Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Τα τέλη χρήσης του λιμανιού έδιωξαν τους... σκαφάτους

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Η εποχή της λιτότητας που διανύουμε φαίνεται ότι δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, καθώς ακόμη και αυτοί που δαπάνησαν μια ολόκληρη υπηρεσία για να αποκτήσουν σκάφος, εμφανίζονται προβληματισμένοι στην καταβολή τέλους χρήσης του λιμανιού στον Πλαταμώνα, με αποτέλεσμα η εικόνα που αντικρίζει κανείς με τα λίγα σκάφη στο τουριστικό αγκυροβόλι της περιοχής να μην θυμίζει σε τίποτα παλιές ένδοξες εποχές.

Όπως είναι γνωστό το λιμάνι του Πλαταμώνα χωρίζεται στο τουριστικό αγκυροβόλι, το οποίο έχει ήδη δοθεί σε ιδιώτη (με μίσθωση για 22 χρόνια) και στο αλιευτικό, το οποίο ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Για το υπουργείο Ναυτιλίας η εκμίσθωση του ήταν η μόνη λύση, για να λειτουργήσει το λιμάνι και να αξιοποιήσει όλες αυτές τις υποδομές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και που φθείρονται καθημερινά.
Έτσι ο ιδιώτης προχώρησε σε εργασίες αναβάθμισης του λιμανιού, προσφέροντας ιδιωτική φρούρηση του χώρου (security), νέες υπηρεσίες καθαριότητας, αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών υποδομών, με στόχο να προσελκύσει μεγάλους πελάτες, που μέχρι τώρα απέφευγαν τον ελιμενισμό των σκαφών στην περιοχή, καθώς εκεί επικρατούσε μια μικρή αναρχία, ελλείψει σοβαρού κανονισμού λειτουργίας του.
Οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες του λιμανιού όμως δεν μπορεί να προσφέρονται αμισθί, κι έτσι ο ιδιώτης θέσπισε έναν τιμοκατάλογο ανάλογα με το μήκος και το φάρδος των σκαφών και των βαρκών και φυσικά τον χρόνο μίσθωσης του χώρου.
Αυτό φαίνεται αρχικά πως δεν άρεσε στους ιδιοκτήτες των σκαφών, οι οποίοι, ενόψει και της χειμερινής περιόδου έσπευσαν να αποσύρουν την πλωτή περιουσία τους και να την παρκάρουν στην ξηρά. Όσοι διέθεταν σε δικό τους χώρο, οι υπόλοιποι συμβιβάστηκαν σε ιδιωτικά πάρκινγκ, δίπλα από τα ΙΧ. Το στοίχημα βέβαια για τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται το λιμάνι θα είναι η καλοκαιρινή περίοδος, όπου ο ελλιμενισμός των σκαφών θα είναι δεδομένος. Για να δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger