Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Μήνυμα του Μητροπολίτου Δημητριάδος για την Ακολουθία του Νυμφίου

Μήνυμα του Μητροπολίτου Δημητριάδος για την Ακολουθία του Νυμφίου
"Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός. Έρχεται λαμπροφορεμένος με την άκρα ταπείνωσή Του, για τον μοναδικό σκοπό που πρέπει να πραγματοποιήσει στον κόσμο" αναφέρει στο μήνυμά του για την Ακολουθία του Νυμφίου σήμερα το απόγευμα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος 
Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 
Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα.

Έχοντας διανύσει το «στάδιο» της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, φθάσαμε με τη χάρι του Θεού στην «αρχή του τέλους», δηλαδή στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Όλο αυτό το διάστημα των 40 ημερών η Εκκλησία μας παιδαγώγησε και μας προετοίμασε, με ιερές ακολουθίες γεμάτες θαυμάσιους ύμνους και αναγνώσματα, γι᾿ αυτές ακριβώς τις άγιες ημέρες, γι᾿ αυτό το άγιο «Οδοιπορικό» της Μεγάλης Εβδομάδος, στο οποίο μας καλεί να ακολουθήσουμε τον Νυμφίο Χριστό, στα Σεπτά Πάθη και στη Λαμπροφόρο Ανάστασή Του.
Ποθώντας να είμαι μαζί σας σε κάθε σταθμό του Οδοιπορικού αυτού, αφού άλλωστε ο Επίσκοπος δεν χωρίζεται ποτέ από τα πνευματικά του τέκνα, θέλω να μοιρασθώ μαζί σας, απλά, πατρικά, πολύ αγαπητικά, λίγες σκέψεις που ίσως βοηθήσουν όλους μας να συναισθανθούμε βαθύτερα τι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα για μας που φέρουμε το όνομα του Χριστού, και πως μπορούμε να τη ζήσουμε πιο συνειδητά και πιο οικεία στον Νυμφίο της Εκκλησίας, εμείς που θέλουμε να είμαστε, ουσία και τύποις, τα τέκνα της Εκκλησίας.
Ειπώθηκε προηγουμένως ότι η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ένα Οδοιπορικό. Καί η μεγαλοσύνη αυτής της πορείας δεν μετριέται με την διάρκεια των ημερών και των ωρών της, αλλά με όσα πρόκειται να συμβούν μέσα σ᾿ αυτήν. Ο χρόνος έχει σμικρυνθεί και συμπυκνωθεί, για να χωρέσει τις πιο συγκλονιστικές στιγμές που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Κατά τη διάρκειά της, βήμα προς βήμα, θα πλησιάσουμε, θα ανακαλύψουμε και θα γνωρίσουμε τον Ερχόμενο σε μας και Αγαπώντα Θεό. Έρχεται ως μανικός εραστής, μέσα στο σκοτάδι της αμαρτίας και της αποστασίας μας, για να προσφερθεί στο πλάσμα Του. Ο Ίδιος ονομάζει τον Εαυτό Του Νυμφίο και τονίζει πως την μεγαλύτερη αγάπη έχει κανείς, όταν «την ψυχήν αυτού θη υπέρ των φίλων αυτού» (Ιω. ιε', 13).
Ο Νυμφίος έρχεται όχι μόνο τώρα, κατά τα μεγάλα γεγονότα που θα ζήσουμε τις άγιες αυτές ημέρες, αλλά πάντοτε, μέσα στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον μας. Αυτή η διαρκής κίνηση και φορά του προς εμάς είναι ο θείος έρωτας, τον οποίον τρέφει προαιωνίως και θα τρέφει σε όλους τους μέλλοντες αιώνες ο Υιός του Θεού για τον άνθρωπο.
Ως Νυμφίος καλεί τον καθένα μας σε μια ουσιαστική ένωση μαζί Του· μια ένωση που δεν περιορίζεται σε μια παροδική και επιδερμική συναισθηματική συγκίνηση των ημερών, αλλά σε ένα βίωμα βαθύ που θα καταλάβει τη διάρκεια όλης της ζωής μας. Εμείς πως θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμά Του;
Αυτό που ζητεί από μας ο Χριστός διά της Εκκλησίας είναι η διάρκεια και η γνησιότητα των αισθημάτων μας απέναντί Του· να μισήσουμε την αμαρτία και συνειδητά και φιλότιμα να αγωνισθούμε εναντίον της· να νεκρώσουμε τα φρονήματα του κόσμου μέσα μας και τις μέριμνές του· με επιμέλεια να προσπαθήσουμε για την απόκτηση της ευλάβειας, της κατάνυξης, της ταπείνωσης, της αγάπης, της φιλαδελφίας και όλων των αρετών που αναβλύζουν από το «Εκούσιον Πάθος» του Σωτήρος Χριστού.
 «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Έρχεται λαμπροφορεμένος με την άκρα ταπείνωσή Του, για τον μοναδικό σκοπό που πρέπει να πραγματοποιήσει στον κόσμο. Τρέχει σαν σε πανήγυρη γάμου, θεληματικά και χαρμόσυνα, στη σύλληψη, στο πάθος, στο μαρτύριο. Καλεσμένοι Του, όμως, είμαστε όλοι μας, όχι για να θυμηθούμε ή να νιώσουμε κάποια συναισθήματα, αλλά με την μέσα και έξω από τον Ναό ζωή μας, από δω και στο εξής, να «συμπορευθώμεν και συσταυρωθώμεν» μαζί Τουκαι με εγρήγορση και νήψη, σαν άνθρωποι που αγαπούν και μέσα στην καρδιά της νύχτας εντρυφούν στο αντικείμενο της αγάπης τους, ή ακόμη και σαν ευγνώμονες δούλοι που αναμένουν τον Κύριό τους, να Τού ανοίξουμε τη θύρα της καρδιάς μας και να εισέλθουμε μαζί Του, έμπρακτα και βιωματικά, στον νυμφώνα.
Μη μείνωμεν, λοιπόν, έξω του Νυμφώνος Χριστού. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger