Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Γλυκό δαμάσκηνο (συνταγή από τη Σκόπελο)

Μια υπέροχη συνταγή για γλυκό δαμάσκηνο από το πανέμορφο νησί της Σκοπέλου!

Υλικά

  • 40 μεσαίου μεγέθους δαμάσκηνα (ποικιλία Αυγάτο)
  • 800 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
  • ασβεστόνερο
  • 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ξινό
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση Συνταγής

Βήμα1

Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι. Αφαιρούμε με ένα μεγάλο καρφί το κουκούτσι προσεκτικά. Βάζουμε τα έτοιμα δαμάσκηνα σε μια λεκάνη με νερό και μέσα ρίχνουμε το ξινό για να μην μαυρίσουν τα φρούτα όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα.

Βήμα2

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το ασβεστόνερο: διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας σβησμένο ασβέστη σε 2 λίτρα νερό! Βυθίζουμε μέσα τα δαμάσκηνα. Κατά διαστήματα, θα πρέπει να ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα προσεκτικά το νερό για να μην αφήσουμε τον ασβέστη να κάτσει στον πάτο της λεκάνης. Αφήνουμε τα δαμάσκηνα μέσα στο ασβεστόνερο για 3 ώρες.

Βήμα3

Κατόπιν, ξεπλένουμε τα δαμάσκηνα αλλάζοντας το νερό 5-6 φορές. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να βράσει το σιρόπι για 5 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα μέσα στην κατσαρόλα. Μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού.

Βήμα4

Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για μισή ώρα περίπου ξαφρίζοντας με ένα στεγνό κουτάλι αν χρειαστεί. Κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί ως την επόμενη μέρα. Ξαναβράζουμε για 2' την επόμενη μέρα το γλυκό και το βάζουμε σε καθαρά και στεγνά βάζα όσο είναι ακόμα ζεστό. Το αφήνουμε να κρυώσει αναποδογυρίζοντας τα κλειστά μας βάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger