Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Διπλωματικός πυρετός για το ρωσικό κονβόι

 
Η ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για την πολιορκημένη πόλη Λουγκάνσκ παραμένει ακινητοποιημένη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
 
Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει κάνει σαφές ότι θα αρχίσει την επιθεώρηση των σχεδόν 280 φορτηγών και του φορτίου τους από τελωνειακούς υπαλλήλους μόνον αφού λάβει μια λεπτομερή απογραφή του από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), την οργάνωση που θα αναλάβει την ευθύνη για τη διανομή της βοήθειας.Όμως η ΔΕΕΣ απαντά ότι η Ρωσία πρέπει να δώσει την απογραφή αυτή και ότι η διανομή της βοήθειας θα αρχίσει μόνον αφού η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνήσουν στις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης της εισόδου του φορτίου στην ουκρανική επικράτεια.
 
Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία έχει πλέον επιτευχθεί και διαβεβαίωσε ότι η αποστολή με τη βοήθεια θα προχωρήσει. Ο Νιινίστε έκανε αυτή την δήλωση έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το γραφείο του Φιλανδού προέδρου ανακοίνωσε ότι ο Νιινίστε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο, σήμερα Σάββατο.
 
Το Κρεμλίνο εξάλλου ανακοίνωσε ότι κορυφαίοι σύμβουλοι των προέδρων Πούτιν και Ποροσένκο, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ και ο Μπόρις Λόζκιν, συναντήθηκαν επίσης στο Σότσι χθες. Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι θα γίνει μια τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Βερολίνο την Κυριακή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να στέλνει οχήματα και προσωπικό στην Ουκρανία δηλώνει ο Λευκός Οίκος.
 
Στο μεταξύ οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται αδιάλειπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger