Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΣΑΑΚΑΣΒΙΛΙ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Σαρώνεται ραγδαία στη Γεωργία το καθεστώς του απερχόμενου προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος υπήρξε το «χαϊδεμένο παιδί» της ακροδεξιάς αμερικανικής κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους. Πέρυσι τον Οκτώβριο το κόμμα του Σαακασβίλι Ενωμένο Εθνικό Κίνημα συνετρίβη στις βουλευτικές εκλογές από το νεοϊδρυθέν κόμμα με τη ρομαντική ονομασία Γεωργιανό Ονειρο του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.
Την Κυριακή που μας πέρασε ο Σαακασβίλι υπέστη νέα εκλογική πανωλεθρία, αυτή τη φορά στις προεδρικές εκλογές. Εχοντας αντιληφθεί ότι η εποχή του τελείωσε, ο Σαακασβίλι δεν τόλμησε να διεκδικήσει ο ίδιος την επανεκλογή του για να υπηρετήσει και τρίτη προεδρική θητεία, μετά το καταστροφικό γι' αυτόν αποτέλεσμα των περυσινών εκλογών για το κοινοβούλιο.

Ως υποψήφιο πρόεδρο υποστήριξε το κόμμα του Σαακασβίλι κάποιον Νταβίντ Μπακράτζε, ο οποίος κόντεψε, υπερβολικά μιλώντας, να μη βρει στις κάλπες ούτε την... ψήφο του: πήρε μόλις το 21,7%, ενώ ο σχεδόν άγνωστος 45χρονος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός δάσκαλος Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, που διετέλεσε μερικούς μήνες υπουργός Παιδείας και υποστηρίχθηκε από τον δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό Ιβανισβίλι, εξελέγη θριαμβευτικά από τον πρώτο γύρο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεντρώνοντας το 62,1% των ψήφων!
Τρίτη ήρθε η κάποτε υπουργός και από το 2008 φανατική εχθρός του Σαακασβίλι με 10,2%. Η εκλογική ήττα πάντως φαίνεται πως είναι το λιγότερο για τον Σαακασβίλι. Στις 17 Νοεμβρίου θα παραδώσει την προεδρική εξουσία στον Μαργκβελασβίλι και το ερώτημα όλων τόσο στη Γεωργία όσο και στο εξωτερικό είναι αν σύντομα θα ανοίξουν οι πύλες των φυλακών για να τις διαβεί προς το εσωτερικό τους ο Σαακασβίλι.
Τυφλό όργανο των νεοσυντηρητικών γερακιών του πολέμου του Μπους, βρέθηκε χωρίς αμερικανική υποστήριξη μόλις εξελέγη στις ΗΠΑ πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα, τρεις μόλις μήνες μετά την ασύλληπτη πρόκληση του Σαακασβίλι να... επιτεθεί κατά των ρωσικών στρατευμάτων (!) τον Αύγουστο του 2008. Δεν θέλει ούτε να τον δει στα μάτια του ο Ομπάμα από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ και επιθυμεί σφοδρότατα να απαλλαγεί από αυτόν. Δεν του συγχώρησε ποτέ τον πόλεμο που ξεκίνησε εναντίον της Ρωσίας, ο οποίος άνετα μπορούσε να καταλήξει στην κατάληψη της Γεωργίας από τα στρατεύματα της Μόσχας σε δύο - τρία 24ωρα, καθώς ο γεωργιανός στρατός είχε διαλυθεί, προκαλώντας κρίση παγκοσμίων διαστάσεων που ίσως απέτρεπε την εκλογική νίκη του Ομπάμα το 2008. Χωρίς την αμερικανική προστασία όμως ο Σαακασβίλι είναι επί ξύλου κρεμάμενος.
Πόσω μάλλον που ήδη δέκα υπουργοί και ανώτατα στελέχη του καθεστώτος Σαακασβίλι έχουν παραπεμφθεί σε δίκες με κατηγορίες διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας λόγω επιθέσεων σε διαδηλωτές, βασανιστήρια πολιτικών του αντιπάλων από την αστυνομία κ.λπ., με τους πρώτους από αυτούς να έχουν ήδη καταδικαστεί στον ένα μόλις χρόνο που κύλησε από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι. Με εμφανώς απρόθυμο τρόπο υποκρίνονται ότι τον υπερασπίζονται Αμερικανοί και Βρετανοί.
«Σύλληψη του ηγέτη θα οδηγούσε τη Γεωργία σε ρωσική τροχιά» ήταν ο τίτλος άρθρου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου την Τρίτη. «Τώρα δεσπόζουν κίνδυνοι, υπεράνω όλων η ενδεχόμενη σύλληψη του Σαακασβίλι τώρα που φεύγει από την εξουσία» τονίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος ουσιαστικά του προτείνει να φύγει από τη Γεωργία: «Ο πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, αλλά είναι απρόθυμος» γράφει χαρακτηριστικά. Μαύρες σκέψεις πρέπει να έκανε ο Σαακασβίλι όταν θα διάβασε το χθεσινό κύριο άρθρο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το οποίο θεωρεί περίπου δεδομένες τις δίκες του απερχόμενου προέδρου της Γεωργίας και των υπουργών του και απλώς ζητάει να... δικαστούν με βάση τα διεθνή στάνταρ!
«Υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες ότι τις εκλογές μπορεί τώρα να ακολουθήσουν δίκες του Σαακασβίλι και των ηττημένων οπαδών του... Θα είναι σημαντικό για τη νέα κυβέρνηση να διαλύσει την εντύπωση γενικής δίκης ενός ηττημένου πολιτικού κόμματος. Αυτές οι δίκες πρέπει να γίνουν σε αυστηρή συμφωνία με τους διεθνείς δικαστικούς κανόνες» γράφει η αμερικανική εφημερίδα. Αναθέτει δε στην... ΕΕ (!) την άσκηση πίεσης επί της κυβέρνησης της Τιφλίδας: «Η ΕΕ, με την οποία η Γεωργία αναζητά μια ζωτικά αναγκαία εμπορική συμφωνία, πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επιμένοντας επ' αυτού» τονίζει.
*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger