Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ....Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου για χρηματοδότηση του νέου, υπερσύγχρονου ελαιουργείου που βρίσκεται στην περιοχή Δρακοντόσχισμα, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες ανέγερσης.
Τα μέλη του Συνεταιρισμού της Σκοπέλου πληροφορήθηκαν τις προηγούμενες μέρες ότι δόθηκε τελικά το «πράσινο φως» για την υλοποίηση ενός αιτήματος που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από το 2010 και είχαν χθες συνάντηση, για το ίδιο θέμα,  με το Δήμαρχο Σκοπέλου. Όπως αναφέρει ο κ. Μιχελής «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εγκρίθηκε η επενδυτική πρόταση για μετεγκατάσταση του Συνεταιρισμού από το κέντρο της Σκοπέλου στο νέο
, υπερσύγχρονο εργοστάσιο - τυποποιητήριο. Η επιδότηση καλύπτει το 65% του έργου και μεταφράζεται σε επένδυση μισού περίπου εκατομμυρίου». Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τα μέλη του συνεταιρισμού κατέθεσαν αίτημα υδροδότησης του νέου εργοστασίου από τη ΔΕΥΑ Σκοπέλου, ενημερώνοντας παράλληλα το Δήμαρχο Σκοπέλου για το θέμα της ίδιας επένδυσης.
            Το νέο κτίριο, το οποίο καλύπτει έκταση 450 τ.μ. βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο του δρόμου που οδηγεί από τη Σκόπελο στον Αγνώντα και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο ο «σκελετός». Το αίτημα της μεταστέγασης διατυπώνεται μετ’ επιτάσεως τα τελευταία κυρίως χρόνια, διότι το ήδη υπάρχον κτίριο του Συνεταιρισμού  βρίσκεται στον κεντρικό οικοδομικό ιστό του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι.
            Στο μεταξύ, διατυπώνονται ποικίλες προτάσεις με στόχο την ανάπλαση του ήδη υπάρχοντος κτιρίου του ελαιουργικού συνεταιρισμού, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκεται στον κεντρικό οικοδομικό ιστό του νησιού. Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Σκοπέλου είχε συνάντηση με εταιρεία της Αθήνας που εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο πεδίο, διερευνώντας τις προοπτικές που υπάρχουν. «Για να γίνει η ανάπλαση, απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο, προκειμένου το παλιό εργοστάσιο να μετατραπεί σε πολυλειτουργικό χώρο, όπου θα υπάρχουν σύγχρονα γραφεία, χώροι εκδηλώσεων και άλλων συναφών δράσεων», επισημαίνει ο Δήμαρχος Σκοπέλου.
            Παράλληλα η ολοκλήρωση του παραπάνω έργου εκτιμάται ότι θα ανοίξει νέες προοπτικές για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας του νησιού, διότι «σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που έχουμε καταρτίσει, υπάρχουν πολύ καλές δυνατότητες προκειμένου να τυποποιηθεί και να προωθηθεί στην εγχώρια αγορά το λάδι της Σκοπέλου. Για να επιτευχτεί όμως ο κοινός στόχος, είναι πολύ σημαντική η συνδρομή του κόσμου», αναφέρουν μέλη του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού. Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, καθιστούν πλέον επιβεβλημένη τη στροφή στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς στόχος των προσπαθειών που καταβάλλονται,  είναι να αναπληρωθεί το οικονομικό κενό το οποίο δημιουργείται από την κάμψη του τουρισμού.
 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου του συνεταιρισμού της Σκοπέλου θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην τοπική οικονομία, σε εποχές κατά τις οποίες κρίνεται επιβεβλημένη η αναζήτηση νέων δρόμων και επαγγελματικών προοπτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger