Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Σποράδες Τέλος στη σπατάλη νερού


Τέλος στη σπατάλη νερού  Στο ελάχιστο θα περιορίζεται από εδώ και πέρα το φαινόμενο των διαρροών και της σπατάλης νερού στη Σκιάθο, κάτι που ταλαιπωρούσε το νησί για  πολλά χρόνια.  Το χρονίζον πρόβλημα θα λυθεί καθώς εγκρίθηκε η ένταξη του έργου «Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποστήριξης για Αποτελεσματική Χρήση Νερού και Διαχείριση Πόρων»,  με το ακρωνύμιο «ISS-EWATUS» στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης FP7-ICT-2013-11, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Σκιάθου, Χρήστος Μασούρος.
Οπως αναφέρει ο κ. Μασούρος μετά την έγκριση του έργου «Κεντρικός Αγωγός Μεταφοράς και Εσωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Δήμου Σκιάθου, συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000  ευρώ, προχώρησαν στην ένταξη προγράμματος του έργου ηλεκτρονικής παρακολούθησης του νέου δικτύου ύδρευσης.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά την τοποθέτηση οπτικών ινών σε κάθε κόμβο του νέου δικτύου ύδρευσης, με σκοπό να υπάρχει πλήρη ηλεκτρονική παρακολούθηση του δικτύου, έτσι ώστε σε περίπτωση οποιασδήποτε διαρροής ή αστοχίας να ειδοποιείται ηλεκτρονικά η υπηρεσία και να προσδιορίζεται η θέση της βλάβης με ακρίβεια χιλιοστού μέσω GPS.

Αναφερόμενος στο καινοτόμο πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α Σκιάθου κ. Χρήστος Μασούρος επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Με αυτό τον τρόπο λοιπόν εξασφαλίζουμε την άριστη λειτουργία του νέου δικτύου και περιορίζουμε στο ελάχιστο το φαινόμενο των διαρροών και της σπατάλης νερού. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στην άριστη συνεργασία που είχαμε με την Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κα Σίσσυ Λασπίδου, καθώς και με τον Καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λέοναρδο Τασιούλα, τους οποίους και ευχαριστώ βαθύτατα για την ανιδιοτελή βοήθειά τους».
Στο πρόγραμμα η συμμετοχή, γίνεται μέσω του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει πανευρωπαϊκά στην πόλη της Πολωνίας Sosnowiec και στο νησί της Σκιάθου.
Οι προτεινόμενες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν σε οικιακό επίπεδο με εργαλεία χαμηλού κόστους κινητής τηλεφωνίας και άλλων έξυπνων μετρητών/συσκευών που θα παρέχουν υποστήριξη στους πολίτες που ψάχνουν να βρουν τρόπους να εξοικονομήσουν νερό, δίνοντάς τους ενδείξεις του οικιακού μετρητή τους κατανάλωσης νερού  άμεσα και σε πραγματικό χρόνο.
Τέλος, οι τεχνολογίες θα εφαρμοστούν επίσης και σε επίπεδο πόλης, με στόχο την ελαχιστοποίηση των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης, κάνοντας δυναμική διαχείριση πίεσης μέσω εφαρμογών που θα χρησιμοποιούν δεδομένα από την εγκατάσταση δικτύου ασυρμάτων αισθητήρων στο δίκτυο διανομής νερού.
ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger