Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Από την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Βόλου Εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στα άτομα με αναπηρίες

Στις 3 Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ημέρα ανάδειξης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων τους αλλά και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και διαμαρτυρίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης - Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου Βόλου (Κ.Ε.Κ.Π.Α.- Δ.Ι.Ε.Κ) , στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου: «Ενσυναίσθηση νέων στα σχολεία – Youth Empathy at Schools: YES» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Νέα Γενιά σε Δράση 2007-2013, Δράση 1: Νεολαία στην Ευρώπη, Υποδράση 1.2: Πρωτοβουλίες Νέων – Εθνική Πρωτοβουλία Νέων», παρουσίασε εκδήλωση, με στόχο την ενημέρωση και την ενσυναίσθηση των νέων στα σχολεία για τα άτομα με αναπηρίες, την ευαισθητοποίηση των φορέων άσκησης εξουσίας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, και την άρση των προκαταλήψεων απέναντι στο διαφορετικό.

Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας, την Τροχαία Βόλου, τις κοινωνικές δομές της Κ.Ε.Κ.Π.Α. –Δ.Ι.Ε.Κ, πραγματοποίησε εκδήλωση, μέσα και έξω από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠμεΑ) Βόλου στην οδό Λήμνου 12 και Ελασσόνας στα Παλαιά Βόλου, όπου συμμετείχουν παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, παιδιά του ΚΔΑΠμεΑ Βόλου, καθώς και παιδιά του συνεργαζόμενου με την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Συνεταιρισμού ατόμων με αναπηρίες «Τα Ηλιοτρόπια». Τα παιδιά έπαιξαν θεατρικό παιχνίδι, παρακολούθησαν δράσεις με βιωματικές ασκήσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, κατασκεύασαν κοσμήματα και κεραμικά αντικείμενα, φύτεψαν λουλούδια, και ανακάλυψαν δρόμους επικοινωνίας, συνεργασίας και χαράς.

Οι εκδηλώσεις της Κ.Ε.Κ.Π.Α.- Δ.Ι.Ε.Κ. για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεχίσουν να υλοποιούνται μέχρι τον Μάιο του 2014 και έτσι θα δοθεί η ευκαιρία και σε άλλα σχολεία να παρακολουθήσουν από κοντά τις δράσεις του καινοτόμου αυτού προγράμματος μέσα από μια διαδικασία ενσυναίσθησης (peer- to –peer) όπου άτομα χωρίς κινητικές ή νοητικές δυσκολίες βιώνουν τις συνθήκες ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Στόχος πάντα η εξάλειψη μορφών πολικότητας και απόστασης των νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger