Τρίτη 13 Μαΐου 2014

«Θεσσαλία, η γη μας» με υποψήφια Περιφερειάρχη την Μαρίνα Χρυσοβελώνη

14 δράσεις για τον τουρισμό στη Θεσσαλία

Δεκατέσσερις προτάσεις για τον τουρισμό της Θεσσαλίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα δράσης του συνδυασμού «Θεσσαλία, η γη μας».
H πολιτική Τουρισμού της Ελλάδας στην εποχή των Μνημονίων χαρακτηρίζεται από την αδυναμία της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας (κυβέρνησης και βουλής) να προσδιορίσουν αυτόνομα, και με βάση τις δικές μας αντικειμενικές εθνικές στοχεύσεις, ανάγκες, δυνατότητες και προοπτικές, ένα στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης (με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες φάσεις και σχεδιασμό), το οποίο θα συνοδεύεται από τις κατάλληλες δέσμες νόμων και αποφάσεων που θα υποστηρίζουν την ομαλή και παραγωγική λειτουργία της τουριστικής μας βιομηχανίας και θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Η πολιτική Τουρισμού μας, τόσο στη γενική της χάραξη, όσο και στους επιμέρους άξονες, υπάγεται και αυτή στη σφαίρα της υποχρεωτικής έγκρισής της από την Τρόϊκα, στο πνεύμα πάντα της γενικότερης υπαγωγής της κυβερνητικής πολιτικής στο αναγκαστικό πλαίσιο τήρησης των ασφυκτικών κανόνων και εντολών των Μνημονίων, τα οποία από τη φύση τους όμως είναι περιοριστικά και αντιαναπτυξιακά. Φυσικά, στο θέμα του Τουρισμού, το κόστος που επωμίζεται η χώρα μας από την πολιτική της Τρόϊκας και των Μνημονίων είναι πολλαπλάσιο, διότι δεν υπάρχει γενικότερα ελευθερία στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την ανάπτυξή του, ενώ λόγω της γνωστής οικονομικής αδυναμίας το κομμάτι του εσωτερικού τουρισμού έχει στην κυριολεξία παραλύσει.

H ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος επιτυγχάνεται με:
1. Άμεση αποσύνδεση της τουριστικής μας πολιτικής από οποιαδήποτε μνημονιακή δέσμευση.
2. Μείωση του ΦΠΑ στο 5% σε οτιδήποτε αφορά στο εγχώριο τουριστικό πακέτο και την κρουαζιέρα μαζί με διαμονή-σίτιση.
3. Συνδιαμόρφωση, από το Κεντρικό Κράτος, την Τοπική και Περιφερειακή Αυτόδιοίκηση, τους θεσμικούς φορείς κοινωνικής εκπροσώπησης, τις ομοσπονδίες και τα σωματεία επιχειρηματιών και εργαζομένων, τα κατά τόπους επιμελητήρια κλπ, ενός συμφώνου αγαστής συνεργασίας μεταξύ τους, ούτως ώστε να μην προκύπτουν, στο απόγειο της τουριστικής περιόδου, “εικόνες” που τραυματίζουν την τουριστική εικόνα της Ελλάδας.
4. Συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες και με το Υπουργείο Πολιτισμού , προκειμένου να “παντρεύονται” τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα που διοργανώνονται από το Υπουργείο Τουρισμού και τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς (φεστιβάλ θεάτρου, τραγουδιού, γιορτές κρασιού, τοπικές θρησκευτικές και παραδοσιακές γιορτές, κλπ) με πακέτα ταξιδιών που προσφέρουν tour operators και μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, με δωρεάν εισιτήρια για όλες αυτές τις εκδηλώσεις μέσα στα πακέτα που αγοράζουν οι τουρίστες.
5. Συνεργασία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού στο πλαίσιο της ανάπτυξης του λεγόμενου Πολιτιστικού Τουρισμού, ώστε να υπάρξει αναγωγή των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων σε διεθνούς φήμης γεγονότα.
6. Άμεση αξιοποίηση του θεάτρου της Λάρισας αλλά και όλων των αρχαιολογικών χώρων της περιφέρειας
7. Aνάδειξη, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού της ιστορικότητας ή της μοναδικότητας ιστορικών περιοχών, όπως για παράδειγμα η Λάρισα και ο Ιπποκράτης, ο Όλυμπος...οι Κένταυροι του Πηλίου κλπ...
8. Επιλογή κατάλληλων εργαλείων marketing και προβολής, προκειμένου να δημιουργηθεί γύρω από την Θεσσαλία μία τουριστική-πολιτιστική συνείδηση
9. Συνδιαμόρφωση, από τους ίδιους εμπλεκόμενους φορείς (σε συντονισμό με ομάδες ειδικών), ενός κεντρικού οργανωτικού πλάνου, προκειμένου να επιτευχθεί τουριστική περίοδος δώδεκα μηνών, ενισχύοντας πρωτίστως την πολυθεματικότητα του τουρισμού μας.
10. Τόνωση του θεματικού τουρισμού (όπως π.χ. θρησκευτικός, ιαματικός, κλπ).
11. Θέσπιση ειδικών επενδυτικών κινήτρων και προγραμμάτων, αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, διοργάνωση έξυπνων εκστρατειών διαφήμισης σε στοχευμένα τουριστικά κοινά και ομάδες, κινητοποίηση των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό (συμβολή και των ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα).
12. Επένδυση στον τομέα των κρουαζιερών, με πρώτο στόχο να αναδειχθούν οι σημερινοί ελληνικοί προορισμοί ως αφετηρίες, προκειμένου να ξεκινούν από εκεί τα κρουαζιερόπλοια για επισκέψεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
13. Σύμπραξη και συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πάνω στη βάση μίας ισόρροπης και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τις υποδομές ναυτικού τουρισμού, όπως είναι οι μαρίνες και τα καταφύγια.
14. Σύνδεση του τουρισμού με την εθνική μας και τη μεσογειακή κουζίνα, και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
Στόχος της πολιτικής μας αποτελεί η διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των υδατικών πόρων, η ορθή διαχείριση των μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η αντιμετώπιση, μετριασμός και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η αστική αναγέννηση, ο βιώσιμος χωροταξικός σχεδιασμός με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κληρονομιά, καθώς και ο συντονισμός των περιβαλλοντικών πολιτικών της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger