Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ: ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ "ΚΑΤΟΧΗ" ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

krimaia-rwsofwnoi
ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΡΟΛΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΓΑΛΛΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ. ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!
ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ!
Η Ρωσία, μετά την πρόσκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας και την θετική απόφαση της Ρωσικής Δούμας, ελέγχει κατά βάση την Κριμαία, παλιό ρωσικό έδαφος, με ρώσικο στη συντριπτική πλειοψηφία πληθυσμό, όπου και διαθέτει μεγάλη Ναυτική Βάση.
Κύκλοι του Κρεμλίνου τόνιζαν ότι η Ρωσία δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να προασπίσει μέχρι τέλους τα Ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία απέναντι σε μια λυσσώδη αντιρωσική επιχείρηση της Δύσης που θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντιρωσικό προγεφύρωμα» και απέναντι σε μια «εγκάθετη» κυβέρνηση του Κιέβου, στην οποία κυριαρχούν ακροδεξιά, νεοναζιστικά και αντιρωσικά στοιχεία. Αυτά τα τελευταία αλωνίζουν αυτές τις ώρες στο Κίεβο και στις Ουκρανικές πόλεις, σπέρνοντας παντού τη βία, την τρομοκρατία και το φόβο.
Σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας όπως το Ντόνιετς, το Χάρκοβο κλπ., οι τοπικές αρχές μελετούν το ενδεχόμενο ακόμα και της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με τα οποία προτίθενται να απευθύνουν πρόσκληση στις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για προστασία.

Ενώπιον αυτών των εξελίξεων, οι  ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ, με πρωταγωνιστές στο βρώμικο παιχνίδι τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία, κλιμακώνουν την επέμβαση και τις απειλές σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ενισχύουν τον αντιρωσικό προσανατολισμό της πολιτικής τους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ, πιέζοντας ασφυκτικά τον Πρόεδρο της Γεωργίας, ενδέχεται να ανακοινώσουν εσπευσμένα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, την είσοδο της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αν και έγκυροι παρατηρητές τόνιζαν ότι τέτοιου είδους κινήσεις  ανήκουν στη σφαίρα του παραλόγου και το μόνο που θα δείξουν είναι πανικός.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί η Ρωσία σκέφτεται να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον, ενώ η τελευταία μελετά εσπευσμένα πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, αν η κατάσταση οξυνθεί ακόμα περισσότερο, δεν πρέπει να αποκλείονται και ενδεχόμενες Νατοϊκές στρατιωτικές αντιδράσεις.
Το βέβαιον είναι ότι η νεο-ψυχροπολεμική αντιρωσική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, με εσωτερική δύναμη κρούσης ένα συρφετό νεοναζιστικών και φιλοχιτλερικών δυνάμεων, οδηγεί την Ουκρανία στη διχοτόμηση και κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα νέο «τείχος» στην Ευρώπη, ενώ, ακόμα χειρότερα, μπορεί να προκαλέσει μια πολεμική ανάφλεξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία με εφιαλτικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμα για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Η Ελλάδα αντί να σύρεται πίσω από τις αντιδραστικές και προκλητικές ιμπεριαλιστικές επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα όφειλε να αναλάβει έναν αδέσμευτο φιλειρηνικό ρόλο για μια πραγματικά ανεξάρτητη Ουκρανία, φιλική με τους γείτονες της, γέφυρα συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία και όχι μεταψυχροπολεμικής διαίρεσης τους.
Ο "ΟΥΚΡΑΝΟΣ"
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητά τους, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΔΟΤΟΣ ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑΤΣΕΝΙΟΥΚ
Με φόντο τις εξελίξεις στην Κριμαία, όπου ο ρωσόφωνος πληθυσμός έχει αποφασίσει να διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο δοτός Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ αναμένεται να γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο, την ερχόμενη Τετάρτη (12/3).
Ο Αρσένι Γιατσένιουκ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκο Οίκο. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Προεδρία, σκοπος της επίσκεψης Γιατσένιουκ είναι να υπογραμμίσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό. Η κινητικότητα όσον αφορά την υποστήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου είναι έντονη, καθώς πέραν της Ουάσιγκτον, την υποστήριξή του έχει δηλώσει σύσσωμη η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα BILD δήλωσε πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βρίσκεται «στο πλευρό της Ουκρανίας», προσθέτοντας πως «στο χάρτη της Ευρώπης του 21ου αιώνα, κανένας δεν πρέπει να αποπειραθεί να χαράξει καινούργια σύνορα».
ΝΑΤΟ: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Δεκαέξι χιλιάδες στρατιώτες από 16 χώρες προετοιμάζονται να συμμετάσχουν στα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στα βόρεια της Νορβηγίας, όπως ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας. Τα στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Ψυχρή Απάντηση» έχουν στόχο την εκπαίδευση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη μάχη σε περιβάλλον μεγάλου ψύχους.
Σύμφωνα με Νορβηγό αξιωματικό, τα γυμνάσια εδάφους, αέρος και θαλάσσης περιλαμβάνουν την εισβολή σε μια εικονική χώρα στο Βορρά και την επέμβαση, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής, των εταίρων της του Νότου. Στα γυμνάσια θα λάβουν μέρος 9.000 Νορβηγοί στρατιώτες και 7.000 στρατιώτες από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς), αλλά επίσης και από τη Σουηδία και την Ελβετία που δεν ανήκουν στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Αν και η στρατιωτική άσκηση ξεκινά επισήμως την Παρασκευή, τα πιο σημαντικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν από τις 12 ως τις 19 Μάρτη.
Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, προκειμένου να προλάβουν αντιδράσεις, σπεύδουν να δηλώσουν ότι τα γυμνάσια είναι προγραμματισμένα εδώ και καιρό και δεν συνδέονται με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία.

ΚΡΙΜΑΙΑ: ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Η Κριμαία θα αποτελεί μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας πριν το τέλος του Μαρτίου, δήλωσε ο επικεφαλής του τοπικού κοινοβουλίου, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-Tass.
Επίσης,υποσχέθηκε σε δημόσιους υπαλλήλους ότι το εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές με την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία.
Νωρίτερα, την υποψιότητά του για τις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ο ηγέτης του νεοναζιστικού-φασιστικού «Δεξιού Τομέα», Ντμίτρο Γιάρο
ΦΥΛΑΚΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΥΠΟ ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, «ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
Χωρίς συγκρούσεις κατέλαβαν φιλορωσικές μονάδες φυλάκιο στη δυτική Κριμαία, σύμφωνα με αναφορές από την ουκρανική συνοριοφυλακή, με το ουκρανικό προσωπικό του να έχει αποκλειστεί εντός. Συνολικά, υπό φιλορωσικό έλεγχο βρίσκονται 11 φυλάκια της περιφέρειας.
Παράλληλα, τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το Κίεβο έχει παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αρχών της Κριμαίας, οι οποίες όμως, όπως αναφέρεται, έχουν αρχίσει να ανοίγουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες.Το Russia Today ανάφερει, επικαλούμενο τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιγεφ, ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει το ηλεκτρονικό σύστημα της οικονομικής αρχής της Κριμαίας και έχει παγώσει τους λογαριασμούς των περιφερειακών αρχών.
Ο Τεμιργκάλιγεφ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως δεν θα επηρεαστεί η καταβολή μισθών κρατικών υπαλλήλων και συντάξεων.
«Ανοίγουμε γρήγορα λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και λογαριασμών σε ρούβλια» είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της περιφέρειας. «Ο κόσμος δεν θα μείνει χωρίς συντάξεις, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» προσέθεσε.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΗ -«ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ» ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΙΕΒΟ
Το μεσημέρι της Κυριακής, η ένταση επέστρεψε ξανά στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη.

Διαδηλωτές υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τη νέα ηγεσία στο Κίεβο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, στο Λουγκανσκ, χιλιάδες φιλορώσοι διαδηλωτές, διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ κατέλαβαν το τοπικό κυβερνητικό κτίριο, υψώνοντας τη ρωσική σημαία. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών αποτελεί η παραίτηση του τοπικού κυβερνήτη που διορίστηκε από την εγκάθετη κυβέρνηση του Κιέβου.

Παράλληλα, στο ίδιο το Κίεβο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ απευθύνθηκε σε συγκέντρωση σε μνήμη του εθνικού ήρως του 19ου αιώνα Ταράς Σεβτσένκο, κάνοντας την ομιλία του για άλλη μία φορά μήνυμα εναντίον της Μόσχας.

«Αυτή είναι η γη μας και δεν θα δώσουμε σπιθαμή της» είπε ο Γιατσένιουκ. «Η Ρωσία και ο πρόεδρός της πρέπει να το γνωρίζουν αυτό» υπογράμμισε. Το Κίεβο έχει απορρίψει ως παράνομο το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία με ερώτημα την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσία.
ΗΠΑ: ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΕΑΝ Η ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ
Ενώ η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι πιθανές κινήσεις προσάρτησης της Κριμαίας θα κλείσει την πόρτα στη διπλωματία.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας και ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποφύγει τη στρατιωτική κλιμάκωση.
Ο Κέρι έκανε τις δηλώσεις αυτές στον Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Κέρι «ξεκαθάρισε ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση και πρόκληση στην Κριμαία, ή οπουδήποτε αλλού στην Ουκρανία, μαζί με βήματα για να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία θα κλείσουν κάθε διαθέσιμο χώρο για διπλωματία και κάλεσε να υπάρξει η μέγιστη αυτοσυγκράτηση» δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Νωρίτερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η κρίση στην Ουκρανία «είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε καθαρά για γεωπολιτικούς λόγους».
Ο Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, συζητά την κατάσταση με ξένους ηγέτες, ανάμεσά τους με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με ηγέτες των χωρών της Βαλτικής.
Ο αμερικανός πρόεδρος είπε σε τρεις ηγέτες κρατών της Βαλτικής -εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία- ότι η κυβέρνησή του τους υποστηρίζει και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του NATO, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε την απαρασάλευτη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών [...] στην συλλογική μας άμυνα βάσει του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και την διαρκή υποστήριξή μας για την ασφάλεια και τη δημοκρατία στους συμμάχους μας στη Βαλτική» ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνομίλησε με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, τον πρόεδρο της Λετονίας Άντρις Μπέρζινς και τον πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, είπε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η Ρωσία έκανε «λάθος υπολογισμό» όταν εισέβαλε στην Κριμαία και πρόσθεσε ότι οι χώρες της Δύσης θα μπορούσαν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις εκτεταμένης εμβέλειας, εάν δεν βρεθεί διπλωματική λύση ανάμεσε σε Ρωσία και Ουκρανία.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο και να εισάγουν περισσότερο από τις ΗΠΑ.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης απέναντι στη Ρωσία, αλλά είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος «πραγματικής πολεμικής διαμάχης» στην Κριμαία.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΜΟΣΧΑ ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ»
Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ σχεδιάζουν να λάβουν,«ελλείψει προόδου» στην προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία, «νέα μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία έπειτα από μιατηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Φρανσουά Ολάντ και Μπαράκ Ομπάμα.
Επιμένοντας στην «αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις(στρατιωτικές) δυνάμεις τις οποίες έστειλε στην Κριμαία στα τέλη Φεβρουαρίουκαι να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτραπεί η ανάπτυξη διεθνώνπαρατηρητών» στην Αυτόνομη Δημοκρατία αυτή, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ υπογράμμισαν ταυτόχρονα ότι «ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση,πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ανέφερε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Ο αμερικανός πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρένζι, καθώς και τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις επαφές.
ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΡΩΣΙΑ
Ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανώνυμη πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ανέφεραν ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αναστείλει τους ελέγχους για τα πυρηνικά που προβλέπει συμφωνία με τις ΗΠΑ, ως αντίδραση στις κυρώσεις που επέβαλεη Δύση λόγω της Ουκρανίας.
Η πηγή ανέφερε πως το υπουργείο μελετά την πιθανότητααναστολής των επιτόπιων ελέγχων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συμφωνίας Μείωσης Όπλων (START).
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στρατιωτικές συνεργασίες, όπως οι κοινέςασκήσεις με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να τιμωρηθεί η Μόσχα για την επέμβασήτης στην Ουκρανία, χωρίς όμως να κλιμακωθεί η κρίση.
«Οι αβάσιμες απειλές κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναφορικά με την ουκρανική της πολιτική θεωρούνται από εμάς ως μη φιλική χειρονομία και μας επιτρέπουν να επικαλεστούμε ανωτέρα βία», δήλωσε η πηγή.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα ως απάντηση στις ανακοινώσεις του Πενταγώνου αναφορικά με την αναστολή δεσμεύσεων που έχουναναλάβει οι στρατοί της Ρωσίας και των ΗΠΑ», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΠΟΛΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ
Η Πολωνία εκκένωσε το προξενείο της στην Κριμαία λόγω«παρενοχλήσεων» από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο πολωνός υπουργός ΕξωτερικώνΡάντοσλαβ Σικόρσκι έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ότι «λόγω των συνεχιζόμενων παρενοχλήσεων από τις Ρωσικές δυνάμεις εδώ, εκκενώσαμε απρόθυματο προξενείο μας στην Κριμαία της Ουκρανίας». Το προξενείο βρίσκεται στηΣεβαστούπολη.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων τηςΠολωνίας, τα καθήκοντα της μονάδας της Σεβαστούπολης θα περάσουν στο πολωνικόπροξενείο της Οδησσού. Παράλληλα, το υπουργείο ζήτησε από τους πολωνούς κατοίκους να φύγουν από την Κριμαία και να αποφύγουν τα ταξίδια στις ανατολικέςπεριοχές της Ουκρανίας.
«ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»
Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας υπερασπίστηκε την απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προς το εάν η Κριμαία θα πρέπει ή όχι να ενωθεί με τη Ρωσία, λέγοντας πως «κανένας» δεν μπορεί να ακυρώσει την ψηφοφορία.
Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίζει παράνομα τασχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας πως αυτό θα παραβίαζε τοουκρανικό σύνταγμα. Ωστόσο, ο Σεργκέι Ακσιόνοφ δήλωσε πως η τοπική κυβέρνηση θαπροχωρήσει στο δημοψήφισμα. «Οι αντιπρόσωποι του Ανωτάτου Συμβουλίου της Κριμαίας υλοποίησαν μονοσήμαντα την απόφαση των Κριμαίων, ψήφισαν υπέρ τηςδιεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου, και κανένας δεν μπορεί να το ακυρώσει», δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση, σύμφωνα με το Itar-Tass.
Κατά τον ίδιο, το δημοψήφισμα αποφασίστηκε σε τόσο σύντομοχρονικό διάστημα προκειμένου «να αποφευχθούν οι προβοκάτσιες, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα τεταμένη».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εν τω μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι υπήρξε «εγκάρδια» συνάντηση μεταξύ του ουκρανού πρέσβη στη Ρωσία και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας σήμερα, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες περίσυζητήσεων για την Κριμαία.
Ο πρέσβης Βλαντιμίρ Γιελτσένκο συναντήθηκε με τον υφυπουργόΓκριγκόρι Καρασίν, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και «ζητήματα ρωσο-ουκρανικών σχέσεων συζητήθηκαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα».
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο ουκρανός πρωθυπουργός ΑρσένιΓιατσενιουκ είχε δηλώσει πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τηΡωσία, όμως η Μόσχα πρέπει πρώτα να αποσύρει τον στρατό της, να συμμορφωθεί μετις διεθνείς συμφωνίες και να σταματήσει να στηρίζει «αποσχιστές και τρομοκράτες».
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ«ΘΕΡΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ»
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφεραν προ ολίγου συνοριοφύλακες,ουκρανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που εκτελούσε προκλητική περιπολία στα σύνορα της Κριμαίας, δέχθηκε πυρά. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ
Νωρίτερα, παρατηρητές του ελεχόμενου από τη Δύση Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη προσπάθησαν για τρίτη φορά να εισέλθουν στην Κριμαία, χωρίς επιτυχία όμως και αυτή την φορά. Δέχθηκαν προειδοποιητικές βολές και έφυγαν από την περιοχή, όπως γνωστοποίησε ο Οργανισμός. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Εκπρόσωπος του Οργανισμού ανέφερε σε e-mail της ότι ηαποστολή αποσύρεται στην κοντινότερη μεγάλη πόλη, την Χερσώνα, για να αποφασίσειτα επόμενα βήματά της.
"Θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλες τις διαφορετικέςδιόδους και να χρησιμοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα" μέχρι να λήξει τηνΤετάρτη η εντολή της αποστολής, είχε δηλώσει προηγουμένως η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕΚάθι Μπάρτον.
Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία χθες Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους για να καταστρώσουν τα επόμενα βήματα, ενώ και την Πέμπτη ένοπλοι Ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.
ΝΕΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας τηςΟυκρανίας γνωστοποίησε ότι το συμβούλιο καθώς και το εθνικό πρακτορείο ειδήσεωνείχαν δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις.
Την περασμένη εβδομάδα οι Ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσειότι το σύστημα τηλεπικοινωνιών της χώρας είχε δεχθεί κυβερνοεπίθεση, μεεξοπλισμό που είχε εκγατασταθεί στην Κριμαία να χρησιμοποιείται για παρεμβολήστα κινητά τηλέφωνα των μελών του κοινοβουλίου.
Όπως επεσήμαναν, ορισμένες διαδικτυακές και τηλεφωνικές υπηρεσίες είχαν διακοπεί μετά την ανάληψη του ελέγχου των αεροδρομίων και βασικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει πει στους υπουργούς να λάβουν επείγοντα μέτρα για να αποτρέψουν το μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων τους, ενώδιέταξε τα σώματα ασφαλείας να ερευνήσουν «αποδείξεις κυβερνοεπιθέσεων και νατιμωρήσουν τους υπεύθυνους για την εφαρμογή τους».
Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, «υπήρξε μαζική επίθεση DoS(denial of service) στα κανάλια επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειαςκαι Άμυνας της Ουκρανίας, που προφανώς είχε στόχο να εμποδίσει μια απάντησηστις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος μας», ανέφερε το Συμβούλιο,συμπληρώνοντας πως παρόμοια επίθεση δέχθηκε και το ουκρανικό κρατικό πρακτορείοειδήσεων Ukrinform.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger