Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Αντιεκλογική Αφίσα Λάρισα


ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΑΦΕΝΤΗ, ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΔΟΥΛΟΣ

Και πάλι έρχεται η στιγμή και η ώρα που πρέπει να φανείς υπόλογος των πράξεων σου και υπεύθυνος/η των πολιτικών σου επιλογών, συμμετέχοντας για ακόμη μια φορά στην  πιο διαστρεβλωμένη και παραποιημένη δομή τροφοδοσίας αυτού του συστήματος, την εκλογική διαδικασία. Είναι αποδεδείγμενο ότι αυτη έχει αποτελέσει  πλεον το ύστατο εργαλείο εγκαθίδρυσης των  εξουσιαστικών  φορέων, με στόχο τους  κάθε φορά, τον όλο και μεγαλύτερο έλεγχο των ηνίων του κράτους και του κεφαλαίου. Η ψηφοφορία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των περίφημων δημοκρατικών διαδικασιών, που στην ουσία ισχυροποιούν τη θέση των δήθεν «εκλεγμένων από το λαό» αντιπροσώπων και ανανεώνει την λογική και το κλίμα της εξουσιοδότησης σε προσωπα που φέρουν τάχα έμπιστη πολιτική φερεγγυότητα. Κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο παρά μονάχα τη διαιώνιση του συστήματος πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ψηφίζοντας αυτοπεριορίζουμε τη δύναμη μας ως πολιτικά υποκείμενα, εγκλωβιζόμαστε στη λογική της ανάθεσης, ενισχύουμε τη δημιουργία κοινωνικών εξουσιαστικών σχέσεων  και αποκυρήσσουμε κάθε αξία και σημασία που έχει για μας  η δυνατότητα αυτενέργειας και η επιλογή δράσης μέσω συλλογικών αυτόνομων και οριζόντιων δομών. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία είναι μια κάλπικη «συμμετοχή στα κοινά» που προωθεί την παραίτηση από τον κοινωνικό αυτοκαθορισμός και την ανάθεση της καθημερινής μας ζωής και των κοινωνικών υποθέσεων σε κάποιον διαχειριστή ή «σωτήρα».  Καμία  απο τις πολλά υποσχόμενες πολιτικές προσωπικότητες του προσκηνίου δεν πρόκειται να πατάξει την εκμετάλλευση και την καταπίεση, εφόσον  ο κάθε υποψήφιος που ανεβαίνει στο θρόνο, στο έδρανο, ή την πολυθρόνα, θα είναι πάντα στη θέση του αφεντικού και του εξουσιαστή. Η κάθε μορφη εξουσίας απο φύση της  διαφθείρει αναγκαστικά τον εκλεγόμενο με αποτέλεσμα το να εκλέγεις έναν ή πολλούς αφέντες, για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα, σημαίνει ν’ αποποιείσαι ουσιαστικά την ίδια σου την ελευθερια.
Βάση αυτού, αντιπροτείνουμε και  προτάσσουμε την αυτοοργάνωση, ως το εργαλείο της συλλογικοποίησης και  λήψης αποφάσεων, το οποίο βασίζεται στην ισότιμη και οριζόντια συμμετοχή του ανθρώπου (συνελεύσεις γειτονιών, σωματεία βάσης εργαζομένων, αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια). Πρόκειται για ένα πεδίο συλλογικής λειτουργίας που γεννιέται από την άρση των κοινωνικών διακρίσεων και ανισοτήτων και επικεντρώνεται στην πρακτική της συνδιαμόρφωσης, όπου κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεταβλητότητα, η μετατόπιση, η συναίνεση και η σύνθεση  των απόψεων. Μια τέτοια δομή καταρρίπτει την αυθεντία του ψηφοφορικου ιεραρχικού συστήματος και την ανάγκη λήψης αποφάσεων με την επικράτηση της πλειοψηφούσας άποψης και την ανάδειξη αντιπροσώπων-εξουσιαστών. Γι’ αυτό το λόγο, υποστηρίζουμε τη βούληση για συλλογική σύγκλιση, μακριά από ανταγωνιστικές λογικές, ιεραρχικές αντιλήψεις και συστήματα πλειοψηφίας/μειοψηφίας.
Η αποχή, λοιπόν, από τις εκλογές δεν αποτελεί μια μείωση της πολιτικής σου υπόστασης αλλά σου επιτρέπει να εναντιωθείς και να αμφισβητήσεις εξολοκλήρου τα θεμέλια αυτού του συστήματος διαφθοράς που φτάνει ως και να σου καθορίζει επιβλητικά την καθημερινότητα σου. Με το να ψηφίζεις σημαίνει να παραιτεισαι απ’ τη δύναμη σου και να εγκλωβίζεσαι στη συνήθεια της κυριαρχίας απο άτομα που πάντα ήταν οι «ιδανικότεροι», οι «εξυπνότεροι»  και οι «ανώτεροι» αυτής της κοινωνίας. Κανένας δεν πρόκειται να διεκδηκήσει για εσένα αυτά για τα οποία εσυ αγωνίζεσαι καθημερινώς να αλλάξεις. Ηρθε καιρός πλέον για αυτενέργεια και συλλογική δράση με στόχο να καταρρίψουμε όλη αυτή τη σφαίρα του ψέματος και των αυταπατών περί κράτους ,κομμάτων, πολιτικής και «άφθαρτων» πολιτικών.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΑ , ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
Συνέλευση Αναρχικών Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger