Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Πώς «απέλυσαν» τον Παπανδρέου

Ολο το αποκαλυπτικό παρασκήνιο της νύκτας των Κανών τον Νοέμβριο του 2011 που καθόρισε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν οι «Financial Times», βάζοντας... φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό, στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην κυβέρνηση συνολικά.
Γ. Παπανδρέου και Ανγκελα Μέρκελ υπό το βλέμμα της Κριστίν Λαγκάρντ, 2/11/2011 στις Κάννες.  Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά Γ. Παπανδρέου και Ανγκελα Μέρκελ υπό το βλέμμα της Κριστίν Λαγκάρντ, 2/11/2011 στις Κάννες. Η γλώσσα του σώματος λέει πολλά Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Α. Μέρκελ, ο Ν. Σαρκοζί, η προμετωπίδα της ευρωπαϊκής Δεξιάς τότε, μαζί με τον Ζ.Μ. Μπαρόζο αρχικά επέμειναν στη μετατροπή του ερωτήματος του δημοψηφίσματος που είχε προτείνει ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για να αποφύγει το
σκόπελο της έγκρισης της συνέχειας του προγράμματος από «ναι ή όχι στο πρόγραμμα» σε «ναι ή όχι στο ευρώ», ενώ στη συνέχεια κινήθηκαν στο παρασκήνιο, επικοινώνησαν με τον Α. Σαμαρά στην Αθήνα και προετοίμασαν την κυβέρνηση Παπαδήμου -αφού πήραν τη συγκατάθεση του μέχρι τότε... αλύγιστου Α. Σαμαρά- δρομολογώντας με τη συμβολή και του Ευ. Βενιζέλου τις εξελίξεις.
Με περιγραφές για δάκρυα της Α. Μέρκελ κ.λπ., ο αρθρογράφος γράφει ότι το κλίμα στην Ελλάδα ήταν εκρηκτικό, παρά την απόφαση του Οκτωβρίου του 2011 για διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους και έτσι ο Γ. Παπανδρέου πήγε στις Κάνες έχοντας συμφωνήσει με μία ομάδα συμβούλων του να πάρει το «οκ» των Ευρωπαίων εταίρων και να ζητήσει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το νέο, τότε, πρόγραμμα στήριξης ύψους 172 δισ. ευρώ. Στόχος του ήταν να πάρει τη λαϊκή εντολή που χρειαζόταν αλλά και να αναγκάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως ο Α. Σαμαράς, να στηρίξουν το πακέτο.
«Οσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο -εκ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος- σοκαρίστηκαν», γράφουν οι «FT». Το δημοσίευμα μάλιστα φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Βενιζέλου σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Παπανδρέου του είχε μιλήσει «μόνο για πρόταση περί ψήφου εμπιστοσύνης και καθόλου για δημοψήφισμα».
Οταν ο Σαρκοζί έμαθε την πρόταση Παπανδρέου εξερράγη, γράφουν οι «FT». Ομως έπειτα από σύσκεψη με συνεργάτες του κατέληξε στην πρόταση, να αναγκάσει τον Γ. Παπανδέου το δημοψήφισμα να μη γινόταν για την έγκριση του πακέτου, αλλά για την παραμονή ή όχι της Ελάδας στο ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος τότε, κάλεσε σε συνάντηση την Α. Μέρκελ, τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ζ.Μ. Μπαρόζο και τον Χ.Β. Ρομπάι και κατέληξαν σε ένα κείμενο έξι σημείων, όπου το έκτο και πιο σημαντικό ήταν «το δημοψήφισμα θα αφορά μόνο την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ε.Ε.».
«Κάναμε τα πάντα για να σας κρατήσουμε στην Ευρωζώνη και τώρα το μόνο που κάνετε είναι να μας προδίδετε» φέρεται να είπε ο Ν. Σαρκοζί στους Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο μόλις μπήκαν στην αίθουσα.
Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε το σχέδιό του αλλά τον διέκοψε η Α. Μέρκελ. «Ή θα το λύσουμε αυτό εδώ μεταξύ μας ή στα μάτια του κόσμου θα έχουμε αποτύχει» φέρεται να είπε στον Γ. Παπανδρέου που επέμενε. «Ο Ευ. Βενιζέλος που εδώ και καιρό επωφθαλμιούσε την πρωθυπουργία, κινήθηκε για να εκμεταλλευττεί την αλλαγή των συνθηκών» γράφει το δημοσίευμα. Εν αγνοία των Σαρκοζί και Μέρκελ, ο Ζ.Μ. Μπαρόζο τηλεφώνησε τότε στον Α. Σαμαρά, γνωρίζοντας ότι ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει το δημοψήφισμα. Ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να του είπε ότι ήταν πρόθυμος να συνυπογράψει σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσει την πρωθυπουργία.
Οταν ο κ. Σαρκοζί είπε στον κ. Παπανδρέου να πάρει το σχέδιο των έξι σημείων να επιστρέψει στην Αθήνα και να πάρει μία απόφαση, ο κ. Μπαρόζο πήρε τον Ευ. Βενιζέλο στη γωνία της αίθουσας και του είπε «πρέπει να σκοτώσουμε το δημοψήφισμα».
Ο τότε υπουργός Οικονομικών συμφώνησε αμέσως, γράφει το δημοσίευμα. Στο αεροπλάνο ο Γ. Παπανδρέου είπε στον Ευ. Βενιζέλο -αφού είχε κάνει τη δήλωση ανακοινώνοντας το δημοψήφισμα- ότι «τα πράγματα δεν είχαν πάει τόσο άσχημα», ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έλεγε σε έναν βοηθό του να συντάξει μία δήλωση που θα έλεγε ότι «η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι μία ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
***
Γ. Παπανδρέου: «Δικαιώνομαι...»
«Ο,τι είχαμε να πούμε για τη συνάντηση των Κανών και το δημοψήφισμα το έχουμε πει κατ' επανάληψη και επιβεβαιωνόμαστε. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουν άλλοι», ήταν το σχόλιο του Γ. Παπανδρέου για το δημοσίευμα, ο οποίος πάντως έκανε λόγο και για κάποιες ενστάσεις σε ό,τι αφορά την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος.
«Για τη νύκτα των Κανών έχουν γραφτεί περισσότερα σχόλια και από τα όσα γράφτηκαν για τη μάχη των Κανών. Οσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά», ήταν το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger