Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Μια άλλη διάσταση της κρίσης... Το κρυφό χαρτί της Ρωσίας έρχεται από το διάστημα

Το κρυφό χαρτί της Ρωσίας έρχεται από το διάστημα

Aπό τους Ρώσους εξαρτώνται οι ΗΠΑ για την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα - Ο μόνος τρόπος για να γίνει επανδρωμένη πτήση για το διάστημα είναι με το ρωσικό διαστημικό λεωφορείο Soyuz

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία αρνηθεί να στείλει Αμερικανούς αστροναύτες στο Διάστημα; Απλά, για τρία τουλάχιστον χρόνια δεν θα πάνε -και αυτό, γιατί το ρωσικό διαστημικό λεωφορείο Soyuz είναι ο μόνος τρόπος για να ταξιδεύψουν άνθρωποι στο διεθνή διαστημικό σταθμό.

Η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και η επέμβαση των Ρώσων στην Κριμαία αύξησαν την πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο να πράξει κάτι δραστικό, εκτός από την δήλωση αποδοκιμασίας.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζουν οι Αμερικανοί και η Δύση γενικότερα είναι η επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, πράγμα όμως που ίσως αναγκάσει τους Ρώσους να παγώσουν το διαστημικό τους πρόγραμμα, που θα σημάνει παράλληλα και το πάγωμα του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος.

Από την εποχή που η ΝASA αποσύρθηκε το 2011 από το πρόγραμμα επανδρωμένων πτήσεων έκανε συμφωνία με την αντίστοιχη ρωσική διαστημική υπηρεσία (Russian Federal Space Agency) οι επανδρωμένες αποστολές προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό να γίνονται από τους Ρώσους. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να γίνει επανδρωμένη πτήση για το διάστημα είναι με το ρωσικό διαστημικό λεωφορείο Soyuz.

Σε περίπτωση που οι Αμερικανοί αποφασίσουν να τραβήξουν στα άκρα τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και να ξυπνήσουν μνήμες του ψυχρού πολέμου, τότε χάνουν την πρόσβαση στο Διάστημα.

Το χειρότερο για τους Αμερικανούς είναι πως αυτή τη στιγμή χρειάζονται τουλάχιστον έως το 2021 -ακόμα και αν ξεκινήσουν από αύριο το πρόγραμμα επαναλειτουργίας των επανδρωμένων πτήσεων προς το διάστημα- αφού ο ύψους 3 δισ. δολαρίων προϋπολογισμός των Αμερικανών δεν τους δίνει πολλές πιθανότητες να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger