Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Αποδέσμευση των δήμων από την κεντρική διοίκηση

Αποδέσμευση των δήμων από την κεντρική διοίκησηΑμετάβλητος στη θέση του για το πόρισμα της Ομάδας Δράσης για το δήμο Σκοπέλου παραμένει ο δήμαρχος του νησιού, κ. Γιώργος Μιχελής, ο οποίος είχε κάνει γνωστή τη θέση του για την πλήρη αποδέσμευση των δήμων από την κεντρική διοίκηση με παρέμβασή του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή.
Ο κ. Μιχελής είχε αναφέρει ότι ο δήμος αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερους περιορισμούς στον προϋπολογισμό του, γεγονός το οποίο αν συνδυαστεί με την οικονομική κρίση, τη μείωση των εισοδημάτων και την αβεβαιότητα που προκύπτει από τις τουριστικές περιόδους, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα με δεινές συνέπειες για το νησί.
Επίσης, δήλωσε πως είναι σε πλήρη αδυναμία να διαχειριστεί υπηρεσίες, όπως κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες ελέγχονται από διάφορες κεντρικές υπηρεσίες και υπουργεία, τα οποία δεν έρχονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες των μη-αποδοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν.
Στην πρόταση που είχε εκφράσει προς την ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι οι δήμαρχοι πρέπει να δουν άμεσα την εφαρμογή των όσων προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας καθώς δεν έχει νόημα να γίνονται δημοτικές εκλογές όταν τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια εξακολουθούν να είναι υποχείρια της κεντρικής διοίκησης. Συγκεκριμένα, πρότεινε να αφεθούν οι δήμοι να ασκούν πλήρη οικονομική και διοικητική
διαχείριση, αποδεσμευόμενοι από την κεντρική διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι θεσπίζεται ο απαραίτητος πόρος που θα διατεθεί στην αυτοδιοίκηση για το σκοπό αυτό. Με αυτόν τον τρόπο, οι δήμοι θα αποκτήσουν αποτελεσματικές δημοτικές αρχές και θα αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον των δημοτών για τα θέματα του δήμου με την παράλληλη ενθάρρυνσή τους για τη συμμετοχή τους στα κοινά.
Τέλος, είχε προτείνει τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί και θα διαπραγματευθεί με την κεντρική διοίκηση την οριστική αποδέσμευση των δήμων από αυτή.
Η Ομάδα Δράσης, η οποία έδωσε στον υπουργό Εσωτερικών, κ. Αργύρη Ντινόπουλο, το πόρισμα των εννιά τόμων για πέντε δήμους της χώρας, σημείωσε πως στο δήμο Σκοπέλου το οργανόγραμμα βασίζεται στις παραδοσιακές δομές των δήμων ενώ εντοπίζονται και άλλα προβλήματα όπως, έλλειψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, γεωγραφική διασπορά δομών, προβλήματα λειτουργίας και έλλειψη υπαλλήλων ενώ θεωρεί ότι οι δυσκολίες προσπελασιμότητας δυσχεραίνουν την πρόσβαση του δήμου στις συγχρηματοδοτούμενες πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger