη προσοχή καθώς ο κάθε λίθος έχει βάρος μεγαλύτερο των 500 κιλών και η επέμβαση γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μην προκληθεί καμιά απολύτως ζημιά ενώ οι αρχαιολόγοι εξετάζουν σχολαστικά ακόμα και το υλικό που εντοπίζεται ανάμεσα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήδη έχει καταγράψει προ ημερών το Thousandnews.gr
η είσοδος του ταφικού μνημείου οδηγεί στην Κεντρική Πύλη του τάφου που πίσω της βρίσκονται τρία διαμερίσματα ,ενώ σ αυτή τη διαδρομή έχει ήδη εντοπισθεί ένα ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει ρόμβους.

Το ύψος του τύμβου από την είσοδο που εντοπίσθηκαν οι σφίγγες είναι 45 μέτρα Αρχικά ο τύμβος είχε ύψος 23 μέτρα, ενώ για να βρουν οι αρχαιολόγοι τον περίβολο που ήταν πολύ βαθιά, χρειάστηκε να κατέβουν άλλα 12 μέτρα πιο κάτω.

Η πρώτη ψηφιακή σάρωση του τύμβου έγινε το 2013 και από τότε ανακαλύφθηκε ότι ο περίβολος ήταν ένας ακριβής κύκλος και πως το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το Λιοντάρι της Αμφίπολης. Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ήταν αυτός που κατάφερε και ταυτοποίησε τα μαρμάρινα κομμάτια που αποτελούν το βάθρο του Λέοντα της Αμφίπολης, με τα κομμάτια της μαρμάρινης επένδυσης του τύμβου.

Στο μεταξύ η επίσκεψη στο Λόφο Καστά του αντιπροέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος Νέας Υόρκης, ανεβάζει τις προσδοκίες των Ελλήνων για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων. Ωστόσο ο ίδιος περιμένει και τεκμηριωμένη άποψη των αρχαιολόγων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger