Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

«Έφυγε» ο αγνός κομμουνιστής Μιχάλης Μωυσίδης

 «Έφυγε» από τη ζωή, πριν λίγες ημέρες, σε ηλικία 82 ετών, ο κομμουνιστής Μιχάλης Μωυσίδης, που καταγόταν από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας. Πλούσια σε αγώνες και δράση η ζωή του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας και επαναπατρίστηκε το 1985), ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζεται από συντρόφους του ως «αγνός, αταλάντευτος και αλύγιστος κομμουνιστής, γνήσιος προλετάριος με όλες τις αρετές της τάξης του».

Για τον θάνατο του Μιχάλη Μωυσίδη, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Τ.Ε. Ελασσόνας του ΚΚΕ που αναφέρει:
«Έφυγε» από τη ζωή ο σ. Μιχάλης Μωυσίδης την Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013. Γεννήθηκε το 1931 στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας, από γονείς πρόσφυγες. Μεγαλώνει στη φτώχεια και μετά το έπος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, εκπαιδεύεται από τα δεκάξι του χρόνια στην Καρυά Ολύμπου και στο Νιζερό (Καλλιπεύκη) και βγαίνει Μαχητής του ΔΣΕ το 1948 όπου με την Ταξιαρχία του Φεραίου καταφθάνει στο Γράμμο.
Στην τέταρτη μάχη στο Γράμμο τραυματίζεται στο χέρι και μετά από νοσηλεία επιστρέφει στην πρώτη γραμμή και εντάσσεται στην 103η Ταξιαρχία του ΔΣΕ. Σε μια σκληρή μάχη διαλύεται η ομάδα του και περνάει στην Αλβανία, όπου από ‘κει ξαναπερνάει στο Βίτσι και ρίχνεται ξανά στη μάχη. Ο σ. Μιχάλης σ’ όλες τις μάχες ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, σκοπευτής και κατείχε οπλοπολυβόλο.
Τραυματίζεται στο ύψωμα «Μπίκοβικ» στο Βίτσι, το Δεκέμβρη- Χριστούγεννα του 1948, όπου τον βρίσκουν σκεπασμένο από το χιόνι οι σύντροφοί του και τον μεταφέρουν στη μονάδα Πρώτων Βοηθειών. Από ‘κει μεταφέρεται αρχικά στη Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου εγκαθίσταται ως πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί εργάζεται ως τορναδόρος, ηλεκτροσυγκολλητής, σιδεροσυγκολλητής και κάνει οικογένεια. Επαναπατρίζεται στην Ελλάδα το 1985.
Ο σ. Μιχάλης Μωυσίδης υπήρξε σ’ όλη του τη ζωή αγνός, αταλάντευτος κομμουνιστής, γνήσιος προλετάριος με όλες τις αρετές της τάξη του. Πάντα πιστός στις ιδέες του μαρξισμού- λενινισμού, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ στάθηκε όρθιος, αλύγιστος κομμουνιστής στις δύσκολες ώρες που πέρασε το Κόμμα το 1968 και το 1991. Υπερασπίστηκε τα σύμβολά του, την κοσμοθεωρία του και πάντα με το χαμόγελο, το αστείρευτο κουράγιο του και το  προσωπικό του παράδειγμα μοίραζε επαναστατική αισιοδοξία στους συντρόφους του.
Ο σ. Μιχάλης Μωυσίδης αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στους συντρόφους του όπως και τόσοι άλλοι αγωνιστές για την υπόθεση του σοσιαλισμού- κομμουνισμού.
Η Τ.Ε. Ελασσόνας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger