Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Σποράδες Σε απόγνωση αλιείς της Αλοννήσου


Σε απόγνωση αλιείς της ΑλοννήσουΤο μέλλον αβέβαιο ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να εφοδιαστούν με ηλεκτρονικά μέσα
Εντονότατο προβληματισμό δημιουργεί στους αλιείς της Αλοννήσου που ασχολούνται με το ψάρεμα τούνας, μακρίπτερου και ξιφία, η νέα νομοθεσία, βάση της οποίας καλούνται να εξοπλίσουν υποχρεωτικά τα σκάφη τους με συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μέσα, προκειμένου να δίνεται άμεσα το στίγμα της δραστηριότητας του σκάφους, στους αρμόδιους φορείς. Στην ίδια διάταξη εμπίπτουν παράλληλα όσοι διαθέτουν αλιευτικά σκάφη μήκους άνω των 12 μέτρων.

Συγκεκριμένα, τα προαναφερθέντα αλιευτικά σκάφη καλούνται να εξοπλιστούν με ηλεκτρονικό ημερολόγιο αλιείας, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιοι φορείς για την αλιευτική τους δραστηριότητα. Παράλληλα όμως, καλούνται να εξοπλιστούν και με VMS προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή ευδιάκριτο το στίγμα του σκάφους. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων της Αλοννήσου, Θόδωρος Μαλαματένιας «μέχρι πρότινος κάναμε γραπτώς την δήλωση για τα αλιεύματα, ενώ πλέον καλούμαστε να εγκαταστήσουμε στα σκάφη μας ειδικό εξοπλισμό, που προϋποθέτει επιπλέον έξοδα, σε εποχές κατά τις οποίες ο κλάδος μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα».
Ο ίδιος εξηγεί παράλληλα ότι υπάρχει επιδότηση και πλήρης κάλυψη για ποσό έως 2.500 ευρώ αλλά πρέπει ο ίδιος ο αλιέας να κάνει το μεγάλο βήμα, καλύπτοντας ιδίοις εξόδοις το κόστος εγκατάστασης, προκειμένου να λάβει εξοφλητικό τιμολόγιο, και να υποβάλει στη συνέχεια αίτημα για χρηματοδότηση. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν εγκαταστήσει, δηλαδή, το συγκεκριμένο εξοπλισμό εντός του 2014, δεν θα λάβει άδεια για την συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα, όταν υποβληθούν οι νέες αιτήσεις για την επόμενη χρονιά.
Το σημείο που προβληματίζει ιδιαιτέρως τους αλιείς είναι το μέλλον και εάν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απόσβεση του ποσού που έχουν δαπανήσει για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό. «Από τη μια πλευρά μας ζητούν να κάνουμε υπέρογκα έξοδα και από την άλλη είναι αβέβαιο το μέλλον» υπογραμμίζει ο κ. Μαλαματένιας και προσθέτει «κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι και τα επόμενα χρόνια θα δοθεί η ίδια άδεια, η οποία δίνεται ανά έτος, εάν κάποια στιγμή τα συγκεκριμένα αλιεύματα τεθούν υπό καθεστώς προστασίας. Στην προκειμένη περίπτωση, τονίζει ο ίδιος, εάν δεν μας δοθεί η άδεια, δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε για να κάνουμε απόσβεση του ποσού που έχουμε δαπανήσει για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου εξοπλισμού».
Το συγκεκριμένο σημείο δημιουργεί εντονότατο προβληματισμό στους επαγγελματίες καθώς «αυτή την στιγμή που δεν υπάρχει δουλειά, από πού θα εξασφαλίσουμε τα χρήματα που απαιτούνται» διερωτάται ο πρόεδρος των αλιέων της Αλοννήσου. Παράλληλα ο ίδιος τονίζει για μια ακόμη φορά ότι «αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι δεν έχουμε εγγύηση για τα επόμενα πέντε-δέκα χρόνια ότι θα παίρνουμε την συγκεκριμένη άδεια, για απόσβεση του υψηλού κόστους του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που απαιτείται».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger