Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Αρβανιτόπουλος: «Στήριξη στους πολύτεκνους» μετά το μπλόκο στην προνομιακή εισαγωγή σε ΑΕΙ

Αρβανιτόπουλος: «Στήριξη στους πολύτεκνους» μετά το μπλόκο στην προνομιακή εισαγωγή σε ΑΕΙ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κρίνουν ότι τα συγκεκριμένα προνόμια είναι αντίθετα στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας

«Έκλεισε» το Συμβούλιο της Επικρατείας την πόρτα των Πανεπιστημίων  στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών  που εισάγονται προνομιακά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθ΄ υπέρβαση  του αριθμού των εισακτέων.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με δύο διαφορετικές  συνθέσεις και με δύο διαφορετικούς προέδρους (Κωνσταντίνο Μενουδάκο και Σωτήρη Ρίζο) έκρινε ότι τόσο το παλαιό όσο και το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να εισέρχονται στα ΑΕΙ,  καθ΄  υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων,  είναι αντίθετο σε πλειάδα Συνταγματικών διατάξεων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 - 988/2014) έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν  θέσεις  οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και  μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κατά πλειοψηφία, έκριναν ότι τα προνόμια αυτά  υπέρ των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, που εισάγουν παρέκκλιση από το γενικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι ευθέως αντίθετα στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δυο αυτές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων. Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές.

Παράλληλα, η προνομιακή αυτή μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, δημιουργεί δύο εκδοχές.

Η πρώτη είναι ότι εάν αυτές οι θέσεις για τα παιδιά των πολύτεκνων  διατίθενται καθ’  υπέρβαση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των ΑΕΙ, προκαλείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δυσλειτουργία η οποία δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία.

Η δεύτερη, είναι ότι αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους  σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιοι με «συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες κατά παράβαση των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται από τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 16 του Συντάγματος, οι οποίες επιβάλλουν να εισάγονται στις πεπερασμένου αριθμού θέσεις των ΑΕΙ οι υποψήφιοι οι οποίοι  υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».

Επίσης, τα προνόμια αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να εισάγονται  στα ΑΕΙ υποψήφιοι μέλη πολύτεκνων οικογενειών με βαθμολογία κατώτερη άλλων συνυποψήφιων τους.

Εξάλλου, τα προνόμια αυτά  των παιδιών των πολυτέκνων οικογενειών, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρα δημογραφικής πολιτικής.

Τέλος, οι δύο από τις τρεις αποφάσεις, ακυρώνουν την παράλειψη εισαγωγής υποψηφίων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του έτους 2012.


Αρβανιτόπουλος: Θα κάνουμε ό, τι πρέπει για να στηρίξουμε τους πολύτεκνους

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικά τα προνόμια των Πολυτέκνων για τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Ο υπουργός Παιδείας  Κ. Αρβανιτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger