Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών



«Στις 25 του Μάη έγινε ένα σημαντικό βήμα του λαού μας προς την χειραφέτησή του. Η πλειοψηφία των πολιτών αντιστάθηκε στο κλίμα φόβου και ανασφάλειας που καλλιέργησε η κυβέρνηση προεκλογικά, αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές.

Είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα, αφού είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά κερδίζει στις Ευρωεκλογές, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, η απώλεια 11 περίπου  μονάδων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σχέση  με τις εκλογές του 2012, αλλά και η άνοδος άλλων μικρών κομμάτων διαμαρτυρίας σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι καταδίκασαν τα προγράμματα λιτότητας, που εφάρμοσε η κυβέρνηση τηρώντας τις μνημονιακές της υποχρεώσεις απέναντι στην τρόικα.

Με τη νίκη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποίησε τις δυνάμεις του, αποδεικνύοντας ότι η άνοδός του στις εθνικές εκλογές του 2012 δεν ήταν μια παρένθεση. Στην Ελλάδα η επιτυχία αυτή υποβαθμίζεται, τη στιγμή που ο διεθνής τύπος εκτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ως ξεκάθαρη νίκη, που ενισχύει την δυναμική της Αριστεράς στην Ευρώπη.


Οι ευρωεκλογές μπορεί να έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από τις εθνικές, όμως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με διακριτή διαφορά και η σημαντική αυτοδιοικητική του επιτυχία σε Περιφέρειες και Δήμους, εκφράζουν την διάθεση και την πολιτική αγωνία της κοινωνίας για ανατροπή και αλλαγή σε εθνικό επίπεδο.

Στη Μαγνησία, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με 29,25%,  ξεπερνώντας τη ΝΔ σχεδόν κατά 9 μονάδες (20,92%), ενώ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά στη Θεσσαλία. Εάν συγκρίνουμε μάλιστα τα αποτελέσματα αυτών των Ευρωεκλογών με εκείνα των εθνικών εκλογών του 2012, βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά συγκράτησε τα ποσοστά του και έχει μια καθαρή πολιτική νίκη, σε αντίθεση με τη ΝΔ που έχασε σχεδόν 7 μονάδες. Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας εκφράστηκε για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι μια νίκη που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα, αλλά και μας γεμίζει ευθύνη. Μας γεμίζει ευθύνη, ώστε να ανταποκριθούμε, τόσο σε τοπικό όσο σε κεντρικό επίπεδο, στην εντολή που μας έδωσε ο λαός για το χτίσιμο μιας πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής συμμαχίας, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας των μνημονίων και την διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ζωής, που θα έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο.
Δεν θα μπορούσα, βέβαια, να μην αναφερθώ στην εθνική και πανευρωπαϊκή άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις Ευρωεκλογές. Ένα αποτέλεσμα επώδυνο, που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου Χρυσή Αυγή, που αγκιστρώνεται στην χειμαζόμενη από την κρίση ελληνική κοινωνία. Η αποδόμηση της Χρυσής Αυγής πρέπει, πέρα από τον ποινικό, να γίνει κυρίως με πολιτικό τρόπο, ώστε να συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινή γνώμη ότι όσο αντισυστημική ρητορική κι αν έχει, η Χ.Α. είναι μέρος του συστήματος.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σημαντικές νίκες. Κέρδισε την μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, την Αττική, και πολλούς σημαντικούς Δήμους.
Στον Δήμο Βόλου, το εκλογικό σώμα εκφράστηκε υπέρ του κ. Αχιλλέα Μπέου. Αν και διαφώνησα πολιτικά με την υποψηφιότητά του, την επίθεσή του σε ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης και την αντιμετώπιση της πολιτικής με επιχειρηματικούς όρους, σέβομαι την λαϊκή ετυμηγορία και από την θέση μου ως βουλευτής της Μαγνησίας θα συνεργαστώ με τη νέα δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.

Η πάλη που έδωσε ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς και η δημοτική του παράταξη, η σύγκλιση και οι διεργασίες προς την κατεύθυνση μιας μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης, που αγκάλιασε σχεδόν το μισό του εκλογικού σώματος, είναι ένα τεράστιο πολιτικό και αυτοδιοικητικό βήμα και μια παρακαταθήκη για μια αυτοδιοίκηση με ανθρώπινο πρόσωπο.

Εύχομαι σε όλες τις νέες δημοτικές αρχές να σταθούν δίπλα στον δημότη και να γίνουν τείχος συγκράτησης της ανθρωπιστικής κρίσης, που μαστίζει τις τοπικές κοινωνίες στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, με την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης που θα διαπερνά όλη την κοινωνία. Η συνεργασία μου με αυτές είναι δεδομένη.»

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger