Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Βρίσκουν... τοίχο στο Παρίσι

Σταύρος Χριστακόπουλος
Επί της αρχής αρνητική η τρόικα στο «κοινωνικό πακέτο» που πουλάει η συγκυβέρνηση

Η ελληνική αποστολή στο Παρίσι έχει στόχο, σύμφωνα με την κυβερνητική εκδοχή, να παρουσιάσει προς διαπραγμάτευση στην τρόικα, στις 2-4 Σεπτεμβρίου, ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων, αλλά και περιορισμού των στόχων σε ρυθμίσεις γύρω από τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις απολύσεις από το Δημόσιο κ.λπ. Όμως τα πράγματα στο ευρωπαϊκό τοπίο είναι αρκετά δύσκολα...

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό... «μύθο», στο πλαίσιο της όποιας – και με πολλά ερωτηματικά – «διαπραγμάτευσης», εκτός από τη Ν.Δ., και το ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος σε μέγεθος κυβερνητικός εταίρος, διεκδικεί μια ατζέντα υπεράσπισης των τελευταίων υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους. Φιλοδοξεί μάλιστα να αναβαθμιστεί σε ιδιαίτερο διαπραγματευτή πιάνοντας στασίδι για να ενημερώνεται σε πρώτο χρόνο για την πορεία του τροϊκανού ελέγχου.

Όπως θα δείτε και στα σχετικά ρεπορτάζ, η εν λόγω «διαπραγμάτευση», όπως τιτλοφορείται, αφορά το «κοινωνικό πακέτο» με το οποίο θα εγκαινιαστεί η φθινοπωρινή πολιτική διαχείριση και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, εν όψει του ενδεχομένου να στηθούν κάλπες – είτε με κυβερνητική πρωτοβουλία είτε λόγω «ατυχήματος» – οποιαδήποτε στιγμή έως την επόμενη άνοιξη.

Όμως η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το ασφαλιστικό αποτελεί την προτεραιότητα των εποπτών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στις συναντήσεις με την τρόικα στο Παρίσι θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της δυνατότητας παροχής συντάξεων με 15 έτη ασφάλισης, τα οποία θα αυξηθούν σε τουλάχιστον 20 έτη. Εν τω μεταξύ τα εφάπαξ κουτσουρεύονται κατά 20% έως 50% ακόμη, ενώ η τραγική κατάσταση των ταμείων αποτελεί για τους δανειστές επαρκή λόγο εφαρμογής νέου ασφαλιστικού.

Αν εξαιρεθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, του οποίου η τερατώδης αύξηση έχει αποτελέσει μια σπάνιας ηλιθιότητας έμπνευση με τραγικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αποτέλεσμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσει κάποιος για πραγματική φορολογική ελάφρυνση για την πλειονότητα της κοινωνίας χωρίς να παρουσιάσει στην τρόικα τα ανάλογα «ισοδύναμα».

Ακόμη πιο δύσκολο είναι αυτά τα «ισοδύναμα» να γίνουν δεκτά από την τρόικα, ειδικά αν αφορούν σενάρια μεγέθυνσης των φορολογικών εσόδων μέσω της «ανάπτυξης». Εκτός του ότι... δεν είναι «κουτόφραγκοι», μάλλον αυτά τα έχουν ξανακούσει. Και η κατάληξη ήταν πάντα η ίδια: νέοι και επαχθέστεροι φόροι.

Ως εκ τούτου ήδη η συγκυβέρνηση αναζητεί σενάριο «ισοδύναμων», το οποίο ήδη τράκαρε μπροστά στην κατακραυγή που θα έφερνε η αρχικώς σχεδιασθείσα ενιαία κλίμακα ΦΠΑ. Αυτή η ρύθμιση θα αποτελούσε το Βατερλώ κάθε απόπειρας του πρωθυπουργού να μιλήσει λίγες μέρες μετά, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ για φορολογικές «ελαφρύνσεις».

Μόνος στόχος το μνημόνιο

Οι πιέσεις της τρόικας – χωρίς ποτέ να εγκαταλείπεται η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία – αφορούν κατά βάση τις «μεταρρυθμίσεις», στις οποίες η βαθμολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης από τους επιτηρητές παραμένει αρνητική. Στην πραγματικότητα οι δανειστές, κρίνοντας με τα δικά τους μέτρα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου, θεωρούν ότι καμιά ουσιώδης – και σχετιζόμενη με το δικό τους μοντέλο ανταγωνιστικότητας – μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς στενή επιτήρηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι, παρά την κυβερνητική επικοινωνιακή καταιγίδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Γερμανία και στη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας περί φοροελαφρύνσεων ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παρέμεινε ανέκφραστος και σιωπηλός. Προσφέρθηκε όμως να... βοηθήσει αν η Ελλάδα ζητήσει νέο πακέτο στήριξης – δηλαδή νέο μνημόνιο.

Στο ίδιο κλίμα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει από καιρό ξεκαθαρίσει – τώρα επανήλθε η προειδοποίησή του στην επικαιρότητα – ότι απόλυτη προϋπόθεση για να υπάρξουν φθηνές πιστώσεις, οι οποίες θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία, θα είναι το να παραμείνει η χώρα σε πρόγραμμα αυστηρής εποπτείας, δηλαδή σε... μνημόνιο.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει το προφίλ της και να αναστήσει το κατακαημένο «success story» εν όψει της ανόδου Σαμαρά και Βενιζέλου στη ΔΕΘ, κάνει νέα έκδοση ομολόγων σε επιτόκια υψηλότερα του δανεισμού από αυτά της... τρόικας, μήπως και κάποιοι «τσιμπήσουν» στο παραμύθι ότι βγαίνουμε από το τούνελ.

Όμως η ΕΚΤ, η οποία δεν μασάει... ταραμά, υποδεικνύει νέο μνημόνιο για έναν απλούστατο λόγο: διότι η ίδια ακόμη και σήμερα δέχεται μόνο κατ’ εξαίρεση (δηλαδή μόνο επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο) τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες ως ελληνική εγγύηση για παροχή ρευστότητας, δεδομένου ότι η πιστοληπτική τους αξιολόγηση βρίσκεται κάτω του αποδεκτού από την ΕΚΤ επιπέδου.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η διάθεση της τρόικας στα «αιτήματα» της ελληνικής κυβέρνησης είναι εκ προοιμίου αρνητική.

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί βιάζονται να εκπληρώσουν όλες τις – «μεταρρυθμιστικού» χαρακτήρα – εκκρεμότητες εν όψει των συναντήσεων με την τρόικα και στο πλαίσιο αυτό, ο Χαρδούβελης και ο Μητσοτάκης επαναβεβαιώνουν το πλάνο των 15.000 απολύσεων από τον δημόσιο τομέα το 2014.

Δηλαδή εκπληρώνουν εκ των προτέρων αυτό που υποτίθεται ότι πάνε να... διαπραγματευθούν με την τρόικα. Όσο για τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, είναι επιεικώς αστείες – δείγμα και αυτό της... αισιοδοξίας της κυβέρνησης για την αποδοχή των αιτημάτων της από τους δανειστές.

Για το πακέτο των «φοροελαφρύνσεων», οι οποίες αποτελούν το ανέκδοτο που θα διηγηθεί ο Σαμαράς στη ΔΕΘ, διαβάστε απλώς το δισέλιδο 12-13. Θα καταλάβετε τα πάντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger