Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Στιγμιότυπα της Σκιάθου

Στιγμιότυπα της Σκιάθου Παλιές φωτογραφίες στο ημερολόγιο του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών
Φωτογραφίες από τη Σκιάθο του παρελθόντος κοσμούν το ημερολόγιο που εξέδωσε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου για το 2014. «Διαλέξαμε για το 2014 να σας ευχηθούμε «καλή χρονιά» γυρίζοντάς σας σχεδόν μισό αιώνα πίσω. Τότε που τα απαράμιλλα τοπία του νησιού μας ήταν «σχεδόν» αλώβητα, καθώς ήδη είχε αρχίσει η τουριστική αξιοποίηση.
Είμαστε σίγουροι πως οι περισσότεροι από εσάς θα μελαγχολήσετε συγκρίνοντας το τότε με το τώρα. Επειδή όμως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ας μην χάσουμε την ευκαιρία να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται» υπογραμμίζει στο προλογικό του σημείωμα ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Παρίσης.
Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που κοσμεί το ημερολόγιο είναι της περιόδου ’60-΄70 και υπογράφεται από τους Δημήτρη Λέτσιο, Ν. Στουρνάρα, Π. Στουρνάρα, Σ. Βασιλειάδη, Π. Λιαναρίδης, Ν.
Λιαναρίδης, Ι. Λιαναρίδης, Ρ. Παρίσης, Μ. Τουμπής, Γ. Παρίσης, Β. Ησαΐας, Γ. Λουκάτος. Το υλικό είναι πολύ εντυπωσιακό, διότι αναδεικνύει στιγμές του παρελθόντος, αλλά και χαρακτηριστικά στιγμιότυπα του νησιού πριν από την εποχή της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης.
 Ο εξαιρετικά δραστήριος Σύλλογος δίνει σημαντικά δείγματα γραφής και προσφοράς στην Σκιάθο, έχοντας πάντα ως στόχο και όραμα την δημιουργία Ναυτικού και Λαογραφικού Μουσείου Σκιάθου, καθώς και λευκώματος που θα αναδεικνύουν την μακραίωνη ιστορία των Βορείων Σποράδων και κυρίως του νησιού του Παπαδιαμάντη.
Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί με πολύ φροντίδα, από τον κ. Παρίσση, φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού και έχει ήδη ψηφιοποιηθεί, προκειμένου να διατηρηθεί ανέπαφο στο πέρασμα του χρόνου.
Οι συνταξιούχοι ναυτικοί της Σκιάθου δίνουν το στίγμα της προσφοράς στον τόπο τους, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στη διαφύλαξη σημαντικών τεκμηρίων και στο πλαίσιο αυτό ευελπιστούν ότι θα λάβει τελικά «σάρκα και οστά» το όνειρο της δημιουργίας Ναυτικού και Λαογραφικού Μουσείου στη Σκιάθο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger