Τρίτη 15 Απριλίου 2014

«ΕΝτοπία» η Σκόπελος υποψήφα ένταξης στο πρόγραμμα «Europa Nostra», «η φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη»,

Η «Europa Nostra», «η φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη», όπως τη χαρακτηρίζει η γενική γραμματέας της, μια εξαιρετικά δυναμική γυναίκα σερβικής καταγωγής, η Σβένσκα Μιχαήλοβιτς, φιλοξενήθηκε σε ελληνικό νησί. Στην όμορφη Χίο, που επιλέχτηκε ως ιδανική περιοχή....
Ηταν μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, μια δημιουργική σύναξη με ειδικούς αντιπροσώπους από δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Ο καθένας χωριστά υποστήριξε το δικό του τόπο. Πανέμορφες μικρές πόλεις και χωριά, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας κ.λπ., με λιγότερους απο 15.000 κατοίκους, οι οποίες διατηρούν τα αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά και φυσικά χαρακτηριστικά τους αναλλοίωτα.
«ΕΝτοπία» βαφτίστηκε αυτή η ιδέα. Τη λέξη είπε, κάποτε, σε μια ομιλία του το 1968, ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης: «Η ανθρώπινη ύπαρξη δεν βολεύεται με την ουτοπία. Αλλά με την Εντοπία. Αυτήν, που ικανοποιεί τον ονειροπόλο και είναι αποδεκτή από τον επιστήμονα...».
Με οδηγό αυτή τη σκέψη και μ' αυτόν τον τίτλο ξεκίνησε η διεθνής προσπάθεια της Europa Nostra (Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων για την Προστασία της Ιστορικής Κληρονομιάς). Η πρωτοβουλία είναι του ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και αντιπροέδρου της Europa Nostra, Κώστα Καρρά, με γνωστή την αγάπη του για την Ιστορία, τον Πολιτισμό και τη Φύση, που μοχθεί για την προβολή και την προστασία τους. Μαζί με τον εμπνευστή του προγράμματος Ιρλανδό αρχιτέκτονα Philip Geoghegan δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μη χαθούν περιοχές με ιστορία, αρχιτεκτονική και φυσικό κάλλος, που δεν διαβρώθηκαν από το πέρασμα του χρόνου. Εκ μέρους της Ε.Ε., η Claire Chambron εισηγήθηκε τη χρηματοδότηση.
Από την Ελλάδα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, που φιλοξενήθηκε στο Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος», τέσσερις περιοχές υποψήφιες ένταξης στο πρόγραμμα: η Σκύρος, η Σκόπελος, η Σίκινος και τα Μαστιχοχώρια της Χίου, στα οποία ξεναγήθηκαν οι σύνεδροι, και βεβαίως στη Νέα Μονή Παναγιά η Κρήνα, στο μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι, στα Οθωμανικά Λουτρά του Κάστρου. Εντυπωσιακή ήταν η επίσκεψη στο επιβλητικό αρχοντικό του Γιώργου και της Αλεξάνδρας Προκοπίου στο Χιώτικο Κάμπο.

«Η Ευρώπη είναι μία ιδέα που διαμορφώθηκε από την πνευματική, φιλοσοφική, επιστημονική κληρονομιά της...», επιμένει η Σβένσκα, από την κορυφή της Europa Nostra. Στην κουβέντα κάποιος αστειεύτηκε, μην μπερδευτεί κανείς με την «Koza Nostra» της Ιταλικής Μαφίας, είπε...
Αλλά η συνομιλήτριά μας έχει χιούμορ και γέλασε δυνατά. Σοβάρεψε, όμως, τη συζήτηση, συνδέοντας τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης με τον πολιτισμό. Η Ευρώπη χρειάζεται πράξη. Τίποτα λιγότερο από μία «Νέα Αναγέννηση».
Και ήταν η Σβένσκα που μας ενημέρωσε, με περηφάνια, για την τελετή απονομής των βραβείων της Europa Nostra του 2014, στη Βιέννη στις 5 Μαΐου. Στο Burgtheater, υπό την αιγίδα του προέδρου της Αυστρίας Heinz Fischer. Με τον πρόεδρο της Ε.Ν. Πλ. Ντομίνγκο και την επίτροπο της Ε.Ε. για τον πολιτισμό Ανδρ. Βασιλείου.
Η Europa Nostra τιμά και εμπνέει την αριστεία, είπε...
Κι έτσι υπερδραστήρια και πληθωρική που δείχνει τη ρώτησα εάν έχει οικογένεια. Και βέβαια! απάντησε. Παντρεύτηκε, έκανε δύο παιδιά, «χωρίς να το πολυσκεφτώ», λέει «και βέβαια κολύμπησα στα βαθιά, έχοντας καριέρα και οικογένεια».
Την ίδια ερώτηση έκανα πρόσφατα σε μία άλλη δυναμική γυναίκα, τη 47χρονη Ναταλί Νουγκαρέντ, διευθύντρια της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», η οποία είχε μια ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τον Γ. Αρχιμανδρίτη.
- Οχι. Δεν έκανα οικογένεια. Δεν έχω παιδιά, μου απάντησε.
- Γιατί; Δεν είναι ένα μεγάλο κενό για μια γυναίκα;
- Δεν είχα καιρό! είπε και με... πάγωσε.
Και πρόσθεσε: Είμαι ευτυχισμένη, που διευθύνω τη Ρολς-Ρόις της Δημοσιογραφίας!...
Θα μπορούσε, όμως, να πήγαινε πού και πού κι ένα μωρό βόλτα, με τη Ρολς-Ρόις, ε!
* Η Ελλάδα είναι μεταξύ των νικητών του βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ε.Ε. / Europa Nostra 2014 στην κατηγορία «Ερευνα» για τις πρακτικές κατασκευής που χρησιμοποιούνταν στην Πελοπόννησο επί 400 χρόνια, μέχρι το 300 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger