Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σποράδες Πρωτοβουλίες κατά της ανεργίας υλοποιεί η Ενωση Ξενοδόχων της Σκοπέλου


Πρωτοβουλίες κατά της ανεργίαςΠρωτοβουλίες που έχουν ως επίκεντρο την κατάρτιση ανέργων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απασχόλησή τους σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας, υλοποιεί η Ενωση Ξενοδόχων της Σκοπέλου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να ενισχυθεί ο συγκεκριμένος τομέας. Σε εποχές δύσκολες, από κάθε άποψη, κατά τις οποίες σημειώνεται μεγάλη κάμψη στον εσωτερικό τουρισμό, για ευνόητους λόγους, οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου υιοθετούν, αλλά και καταθέτουν προτάσεις, προς όφελος δεκάδων ανέργων.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σκόπελο πρόγραμμα κατάρτισης 25 ανέργων, με
το οποίο είχαν συμβληθεί τέσσερα ξενοδοχεία του νησιού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, περιελάμβανε πέραν της θεωρητικής κατάρτισης και τρίμηνη απασχόληση. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου Γιάννης Γιολδάσης: «μας απασχολεί αναμφίβολα το θέμα της ανεργίας και της κατάρτισης, διότι μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα προκύψουν τα νέα στελέχη των επιχειρήσεων. Είναι πολύ σημαντικό, προσθέτει ο ίδιος, να δημιουργήσουμε στελέχη βασισμένα στις ανάγκες του νησιού, διότι η τουριστική βιομηχανία είναι διαφορετική για κάθε περιοχή».
Εξίσου σημαντική πρωτοβουλία είναι, παράλληλα, η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Βορείων Σποράδων, στην οποία συμμετέχουν πολλοί φορείς και λήντερ είναι η Ενωση Ξενοδόχων Σκοπέλου. Η συγκεκριμένη προσπάθεια βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και οργάνωσης και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση 33 ανέργων από τη Σκιάθο, ισάριθμων από τη Σκόπελο και 24 από την Αλόννησο. «Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, δεν επικεντρώνονται μόνο στην εστίαση των ξενοδοχείων, αλλά γενικότερα στον τουρισμό, τους τουριστικούς πράκτορες, τους σερβιτόρους σε καφετέριες, μπαρ και ταβέρνες, αλλά και τα ξενοδοχεία», αναφέρει ο κ. Γιολδάσης.
Στόχος είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να υλοποιηθεί από τον ερχόμενο Μάρτιο και «ανάλογα με την οργάνωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και το πληροφοριακό δελτίο που θα συγκεντρώσουμε από τους ενδιαφερόμενους, θα καθορίσουμε τις περαιτέρω δράσεις και τις προσπάθειές μας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις των νησιών, γενικότερα,  μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στο θέμα της ανεργίας. «Εάν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη μείωση του εσωτερικού τουρισμού, απαντάει ο κ. Γιολδάσης, σίγουρα οι θέσεις εργασίας θα ήταν περισσότερες,  όχι όμως κατ’ ανάγκη στον τομέα των ξενοδοχείων, τα οποία προσλαμβάνουν κατά κανόνα, τον ίδιο αριθμό ατόμων κάθε χρόνο, αλλά πιθανόν στον τομέα της εστίασης».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι φύσει αδύνατο να απορροφηθεί από τις τουριστικές επιχειρήσεις ο μεγάλος αριθμός των ανέργων που δημιούργησε η αποβιομηχάνιση των τελευταίων χρόνων. «Καταβάλλουμε, ωστόσο, προσπάθειες στο βαθμό του δυνατού, με βάση τα μέσα που διαθέτουμε και τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, προκειμένου να υλοποιήσουμε δράσεις που θα βοηθήσουν δεκάδες ανέργους», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Βορείων Σποράδων, αφήνοντας να διαφανεί, παράλληλα, ο κομβικός ρόλος που θα διαδραματίσει στο μέλλον η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger