Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Σποράδες Βιότοπος μοναδικής ομορφιάς


Βιότοπος μοναδικής ομορφιάςΠρωτοβουλίες προστασίας και ανάδειξης του βιότοπου των Κουκουναριών της Σκιάθου πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία των τοπικών εθελοντικών δυνάμεων και στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε η δράση καθαρισμού, που πραγματοποιήθηκε προχθές με επιτυχία.
Με πρωτοβουλία  του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» εντάχθηκε η Σκιάθος στις υποψήφιες περιοχές δράσης του περιβαλλοντικού προγράμματος: «Προστατευόμενο Δάσος», της εταιρείας Sanitas. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε στη σελίδα της εταιρείας στο facebook, η Σκιάθος συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και εξασφάλισε τη συμμετοχή της. Σε συνεργασία με το Τοπικό Τμήμα ΣΕΟ, αποφασίστηκε η δράση να πραγματοποιηθεί στο βιότοπο των Κουκουναριών για να γνωρίσουν τα παιδιά κυρίως, τη μοναδικής ομορφιάς περιοχή, τη μόνη περιοχή της Σκιάθου που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, αλλά και για να καθαρίσουν την περιοχή εν όψη της μεγάλης δενδροφύτευσης.

Στη συγκεκριμένη περιοχή σύντομα θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση εκατοντάδων κουκουναριών με σκοπό τον εμπλουτισμό του σπάνιου δάσους. Η δράση θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος: «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα» που χρηματοδοτεί η εταιρεία Αύρα και υλοποιεί η οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Η συμμετοχή της Σκιάθου εξασφαλίστηκε με την πρωτοβουλία και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».
Στον καθαρισμό συμμετείχαν τα Αστέρια και τα Πουλιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τοπικού τμήματος Σκιάθου, το Λιμενικό Σώμα, το Πυροσβεστικό Σώμα, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», και της οργάνωσης «Παρκο-Δάσος Κουκουναριές», μεμονωμένοι εθελοντές και η υπηρεσία καθαριότητας  του Δήμου.
Οι συμμετέχοντες, διατυπώνουν θερμές ευχαριστίες στην εταιρεία που υποστήριξε τη δράση επικοινωνιακά και με τη δωρεά καθαριστικών και αναμνηστικών - χρηστικών δώρων, επίσης στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Διολέττα, στο Λιμενάρχη Υποπλοίαρχο ΛΣ κ. Κατσάμπα, στο Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Λιακόπουλο και στον κ. Σωτήρη Γλυμπάτσα για τη διάθεση του λεωφορείου και τη διευκόλυνση των εθελοντών.
«Πιστεύοντας στην αξία της συμμετοχής και της συνεργασίας, προωθούμε τους στόχους της δράσης. Θεωρούμε  ότι είναι  μία  ευκαιρία για όλες τις οργανώσεις, μικρές - μεγάλες και όλους τους ενεργούς πολίτες να συμβάλλουν ενεργά στον εθελοντισμό για το περιβάλλον», επισημαίνουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος», παροτρύνοντας, παράλληλα «τις τοπικές μας κοινωνίες να αναπτύξουν συνεργασίες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες». Οι εμπνευστές και διοργανωτές της παραπάνω πρωτοβουλίας, υποστηρίζουν ένθερμα την κοινή θέση: «Στους δύσκολους και αβέβαιους καιρούς που ζούμε, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη, η ευθύνη και η υποχρέωση να προστατεύσουμε, με κάθε δυνατό μέσο, τόπους μοναδικού φυσικού κάλλους που απλόχερα μας προσφέρει το νησί, γιατί αποτελούν το μεγάλο «κεφάλαιό» μας για σήμερα και για το μέλλον».

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger