Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Χάος στη Μαριούπολη – Ο στρατός χτύπησε στο δημαρχείο με δηλητηριώδη αέρια – Λιπόθυμοι κάτοικοι και φιλορώσοι αντάρτες


Χάος στη Μαριούπολη – Ο στρατός χτύπησε στο δημαρχείο με δηλητηριώδη αέρια – Λιπόθυμοι κάτοικοι και φιλορώσοι αντάρτες

- Το κτίριο στην πόλη της Ουκρανίας έχουν καταλάβει φιλορώσοι αντάρτες
- Πολλοί άνθρωποι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με δηλητήριαση και εγκαύματα στα μάτια
- Φιλορώσοι φρουρούσαν το δημαρχείο και άφηναν μέσα λιπόθυμα μέλη του δημοτικού συμβουλίου!
- Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Δεν υποχωρούν οι φιλορώσοι αντάρτες στη Μαριούπολη, όπου έχουν καταλάβει το δημαρχείο της πόλης. Το μεσημέρι, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι το κτήριο τέθηκε υπό τον έέγχο του στρατού, αλλά μέσα σε λίγες ώρες η κατάσταση ανατράπηκε ξανά.

Χθες το βράδυ οι Ουκρανοί στρατιώτες προσπάθησαν να απομακρύνουν τους αντάρτες, με χρήση δηλητηριωδών αερίων και δακρυγόνων, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ilyichyovets”, με αποτέλεσμα να πετύχουν τον στόχο τους... προσωρινά, μιας και σήμερα οι αντάρτες επέστρεψαν εξοπλισμένοι με μάσκες.


Ωστόσο, ακτιβιστές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ήταν αυτοί που έπεσαν θύματα των χημικών, καθώς μόλις μπήκαν στο κτήριο και εισέπνευσαν το αέριο, άρχισαν να μην αισθάνονται καλά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας άνθρωπος διαγνώστηκε με δηλητηρίαση από το αέριο, άλλοι επτά έπαθαν σοβαρά εγκαύματα στα μάτια και ένας άνδρας νοσηλεύεται με δηλητηρίαση και πολλαπλά κατάγματα στα δυο χέρια.

Οι γιατροί δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τις ταυτότητες αυτών των ατόμων, αλλά πιθανότατα πρόκειται για ακτιβιστές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

“Αμέσως κλήθηκαν ασθενοφόρα. Έφτασαν πέντε οχήματα έξω από το κτίριο και κάποιοι διακομίσθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο”, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ενώ ένας άλλος υποστήριξε ότι: "Έξω από το κτήριο περίπου 1.000 άτομα και φιλορώσοι ακτιβιστές φρουρούσαν την είσοδο, λέγοντας ότι κανένας δεν ήταν μέσα".

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι μέσα στο κτίριο υπήρχαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου, μεταξύ αυτών και ένας άνδρας που πήγε στο γραφείο του δημάρχου για να ψάξει τον γιο του και λιποθύμησε στα σκαλιά από τις αναθυμιάσεις.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν διαμηνύει ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να τερματιστεί υπό τον όρο το Κίεβο να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις μετά την αναβολή του δημοψηφίσματος που προβλεπόταν να διεξαχθεί την 11η Μαΐου για την ανεξαρτησία της αυτοανακηρυχθείσας «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ.

Αν οι φιλορώσοι αυτονομιστές ακούσουν την έκκληση του Ρώσου προέδρου να αναβάλουν το δημοψήφισμα και «αν το Κίεβο με τη σειρά του σταματήσει όλες τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και λάβει μέτρα για την έναρξη ενός διαλόγου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουκρανία στην έξοδο από αυτή την κατάσταση, που αυτή τη στιγμή μόνο επιδεινώνεται» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στον ρωσικό ιστότοπο Slon.ru.

Νωρίτερα σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ, τον Ελβετό Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλουν τη διεξαγωγή του —προγραμματισμένου για την Κυριακή— δημοψηφίσματος.

Αυτή η πρόταση «δεν είναι ένα άνοιγμα προς το Κίεβο, αλλά ένα άνοιγμα προς όλο τον ουκρανικό λαό» υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger