Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

O ANEKTIMΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ FINOS FILM ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...

«Η ζωή του Φίνου ήταν ο κινηματογράφος, οι ηθοποιοί που δουλεύαμε μαζί του, οι τεχνικοί του, το επιτελείο του» είχε πει η Αλίκη Βουγιουκλάκη για τον Φιλοποίμενα Φίνο, τον ιδρυτή της θρυλικής εταιρίας Finos Film...
που ταυτίστηκε με την χρυσή εποχή ελληνικού κινηματογράφου. Τα λόγια της Αλίκης, της ηθοποιού που ήταν η αγαπημένη πρωταγωνίστρια του Φίνου, καθώς και άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Μάνου Κατράκη, του Δημήτρη Χορν, της Τζένης Καρέζης και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, έχουν αναρτηθεί στη νέα ιστοσελίδα της Finos Film (www.finosfilm.com) που μας βάζει στα άδυτα της θρυλικής κινηματογραφικής εταιρίας.

Σπάνιες φωτογραφίες από τα παρασκήνια των πρώτων ταινιών της Finos Film όπως ο «Μεθύστακας» με τον Ορέστη Μακρή (1950) και «Η Φωνή της Καρδιάς» με τον νεαρό τότε Λάμπρο Κωνσταντάρα (1943) μέχρι τις πιο δημοφιλείς ταινίες της δεκαετίας του '60,  χειρόγραφες επιστολές των σταρ της εποχής προς τον Φίνο αλλά και βιογραφικά αυτών, είναι όσα θα βρείτε στον νέο ιστότοπο.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε την Τζένη Καρέζη αγκαλιά με τον Κώστα Καζάκο στα γυρίσματα της ταινίας «Αγάπη και Αίμα», την Αλίκη Βουγιουκλάκη να κρατά τον μικρό γιο της Γιάννη, τον Μάνο Κατράκη να κάνει χειροφίλημα στην Ζωή Λάσκαρη και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο να παλεύει με τον Νίκο Κούρκουλο στην «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου.

Το μόνο που λείπει από την ψηφιακή βιβλιοθήκη, είναι οι ίδιες οι ταινίες. Όπως εξηγεί, η Finos Film σε ανακοίνωση  «η προβολή τόσο των ταινιών όσο και αποσπασμτων αυτών μέσα από το site της Finos Film δεν είναι εφικτή προς το παρόν». Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Finos Film αναγκάστηκε να αποσύρει τις ταινίες της από το ψηφιακό κανάλι της στο Youtube- γιατί όπως είπε- ήρθε αντιμέτωπη με τις «παράλογες οικονομικές απαιτήσεις» από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Η νέα ιστοσελίδα της θρυλικής εταιρείας περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία για τις 187 ταινίες της, 3000 σπάνιες φωτογραφίες, καθώς και πάνω από 200 βιογραφίες σπουδαίων συντελεστών, που αποτέλεσαν την «ψυχή» της εταιρίας. Το εγχείρημα της έρευνας, συλλογής και επεξεργασίας του σπάνιου αυτού υλικού ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια, με στόχο
να προσφέρει στο κοινό έναν ψηφιακό τόπο που θα τιμά τόσο τον εμπνευστή και δημιουργό της Φίνος Φιλμ, Φιλοποίμενα Φίνο, όσο και όλους τους καλλιτέχνες που πέρασαν από αυτή.

     Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger