Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλία: Συνάντηση στην Περιφέρεια για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά την σχεδιαζόμενη έναρξη της διαδικασίας διαθεσιμότητας διοικητικού προσωπικού, ήταν το αντικείμενο συνάντησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και της ηγεσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρύτανης κ. Ιωάννης Μεσσήνης, ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Νικόλαος Ζούμπος, οι αναπληρωτές πρυτάνεις κ.κ. Δημήτρης Κουρέτας και Σάκης Κουστέλιος και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ. Σοφοκλής Δρίτσας.

Κατά τη συνάντηση αναδείχθηκαν τα παρακάτω:
•              Το προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας γενικά χαρακτηρίζεται από άριστη ηλικιακή κατανομή, πολύ ικανοποιητικό μορφωτικό επίπεδο και μεγάλη εμπειρία ώστε να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.
•              Το διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος ανέρχεται σε 306 υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση 15.269 φοιτητών και των 833 μελών του συνολικού προσωπικού (λόγος 1 : 53).
•              Η Κεντρική Διοίκηση είναι επαρκώς στελεχωμένη με 110 Διοικητικούς υπαλλήλους (40 μόνιμους διοικητικούς και 70 ΙΔΑΧ) και 3 μέλη ΕΤΕΠ για την διοικητική υποστήριξη του συνόλου του προσωπικού και των φοιτητών του Ιδρύματος (λόγος 1 : 146).
•              Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης είναι επίσης επαρκώς στελεχωμένη με 39 διοικητικούς υπαλλήλους (5 μόνιμους και 34 ΙΔΑΧ), με την εξαίρεση ελλείψεων προσωπικού στα νέα Τμήματα της Λαμίας που συνίστανται σε 3 βιβλιοθηκονόμους (ΠΕ ή ΤΕ).
•              Το προσωπικό επικουρικής διδασκαλίας και τεχνικής υποστήριξης των (18) ακαδημαϊκών Τμημάτων του Ιδρύματος απαρτίζεται από 36 μέλη ΕΕΔΙΠ και 57 μέλη ΕΤΕΠ (σύνολο 93) το οποίο θεωρείται ανεπαρκές σε σχέση με το συνολικό αριθμό των φοιτητών (164 φοιτητές ανά μέλος ΕΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ) και των μελών ΔΕΠ (4,6 μέλη ΔΕΠ ανά μέλος ΕΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ).
•              Το διοικητικό προσωπικό που επανδρώνει τις Ακαδημαϊκές μονάδες του Ιδρύματος ανέρχεται σε 157 υπάλληλους (34 μόνιμους, 123 ΙΔΑΧ). Συγκεκριμένα το προσωπικό αυτό επανδρώνει τις 5 Γραμματείες των αντίστοιχων Σχολών και τις 18 Γραμματείες των αντιστοίχων Τμημάτων του Πανεπιστημίου που βρίσκονται σε 5 διαφορετικές πόλεις (Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία). Το σύνολο του απαιτούμενου διοικητικού προσωπικού για την επάνδρωση των Γραμματειών ανέρχεται στους 69 υπαλλήλους. Οι υπόλοιποι 88 υπάλληλοι εξυπηρετούν διοικητικές ανάγκες των Τομέων και των Εργαστηρίων/Κλινικών  των Ακαδημαϊκών Τμημάτων (στο Τμήμα Ιατρικής υπηρετούν 35 διοικητικοί), ενώ σημαντικός αριθμός των υπαλλήλων αυτών έχει αυξημένα προσόντα (κάτοχοι Μεταπτυχιακού ή/και Διδακτορικού Διπλώματος) και προσφέρουν επιπρόσθετο επικουρικό τεχνικό και ερευνητικό έργο. Ο λόγος των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ ανά διοικητικό υπάλληλο που είναι τοποθετημένος στα Εργαστήρια/Κλινικές είναι αντίστοιχα 173:1 και 4,9:1 (ή 249:1 και 5,8:1 αν εξαιρεθεί το Τμήμα Ιατρικής) και φανερώνει την υπο-στελέχωση των ακαδημαϊκών μονάδων.
•              Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρείται ότι περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία του Ιδρύματος και κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με πρώτα τα 2 νέα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών με έδρα τη Λαμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger