Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

«ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΑ ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ»

ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΠΠΟΥ
Καλή αντάμωση στα γουναράδικα”. Mια φράση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ όπου από το 1945 μέχρι και σήμερα (και μάλλον για αρκετά χρόνια ακόμη), θα συνεχίσει να προκαλεί ενστάσεις και αντιφάσεις.
Αποτέλεσμα δήθεν διχασμού για την μια πλευρά, γνώση και μάλλον καλύτερα επίγνωση του αποτελέσματος ενός αγώνα που κατέληξε στο τραγικό αποτέλεσμα της Συμφωνίας της Βάρκιζας. Πόσο αυτή η φράση ταιριάζει σήμερα για την πλευρά της Αριστεράς στην πραγματικότητα, ας το αφήσουμε να φανεί από τις συνθήκες……
Ο Άρης Βελουχιώτης ένας άνθρωπος-κομμουνιστής που μπορούσε να καταλάβει πέρα απ΄την εποχή του, είχε δει το τέλος της πορείας τόσο των συναγωνιστών του, όσο και της συνέχειας της παρέμβασης των Άγγλο-Αμερικάνων στα ελληνικά πράγματα θεωρώντας προδοτικό το σταμάτημα του αγώνα και την παράδοση των όπλων.
Σημαντικότερη ίσως απόδειξη των προλεγομένων το ντοκιμαντέρ-ταινία «Το Δίλλημα» του Φώτου Λαμπρινού το οποίο υπάρχει διαθέσιμο και στο YouTube όπου ο Καπετάν Περικλής (Γιώργος Χουλιάρας) ένας από τους βασικότερους συναγωνιστές του Αρη Βελουχιώτη εξηγεί την θέση του αρχηγού του μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας.

Η συνάντηση του Αρη με τους άλλους καπεταναίους στην Μπρούφλιανη της Φθιώτιδας και η ενημέρωση του για το σημείωμα από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, έδωσε την δυνατότητα για κουβέντα για τα τεκταινόμενα και την πορεία του αγώνα μετά την συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ των Μαυροσκούφηδων.
«Μπρος σπαθί και πίσω ρέμα», είπε ο Καπετάν Πελοπίδας στον Καπετάν Περικλή. «Εμείς που θα ακολουθήσουμε τον ΄Αρη κακό χερόβολο και εσείς κακό δεμάτι. Εσύ Περικλή καλύτερα να φύγεις. Καλή αντάμωση στα γουναράδικα», ολοκλήρωσε ο Καπετάν Πελοπίδας.
Ένας μαυροσκούφης που βρίσκονταν πολύ κοντά στον Άρη αλλά και στους υπόλοιπους καπεταναίους και σε πολλές περιπτώσεις αντέγραφε τον γενικότερο και ειδικότερο τρόπο σκέψης τους.
Αντιγράφουμε την παρατήρηση του ιστορικού συγγραφέα και μελετητή του Άρη Βελουχιώτη αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα: «Έβλεπε με σκεπτικισμό από ένα σημείο και μετά την τροπή της Αντίστασης. Εννοούσε πως οι αντάρτες του ΕΛΑΣ θα απελευθερώσουν την Ελλάδα και για ανταμοιβή θα τους γδάρουν το τομάρι, όπως συνέβαινε με τους λύκους και τις αλεπούδες στα βυρσοδεψεία της εποχής. Δεν ήταν λόγια επιθετικά, ούτε δείγμα αυταπάρνησης, ήταν μια απαισιόδοξη στάση. Ο Βελουχιώτης άλλωστε ήταν άνθρωπος πεισιθανάτιος», καταλήγει.
Μια ιστορική φράση που δείχνει που μπορεί να οδηγήσουν οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις σε κάθε εποχή. Όταν υπάρχει ένα γενικότερο αδιέξοδο στο κίνημα, κάτι το οποίο υποδήλωνε και η φράση του Βελουχιώτη, τότε αναμφίβολα θα ζήσουμε και σε πολλές μάλιστα εκφάνσεις τα ίδια ίσως και χειρότερα…
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger