Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ Αναβιώνει ο Πεπαρήθιος οίνος με τον Ανδρέα Λαντζούνη,

Αναβιώνει ο Πεπαρήθιος οίνος  Στα χνάρια του μύθου βαδίζει ο φοροτεχνικός Ανδρέας Λαντζούνης, ο οποίος ζει στη Σκόπελο και ασχολείται με πολύ μεράκι με την αμπελοκαλλιέργεια, η οποία αποτελεί παράδοση 4.000 χρόνων για το νησί.
Ο περίφημος Πεπαρήθιος οίνος που έφτανε μέχρι την μακρινή Κολχίδα, αλλά και όλο τον τότε γνωστό αρχαίο κόσμο, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, χάρη στη δράση που αναπτύσσουν καλλιεργητές του νησιού, ελάχιστοι σε πρώτη φάση, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ο κ. Λαντζούνης.
Ο ίδιος καλλιεργεί με πολύ μεράκι πεντέμισι στρέμματα αμπέλια, και στο προσεχές διάστημα θα προστεθούν τέσσερα ακόμη στρέμματα. «Εχω μικρή παραγωγή, γύρω στους 2 τόνους κρασιού, κάνω βιολογική καλλιέργεια και στόχος μου είναι να ασχοληθώ σε επαγγελματική βάση με την παραγωγή και την τυποποίηση κρασιού» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί παράδοση για την οικογένειά του, ενώ όπως επισημαίνει ο ίδιος,  και ο πεθερός του καλλιεργούσε αμπέλια.
Το κρασί που παράγεται, λευκό και μαύρο, διατίθεται για οικιακή χρήση, ευφραίνοντας παράλληλα τον ουρανίσκο φίλων αλλά και αλλοδαπών, που επισκέπτονται το νησί. Για το μαύρο κρασί χρησιμοποιεί την τοπική ποικιλία σταφυλιών και για το λευκό, το Σαββατιανό, τον ροδίτη και το ασύρτικο σταφύλι, αντίστοιχα.

 Η δημιουργία μικρού οινοποιείου είναι βασικός στόχος του κ. Λαντζούνη για την επόμενη πενταετία, συνεχίζοντας, παράλληλα την τοπική παράδοση της οινοποιΐας, που κάποτε ανθούσε και αποτελούσε σήμα κατατεθέν του νησιού, μαζί με τα δαμάσκηνα, τα αμύγδαλα, το μέλι και το λάδι. «Είμαι μέσα στην καρδιά του μύθου» αναφέρει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «παρότι είναι δύσκολη η καλλιέργεια του αμπελιού, εντούτοις, προσπαθώ για το καλύτερο». Παράλληλα όμως, προτρέπει και άλλους Σκοπελίτες να στραφούν στην αμπελοκαλλιέργεια, ώστε να προωθηθεί το περίφημο τοπικό κρασί.
Μέχρι στιγμής ελάχιστοι Σκοπελίτες ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα, ανοίγοντας ουσιαστικά δρόμους αντίστοιχης ενασχόλησης και για τους υπόλοιπους καλλιεργητές. Σε γενικές γραμμές πάντως, κερδίζει διαρκώς έδαφος ο πρωτογενής τομέας, ενώ όπως επισημαίνει ο Σκοπελίτης αμπελοκαλλιεργητής «θεωρώ τον πρωτογενή τομέα ως το πιο σημαντικό κομμάτι σε σχέση με την ανάπτυξη και τον τουρισμό, διότι όταν υπάρχει τοπική παραγωγή, ο κόσμος την προτιμάει, αλλά απαιτείται η ανάλογη στήριξη από την τοπική αγορά».
Ο κ. Λαντζούνης συμμετέχει με τα προϊόντα του στην εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στους τοπικούς παραγωγούς, κερδίζοντας κάθε φορά τις εντυπώσεις και τα ενθουσιώδη σχόλια των Σκοπελιτών. Στόχος του είναι να συνεχίσει σε πιο οργανωμένη μορφή την συγκεκριμένη δραστηριότητα, προκειμένου να αναδειχθεί μακροπρόθεσμα η τοπική οινοπαραγωγική παράδοση αιώνων.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger