Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση Βαρβιτσιώτη για τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.

Παρέμβαση Βαρβιτσιώτη για τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.

Στη Βουλή παρενέβη σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι αισθάνεται περήφανος που το Λιμενικό Σώμα έχει μια τέτοια υψηλού επιπέδου Μονάδα, που εκπαιδεύει σήμερα άλλες, αντίστοιχες Μονάδες άλλων χωρών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή εξασφαλίζεται  η πρόβλεψη της συμμετοχής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, δίνεται η νομική κάλυψη στη Μονάδα για επιχειρήσεις που συμμετέχει και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η υπαγωγή της στο καινούργιο οργανόγραμμα του ΓΕΕΘΑ, που είχε δημιουργήσει τη «Δύναμη Δέλτα», το διακλαδικό Σώμα το οποίο είναι υπό την εποπτεία του Α/ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε στη Βουλή:

«Κύριε Πρόεδρε, θέλω να εξηγήσω στη Βουλή το λόγο που επειγόμαστε για τη συγκεκριμένη τροπολογία και νομίζω ότι θα το καταλάβουν όλοι οι συνάδελφοι.
Δεν κάνουμε καμία σημαντική αλλαγή. Απλώς προβλέπουμε δύο βασικά πράγματα στη λειτουργία της πιο εκλεκτής μονάδας που έχει στη διάθεσή του το ελληνικό κράτος.
Η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, που σήμερα απαριθμεί ενενήντα τρία στελέχη, κάνει καθημερινά επιχειρήσεις και είναι μια Μονάδα για την οποία είμαι πολύ υπερήφανος, ως Υπουργός Ναυτιλίας, να λέω και στη Βουλή ότι το Λιμενικό Σώμα έχει μια τέτοια υψηλού επιπέδου Μονάδα, που εκπαιδεύει σήμερα άλλες αντίστοιχες Μονάδες άλλων χωρών.
Τι δεν είχε, όμως, αυτή η Μονάδα από τον οργανισμό της, ο οποίος έρχεται από το 1991 και έχει τροποποιηθεί το 1995, δηλαδή, περίπου είκοσι χρόνια πριν; Δεν είχαν προβλεφθεί δύο πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Δεν είχε προβλεφθεί η συμμετοχή της σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και δεν είχε προβλεφθεί η συμμετοχή της και η υπαγωγή της στο καινούργιο οργανόγραμμα του ΓΕΕΘΑ που είχε δημιουργήσει τη «Δύναμη Δέλτα», αυτό το διακλαδικό Σώμα το οποίο είναι υπό την εποπτεία του Α/ΓΕΕΘΑ.
Θα μπορούσαμε να καθυστερήσουμε τη συγκεκριμένη τροπολογία και να την εντάξουμε σε ρυθμίσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας. Όμως, ορισμένα περιστατικά δεν μπορούν να περιμένουν και θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους τη νομική κάλυψη που χρειάζονται για επιχειρήσεις τις οποίες μπορεί να κληθούν αύριο το πρωί να κάνουν. Δεν αλλάζουμε τίποτα στη διοίκηση και στην οργάνωση απ’ ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Είναι μόνο η επέκταση αυτής της εντολής και παρακαλώ τους συναδέλφους και τα κόμματα να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger