Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Σποράδες Παραδοσιακές γεύσεις στην Αμερική που φέρουν την υπογραφή των μελών του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γλώσσας «Η Γλωσσιώτισσα»


Παραδοσιακές γεύσεις στην Αμερική   Διάσημα τα γλυκίσματα των γυναικών της Γλώσσας 
Δημοφιλείς είναι στους ημεδαπούς, αλλά και τους αλλοδαπούς επισκέπτες της Σκοπέλου οι παραδοσιακές γεύσεις που φέρουν την υπογραφή των μελών του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γλώσσας «Η Γλωσσιώτισσα» που εδρεύει στην Γλώσσα Σκοπέλου και «ταξιδεύουν» στον κόσμο, φθάνοντας μέχρι την Αμερική.
Δέκα δραστήριες γυναίκες από τη Γλώσσα μοιράζονται το ίδιο μεράκι για την τοπική παράδοση, παρασκευάζοντας με ιδιαίτερη φροντίδα τα περίφημα αμυγδαλωτά, τα χαμαλιά και τους ροζέδες, που δίνουν σε αρκετές περιπτώσεις παραδοσιακό χρώμα σε γάμους, βαπτίσεις,  αλλά και αρραβώνες ομογενών της Αμερικής.
Γηγενείς που ζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και πολλοί επισκέπτες του νησιού, δεν παραλείπουν, ολοκληρώνοντας τις διακοπές τους, να επιστρέψουν στη βάση τους, γεμάτοι αναμνήσεις, όμορφες εικόνες και παραδοσιακές τοπικές λιχουδιές. «Τα προϊόντα του
εργαστηρίου μας παρασκευάζονται σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο που τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελένη Χήρα και προσθέτει: «ο Συνεταιρισμός της Γλώσσας λειτουργεί δεκατέσσερα χρόνια και είμαστε ικανοποιημένες από την ανταπόκριση του κόσμου».
  Εχοντας ως βάση τις πρώτες ύλες που δίνει η πλούσια χλωρίδα του νησιού, τα μέλη της «Γλωσσιώτισσας» παρασκευάζουν χαμαλιά, αμυγδαλωτά, ροζέδες, γλυκό αμύγδαλο, γλυκό δαμάσκηνο, διαφόρων ειδών μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, όπως κυδώνι, κεράσι, περγαμόντο, νεράτζι, βύσσινο, τσουρέκια, κουλουράκια διάφορα, κρουασάν, την περίφημη τυρόπιτα Σκοπέλου, γαλατόπιτα και χορτόπιτα. «Τα προϊόντα μας στέλνονται σε όλη την Ελλάδα, σε ιδιώτες οι οποίοι τα ζητούν και παράλληλα, διατίθενται και στο εργαστήριό μας, στη Γλώσσα», αναφέρει η κ. Χήρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην σημερινή εποχή να αναπτύσσει κανείς παρόμοιες δράσεις και πρωτοβουλίες.
Ενθερμοι φίλοι των τοπικών προϊόντων είναι οι ντόπιοι και οι Ελληνες στο σύνολό τους, οι οποίοι τιμούν δεόντως τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού. Τα προϊόντα του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γλώσσας ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα εμπλουτίζοντας με παραδοσιακό χρώμα τις καθημερινές και τις γιορτινές στιγμές δεκάδων οικογενειών. «Δουλεύουμε με παραγγελίες και στέλνουμε σε ιδιώτες τα προϊόντα μας, τα οποία δεν διατίθενται σε μάρκετ ή καταστήματα», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συνεταιρισμού. Στο μεταξύ, η παραγωγή, που κορυφώνεται στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, δεν σταματάει, αλλά συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και στη διάρκεια του χρόνου.
 Ο στόχος που θέτουν τα μέλη του Γυναικείου Συνεταιρισμού της Γλώσσας είναι η συνέχιση της τοπικής παράδοσης, της τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας, που είναι σύμφυτη με την ιστορία αιώνων. Οσοι δοκιμάζουν, παράλληλα, τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα προτιμούν σε μόνιμη βάση, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μακροημέρευση μια αξιόλογης προσπάθειας, που είναι άξια αναφοράς και υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger