Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Φώτης Ζεμπέκης: Να δημιουργηθεί «Περιφερειακή Ενότητα Β. Σποράδων»

Ο πρ. νομαρχιακός σύμβουλος, επαναφέρει το αίτημα για την εξυπηρέτηση των νησιωτών

PAROS
Τη δημιουργία ξεχωριστής «Περιφερειακής Ενότητας Β. Σποράδων», όπως συμβαίνει σε πολλά νησιά του Αιγαίου, ζητά από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης», επαναφέροντας πλέον το αίτημα, ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και εντεταλμένος των Β. Σποράδων κ. Φώτης Ζεμπέκης.
Θεωρώντας ότι υπάρχουν ευθύνες αρμοδίων τοπικών φορέων, αλλά και πλημμελή υποστήριξη από την πλευρά της Περιφέρειας για την υλοποίηση του σχετικού αιτήματος, ο κ. Ζεμπέκης με ανοικτή επιστολή του, ενημερώνει αλλά και προειδοποιεί ώστε να λάβει ο καθένας τις ευθύνες του…
«Περιφερειακή ενότητα»

Η Περιφερειακή ενότητα, ένας όρος της τοπικής αυτοδιοίκησης που εισήχθη το 2010 με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», αποδίδει την υποδιαίρεση μιας περιφέρειας.
Όπως είχε αναφέρει στις 22 Ιουλίου του 2010, ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής Τηλέμαχος Χυτήρης, «σωστά πράξαμε και υιοθετήσαμε το αίτημα να οριστεί η Περιφερειακή Ενότητα, να έχει τους δικούς της συμβούλους. Παράλληλα, εκείνο που μπορούν να έχουν και αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης του υποψήφιου Περιφερειάρχη και του συνδυασμού, είναι κάποιος από τους αντιπεριφερειάρχες που θα ορίσει ο Περιφερειάρχης, να είναι από τις Σποράδες, το οποίο είναι και πολιτικό θέμα».
Ήδη μάλιστα λειτουργούν σύμφωνα με τον κ. Φώτη Ζεμπέκη, Περιφερειακές Ενότητες σε πολλά νησιά όπως στην Κάρπαθο, την Ικαρία, τη Σαντορίνη, την Τήνο, την Πάρο κ.α., λειτουργώντας με υπηρεσίες στα ίδια τα νησιά και εξυπηρετώντας τους κατοίκους.
Μάλιστα ο κ. Ζεμπέκης, προχωρά ένα βήμα ακόμη πιο πέρα, κοινοποιώντας πρόσφατο αίτημα των παραπάνω Π.Ε. (όπου περιφερειακοί σύμβουλοι έγιναν ήδη εντεταλμένοι σύμβουλοι του κάθε νησιού), στο οποίο αναφέρεται προς το αρμόδιο υπουργείο, ότι «οι Περιφερειακές Ενότητες καλούνται να καλύψουν το όποιο έλλειμμα, με μικρές αλλά ευέλικτες αυτολειτουργικές υπηρεσίες και τη πολιτική εκπροσώπηση από τους αιρετούς περιφερειακούς συμβούλους, για να μπορούν άμεσα να επιλύουν τα προβλήματα των πολιτών που χρονίζουν και να προάγουν την ανάπτυξη των νησιωτικών κοινωνιών».
Κανένα κόστος και πολλαπλά οφέλη
Σύμφωνα με την πρόταση και των προαναφερόμενων συμβούλων, όπως τονίζει ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος, «τα οικονομικά κόστη για τα έξοδα των αντιπεριφερειαρχών που επιβάλλεται να λειτουργήσουν στη θέση των καταργημένων επαρχειών, για να επανεργοποιήσουν τις μηχανές της ανάπτυξης των νησιωτικών κοινωνιών, θα μπορούν να προέρχονται από τα έξοδα που θα εξοικονομούνται από τις μετακινήσεις των υπηρεσιακών στελεχών από τις έδρες των πρώην νομαρχιών».
Σύμφωνα με τον κ. Ζεμπέκη, «σε μια περιφερειακή Ενότητα όπως στις Σποράδες, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τμήματα όπως Συγκοινωνιών, Διοίκησης, Τεχνικών Έργων, Αγροτικής Οικονομίας –Κτηνιατρικής, Εμπορίου, Αλιείας Πρόνοιας και Δημόσιας Υγιεινής, έχοντας έναν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων, προσφέροντας ουσιαστικά απασχόληση. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα, στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου , Πάρου κ.α.α
Ανοιχτή επιστολή: Όποιος δεν θυμάται
την ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει»
Εδώ και χρόνια ο κ. Ζεμπέκης προσπάθησε να δώσει αναπτυξιακή πνοή στις Σποράδες, την «ατμομηχανή» του τουρισμού της Θεσσαλίας, με τη λειτουργία Περιφερειακής Ενότητας. Δεκάδες οι επιστολές προς αρμόδια στελέχη της Κυβέρνησης (έχοντας την ιδιότητα ακόμη του Νομαρχιακού Συμβούλου και εντεταλμένου Β. Σποράδων), αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Σε μια ανοικτή του επιστολή με τον τίτλο «Όποιος δεν θυμάται την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει», αναφέρει μεταξύ άλλων:
Οι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι ευτυχώς θυμούνται και αισιοδοξώ ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ξαναζήσουν εμπαιγμούς και ψευδοδιλλήματα ούτε μεγάλα λόγια και πολιτικάντικες φανφάρες. Το θέατρο του παραλόγου είχε την εξής υπόθεση…
Οι Β. Σποράδες ίσως να μην ήταν νησιά για μερικούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν απολάμβαναν και ούτε απολαμβάνουν τα προνόμια νησιωτικών συμπλεγμάτων που έχουν περιφερειακή ενότητα.
Κάποιος «ρομαντικός» και αθεράπευτα γραφικός, μοναχικός καβαλάρης ανακίνησε το θέμα στα έδρανα της Βουλής… Έτσι λοιπόν, στις 22-7-2010 προεδρεύοντος του Τηλέμαχου Χυτήρη, Επιτροπή της Βουλής, δίνει τη δυνατότητα στον εκάστωτε υποψήφιο περιφερειάρχη να πάρει την πολιτική απόφαση και να ορίσει αντιπεριφερειάρχη από τις Σποράδες.
Στις 28-07-2010 όμως, οι πρωταγωνιστές της τραγελαφικής παράστασης, συναντήθηκαν στο νησί της Σκοπέλου, κάποιοι με σκοπό να οργανώσουν ομαδική αντίδραση για την διεκδίκηση του αιτήματος, και κάποιοι για να τονώσουν τους μικροεγωϊσμούς τους .
Επομένως, αφού αντάλλαξαν διαξιφισμούς , απειλές και μηνύσεις (ταφόπλακες), πείστηκαν και… φτάσαμε στο 2014, όπου η καθημερινότητα στο νησιά των Β. Σποράδων κάθε άλλο παρά καλυτέρευσε μετά τη σύμπραξη των ειδημόνων.
Τι απέγινε η περιβόητη περιφερειακή ενότητα ; Έγιναν κάποιες προσπάθειες από τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό, όπως το τμήμα Διπλωμάτων που λειτουργεί, θα πρέπει ωστόσο να γίνουν αρκετά ακόμη…
Κύριοι δήμαρχοι των Β. Σποράδων και πρώην νομάρχη, τι απέγινε η ανησυχία σας για την Περιφερειακή Ενότητα; Πώς είδατε να υλοποιούνται οι υποσχέσεις; Θεωρείτε ότι έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε στην Αθήνα για να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει; Τα ζητούμενα τότε, ήταν τα ακόλουθα:
1. Να δρομολογηθεί νομοθετική τροπολογία που να χαρακτηρίζει τα νησιά Σποράδων ως νησιωτικούς Δήμους, με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες με τα νησιά του περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με το άρθρο 204 του σχεδίου Καλλικράτης.
2. Να υπάρχει ειδική ρύθμιση του νόμου για θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, επιφορτισμένο αποκλειστικά με την νησιωτική πολιτική των Σποράδων.
3. Να θεσμοθετηθεί ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα με συγκεκριμένους δεσμευμένους πόρους για τις Σποράδες.
4. Να προβλεφθούν στην περιφερειακή ενότητα Σποράδων, 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
5. Να δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής Σποράδων, στα πρότυπα του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής του άρθρου 208 του Καλλικράτη.
6. Δημιουργία Περιφερειακού Καταστήματος στη Σκόπελο, έτσι ώστε οι κάτοικοι των τριών νησιών να διεκπεραιώνουν τις όποιες υποθέσεις τους στον τόπο τους, αποφεύγοντας χρονοβόρες και πολυδάπανες μετακινήσεις για την εξυπηρέτησή τους».
«Ας σκεφτούμε πριν την ψήφο»
Όπως αναφέρει ο κ. Ζεμπέκης, πρωτοβουλία για τη σωστή λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας Β. Σποράδων, πρέπει να αναλάβουν και οι βουλευτές Μαγνησίας. «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Ας αναλογιστείτε κύριοι γιατί άλλα νησιά χαίρουν εξυπηρέτησης παρά τις δεινές οικονομικές συγκυρίες και τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι. Παρακαλώ πολύ όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την τραγική για να νησιά μας ιστορία πριν διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο του λαού από οποιοδήποτε μετερίζι, να μπουν στον κόπο να κάνουν κάτι θετικό ή ας αναλογιστούν πόσο και που ευθύνονται, καθώς και να δεσμευθούν στην προσπάθεια να επανορθώσουν…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger