Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ο πόλεμος έρχεται - οι μετοχές ανεβαίνουν...

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μια χούφτα παράσιτα κεφαλαιοκράτες κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ, πουλώντας και αγοράζοντας μετοχές πολεμικών βιομηχανιών. Η τελευταία μπίζνα τους είναι ότι τζογάρουν πάνω στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία.
Στο πλαίσιο του ανθρωπισμού ενός συστήματος που «σώζει» λαούς διά του... βομβαρδισμού και τους «απελευθερώνει» διά των... δικτατοριών, η μετοχή της εταιρείας «Raytheon», του μονοπωλιακού ομίλου όπλων, που κατασκευάζει τους πυραύλους «Τόμαχοκ», έχει σημειώσει άνοδο 50% τους τελευταίους επτά μήνες. Εκεί, δε, που η μετοχή της βιομηχανίας του θανάτου πήρε κατακόρυφα την ανιούσα ήταν όταν και άρχισαν οι «επίσημες» δηλώσεις Ομπάμα για επέμβαση στη Συρία.

Συγκεκριμένα η μετοχή της «Raytheon» καθ' όλη τη διάρκεια του 2012 κινήθηκε μεταξύ των 50 και 60 δολαρίων, από το Φλεβάρη, όμως, όταν και άρχισαν να δημοσιοποιούνται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί για επέμβαση των ΗΠΑ, η τιμή της μετοχής από τα 52 δολάρια πήρε την ανηφόρα για να αγγίξει τα επίπεδα των 78 δολαρίων την προηγούμενη βδομάδα.
Δηλαδή, πριν ακόμα ξεκινήσει το μακέλεμα του λαού της Συρίας από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, δισεκατομμύρια δολάρια άλλαξαν χέρια και απέφεραν τεράστια κέρδη σε μετόχους και ιδιοκτήτες του μονοπωλίου.
Κάθε πύραυλος τύπου «Τόμαχοκ» - είναι από εκείνα τα εργαλεία εξολόθρευσης που χαρακτηρίζονται «έξυπνα όπλα» - κοστίζει περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια. Βάσει των σχεδιασμών των στρατιωτικών επιτελείων των ΗΠΑ για την επίθεση εναντίον της Συρίας, θα προσφύγουν στην εκτόξευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων τέτοιων φονικών όπλων, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει φυσικά να «αντικατασταθούν» από νέα. Οσο περισσότεροι «Τόμαχοκ» πέσουν στη Συρία κι όσες περισσότερες παραγγελίες για νέους «Τόμαχοκ» δώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο μονοπώλιο, τόσο περισσότερα ντόλαρς, τόσα περισσότερα φράγκα θα βγάλουν οι δολοφόνοι, και νεκροθάφτες μαζί, της ανθρωπότητας.
Τα παραπάνω, ως είθισται στην οικονομία της «ελεύθερης αγοράς», δημιουργούν πεδίο δράσης λαμπρό για «επενδυτές», που είναι εκπαιδευμένοι καλύτερα κι από τις ύαινες να οσμίζονται «ευκαιρίες» πίσω από τα «ανθρωπιστικά» τους κρεματόρια.
Ετσι, όλα βαίνουν κατά τας ιμπεριαλιστικάς γραφάς και προδιαγραφάς: Τη μεν χρήση των πυραύλων «Τόμαχοκ» θα την πληρώσει ο συριακός λαός με το αίμα του, τη δε «αντικατάστασή τους» θα την πληρώσει ο αμερικανικός λαός, μέσω του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Τα κέρδη από την πώληση των όπλων θα τα καρπωθούν, βεβαίως, οι ευυπόληπτοι πολίτες - και κατά πάσα πιθανότητα φιλάνθρωποι Κροίσοι - ιδιοκτήτες της «Raytheon».

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger