Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΒΟΛΟΣ Βροχή τα λουκέτα στη Μαγνησία



ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Εκατόν ενενήντα έξι επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα στον Ιανουάριο

Το γεγονός ότι τις πρώτες 29 ημέρες της νέας χρονιάς στη Μαγνησία έβαλαν λουκέτο 162 κυρίως ατομικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας για το νέο φορολογικό καθεστώς και τις νέες διαδικασίες, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις, που οργάνωσαν το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, o Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών (ΣΟΛ) Ν. Μαγνησίας και o Εμπορικός Σύλλογος Βόλου.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης δήλωσε ότι τα νέα φορολογικά μέτρα είναι δυσβάστακτα ιδίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις κάτι που επισημαίνει και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, που εξέδωσε ψήφισμα ζητώντας κατάργηση διατάξεων του νέου νόμου που επιβαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις.
«Στις πρώτες 29 ημέρες του Ιανουαρίου, έγιναν στο Επιμελητήριο 162 διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων, έναντι 66 ενάρξεων επιχειρήσεων, που όμως δεν είναι εξασφαλισμένες, διότι οι περισσότερες στο τρίμηνο ή στο εξάμηνο θα κάνουν διακοπή, για να μη δημιουργήσουν επιπλέον έξοδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Τα 162 λουκέτα αφορούν κυρίως ατομικές επιχεριρήσεις και συγκεκριμένα 56 διαγραφές του εμπορικού τομέα (20 εγγραφές), στο μεταποιητικό τμήμα 16 διαγραφές (2 εγγραφές), στο τουριστικό τμήμα 10 διαγραφές και στον τομέα παροχής υπηρεσιών 80 διαγραφές (έναντι 44 εγγραφών). «Το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό τη φετινή χρονιά και περιμένουμε την κίνηση της κυβέρνησης για ελάφρυνση και όχι επιβάρυνση των επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Το γεγονός ότι η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που δε μας αφήνουν να βγούμε από την κρίση, επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Σωκράτης Αναγνώστου.
«Όταν έχουμε τέτοιες αλλαγές, οι επενδύσεις φρενάρουν και κανείς δεν επενδύει τα χρήματά του όταν δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Μ’ αυτούς τους όρους δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι με τέτοια αβεβαιότητα ούτε οι Έλληνες επενδύουν χρήματα για ισχυρές επιχειρήσεις, πολύ περισσότερο οι ξένοι επενδυτές, ενώ εκτίμησε ότι χωρίς επενδύσεις έξοδος από την κρίση δεν υπάρχει.
Μέτρα που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οι έμποροι χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Ν. Ιωνίας Κώστας Τσέλιος, τη φορολογία 26% για τα εισοδήματα του 2013 και τα μεγάλα πρόστιμα που δεν θα μπορούμε να αντέξουμε. «Περιμέναμε να δουλέψουμε την περίοδο των εορτών, αλλά δεν δουλέψαμε, βλέπουμε ότι ο Ιανουάριος, με τις εκπτώσεις, είναι ο χειρότερος Ιανουάριος, ενώ Φεβρουάριος και Μάρτιος φαίνονται τραγικοί για τις επιχειρήσεις», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Τσέλιο, αν δε λάβει σοβαρά η κυβέρνηση τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να τις βοηθήσει δεν μπορούμε να περιμένουμε την ανάπτυξη με τις επιχειρήσεις του εξωτερικού, που για να καλύψουν το κενό της Ελλάδας, πρέπει να έρθουν 10.000 ξένες επιχειρήσεις και να προσλάβουν από 200 εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας Αριστείδης Παπανδρέου, τόνισε ότι ο Σύλλογος ξεκίνησε την προσπάθεια αφύπνισης των επιχειρήσεων, για τα προβλήματα και τα υπέρογκα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την εφαρμογή του νέου φορολογικού. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για την αύξηση κόστους που θα έχουν τα λογιστήριά τους μέσα από τη νέα νομοθεσία και τις αλλαγές που γίνονται.
Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε στους επαγγελματίες να εμπιστεύονται πιστοποιημένους λογιστές με γνώση του αντικειμένου, γιατί πλέον είναι επικίνδυνο το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αναφερόμενος στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται, ο πρόεδρος του ΣΟΛ δήλωσε ότι πλέον δεν συγχωρούν το ανθρώπινο λάθος και μιας ημέρας καθυστέρηση απόδοσης ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων ή επιβολής φορολογικής δήλωσης, επιφέρει πρόστιμα 1.000 ως 2.500 € ανάλογα με τα βιβλία κάθε επιχείρησης και χωρίς να υπάρχει αναλογικότητα στο χρέος (είτε είναι 10 είτε 100.000 €). Αναφορικά με την εφαρμογή του νέου νόμου τόνισε ότι αν και φεύγει ο Ιανουάριος πολλά είναι τα ζητήματα που ζητούν διευκρινήσεις και ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί οι σχετικές εγκύκλιοι.
Προέβλεψε δε ότι τα λογιστήρια και τα λογιστικά γραφεία δεν θα μπορούν να έχουν τον αριθμό των πελατών που είχαν μέχρι σήμερα και οι υπάρχοντες πελάτες με όλη την παρακολούθηση των νόμων που πρέπει να γίνεται θα πρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger