Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Παρελθόν το ΙΚΑ σε Σκιάθο και Σκόπελο

Και με τη «βούλα» και την υπογραφή του Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου το «λουκέτο» στα παραρτήματα του ΙΚΑ Σκιάθου και Σκοπέλου. Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ πριν από δέκα ημέρες που είχε προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποίηση των φορέων των νησιών.

Φαίνεται ωστόσο ότι οι αποφάσεις ήταν ειλημμένες και έτσι την προηγούμενη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ο κ. Σπυρόπουλος υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις που βάζουν «τέλος» στη λειτουργία των παραρτημάτων και μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στο Βόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα δύο νησιά εκτός απροόπτου θα παραμείνουν δύο υπάλληλοι για το Γραφείο Εξυπηρέτησης που θα δημιουργηθεί και οι υπόλοιποι 8 υποχρεωτικά θα μεταφερθούν στις υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Βόλο με ότι αυτό συνεπάγεται για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, αφού ουσιαστικά «τινάζονται» οικογενειακοί προγραμματισμοί στον αέρα. Απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει και τους συναλλασσόμενους των δύο νησιών που υποχρεωτικά πλέον θα απευθύνονται στο Βόλο.
Η απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ να προχωρήσει σε συρρίκνωση των υπηρεσιών της σε μία περίοδο που η εισφοροδιαφυγή οργιάζει, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο οι αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας αφορούσαν επτά παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, αναστέλλεται η λειτουργία των παραρτημάτων στο Λιμένα Θάσου, στη Νέα Μηχανιώνα, στη Σέριφο, στην Καλλονή Λέσβου και στην Πάτμο.
Εκ μέρους των υπαλλήλων του ΙΚΑ υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες, καθώς φαίνεται ότι το «σχέδιο Καλλικράτης» του ΙΚΑ εξελίχτηκε τελικά σε σχέδιο συρρίκνωσης των υπηρεσιών του χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις ούτε στο προσωπικό που απασχολείται εκεί, ούτε δε πολύ περισσότερο στους ίδιους τους συναλλασσόμενους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα.
Στο ΙΚΑ Σκιάθου υπηρετούν 8 υπάλληλοι και στο ΙΚΑ Σκοπέλου δύο υπάλληλοι. Και στα δύο παραρτήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας, ωστόσο η απόφαση που ελήφθη με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου είναι ρητή: «Το Δ.Σ του ΙΚΑ ΕΤΑΜ αποφασίζει κατά πλειοψηφία την αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Σκιάθου, Νομού Μαγνησίας και τη μεταφορά της ασφαλιστικής περιοχής του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Σκιάθου στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου. Επίσης την αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Σκοπέλου, Νομού Μαγνησίας και τη μεταφορά της ασφαλιστικής περιοχής του Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Σκοπέλου στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου.
Και τα δύο παραρτήματα εξυπηρετούν πληθώρα εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων ακόμη και από την Αλόννησο και το κλείσιμο τους θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, καθώς θα αναγκάζονται να μεταβούν στο Βόλο για να εξυπηρετηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger