Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

«ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ» ΡΟΛΑ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Οργή ψαράδων-κατοίκων για το κλείσιμο του Λιμεναρχείου

Του Γιώργου Ρούστα
Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους κατοίκους και αλιείς του Στομίου και των γύρων περιοχών από την απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να κλείσει, τέλος Αυγούστου ο Λιμενικός Σταθμός της περιοχής και το 9μελές προσωπικό του να υπαχθεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όπου υπάγεται διοικητικά ο Σταθμός.

Στην κυριακάτικη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Στόμιο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αλιέων αποφασίστηκε να γίνει μια ύστατη προσπάθεια άρσης αυτής της αδικαιολόγητης κυβερνητικής απόφασης και να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο από τοπικούς φορείς, οι οποίοι θα επιχειρήσουν –έστω και στο παρά πέντε- να αλλάξει η υπουργική απόφαση, η οποία μάλιστα έχει λάβει και ΦΕΚ.
Όπως τόνισαν στην προχθεσινή σύσκεψη οι κάτοικοι του Στομίου «η απόφαση για κλείσιμο του Λιμενικού Σταθμού είναι αδικαιολόγητη, καθώς οικονομικά μεν το υπουργείο δεν κερδίζει τίποτα (το κτίριο, όπου στεγάζεται η υπηρεσία ανήκει στο δήμο και δεν καταβάλλεται κάποιο τίμημα), ενώ μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή μένει χωρίς προστασία. Μάλιστα αρκετές φορές οι άντρες του Λιμεναρχείου Στομίου χρειάστηκε να συνδράμουν στους συναδέλφους τους, του Αγιοκάμπου με υλικά κι άλλα μέσα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. Από τη μία το υπουργείο μιλά για συμμάζεμα των οικονομικών του και από την άλλη ο Σταθμός του Αγιοκάμπου θα χρειαστεί να επεκτείνει τον χώρο δράσης του, με περιπολίες και στην περιοχή του Στομίου. Εκτός κι αν έχουν αποφασίσει να μας αφήσουν στο έλεος των κακοποιών, αφού μέχρι τώρα το Λιμεναρχείο έπαιζε και τον ρόλο της αστυνομίας στην περιοχή» τονίστηκε χαρακτηριστικά στην προχθεσινή σύσκεψη.
Ένα ακόμη στοιχείο που τονίστηκε στη σύσκεψη και αποδεικνύει το πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή του Στομίου από το κλείσιμο του Λιμεναρχείου είναι και η επιθυμία κάποιων ιδιοκτητών σκαφών από τον Πλαταμώνα και τον Βόλο να μεταφέρουν προς φύλαξη στο Λιμενικό Καταφύγιο της περιοχής, έναντι φυσικά αμοιβής. Επιθυμία που έμεινε στα λόγια, μετά τη γνωστοποίηση της παραπάνω εξέλιξης.
Λάβρος κατά των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, για την αδιαφορία που επέδειξαν όταν τους γνωστοποιήθηκε η αρνητική εξέλιξη ήταν ο αντιπρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Δήμου Αγιάς κ. Γιώργος Σκρέτας, ο οποίος μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά του Βόλου. «Δυστυχώς όλοι οι βουλευτές, δήμαρχος και περιφερειάρχης περιορίστηκαν σε μια τυπική διαδικασία αποστολής ενός υπομνήματος και δεν κινήθηκαν στο παρασκήνιο, όπως έπραξαν άνθρωποι του Λιμεναρχείου Βόλου, με στόχο την ενίσχυση της υπηρεσίας τους με ακόμη περισσότερο προσωπικό. Στον γειτονικό νομό οι πολιτικοί κατάφεραν να αποτρέψουν το κλείσιμο του Σταθμού στον Αϊ-Γιάννη Πηλίου, με το πρόσχημα ότι θα λειτουργήσει ως Λιμενικό Φυλάκιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger