Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Μαζικές αποχωρήσεις από τον ΟΠΑΠ με αποζημιώσεις έως και 400.000 ευρώ

Βροχή οι αποχωρήσεις στελεχών του Οργανισμού ενόψει της ανάληψης της Emma Delta με αποζημιώσεις που προκαλούν ίλιγγο - Μοναδικό φαινόμενο να δικαιούνται αποζημιώσεις όχι μόνο οι απολυμένοι αλλά και αυτοί που αποχωρούν οικοιοθελώς!

Βροχή παραιτήσεων και αποχωρήσεων κατακλύζει τον ΟΠΑΠ. Ενόψει της ανάληψης του μάνατζμεντ από την Emma Delta (εκτιμάται περί τα μέσα Οκτωβρίου), στελέχη του Οργανισμού που διατηρούσαν επί μακρόν καίριες θέσεις αποχωρούν, εισπράττοντας αποζημιώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες ευρώ!

Ηδη έχουν αποχωρήσει από τον ΟΠΑΠ υψηλόβαθμα στελέχη από τις διευθύνσεις Ανάπτυξης & ∆ιεξαγωγής Παιχνιδιών, από τη διεύθυνση Πληροφορικής και τη διεύθυνση Στρατηγικής Ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν ενημερωθεί περί της πρόθεσης άμεσης αποχώρησης τουλάχιστον επτά ακόμη διοικητικών υπαλλήλων. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, σημειώνουν πως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν υποβληθεί συνολικά αιτήσεις παραίτησης τουλάχιστον 30 υπαλλήλων, από διάφορες διοικητικές βαθμίδες.
Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την επικείμενη ανάληψη του μάνατζμεντ από το επενδυτικό σχήμα Emma Delta που απέκτησε το 33% του Οργανισμού και τα σχέδια των επικεφαλής του fund για ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας της εταιρείας. Όπως, όμως, συζητείται στο παρασκήνιο, αρκετά είναι αυτά τα στελέχη του ΟΠΑΠ που θεωρείται ότι έχουν ταυτιστεί απόλυτα με το προηγούμενο καθεστώς στον Οργανισμό και σπεύδουν τώρα να παραιτηθούν, γνωρίζοντας πως δύσκολα θα μπορέσουν να διατηρηθούν με το νέο καθεστώς.
Πρόκειται για τους μόνιμους υπαλλήλους της ΟΠΑΠ Α.Ε. (και όχι φυσικά της ΟΠΑΠ Υπηρεσιών που εργάζονται με άλλο καθεστώς) που απασχολούνται στον Οργανισμό από τη δεκαετία του 1980 και απολαμβάνουν, βάσει της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όχι 14 αλλά 20 μισθούς ετησίως (υπήρξαν σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζόμενοι που λάμβαναν 21 μισθούς), πριμ παραγωγικότητας, επιδόματα ισολογισμού, ειδικών συνθηκών (για χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών!) και που συνταξιοδοτούνται με πλουσιοπάροχα εφάπαξ και επιπλέον bonus.
Διευκρινίζεται ότι ανεξαρτήτως παραίτησης ή συνταξιοδότησης, όσοι αποχωρούν δικαιούνται αποζημιώσεων βάσει της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του Κανονισμού Εργασίας που ισχύει στον ΟΠΑΠ, ένα πραγματικό φαινόμενο που αποτελεί τον ορισμό των εργαζομένων δυο ταχυτήτων.
Όπως γίνεται γνωστό υπάρχουν σήμερα προϊστάμενοι με προϋπηρεσία 9 ετών στον ΟΠΑΠ που βάσει της Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας δικαιώνονται συνολικής αποζημίωσης 80-90 χιλιάδων ευρώ, διευθυντές (με 25 χρόνια προϋπηρεσία) που δικαιούνται 150-200 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι επικεφαλής διευθύνσεων έχουν λαμβάνειν σε περίπτωση αποχώρησης ποσά άνω των 400 χιλιάδων ευρώ!
Σημειώνεται πως η ισχύουσα Συλλογική Σύµβαση Εργασίας ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται ως αποζημίωση συνταξιοδότησης ένα µηνιαίο µισθό για κάθε έτος εργασίας µέχρι και 35 µισθούς, ενώ η εταιρεία καταβάλλει το 100% της συνολικής αποζηµίωσης που δικαιούται ο εργαζόµενος κατά τη συνταξιοδότησή του.
Επίσης, με τον τερματισμό της εργασίας τους λαμβάνουν ένα εφάπαξ ποσό που είναι ίσο για κάθε χρόνο υπηρεσίας με το 1/12 της συνολικής αμοιβής του εργαζομένου κατά το τελευταίο έτος που εργάστηκε, πλέον αναλογίας υπερωριών και επιδόματος, πληρωτέου βασιζόμενο στα χρόνια υπηρεσίας.
Μεταξύ, πάντως, των αποχωρούντων εμφανίζονται να είναι και στελέχη που ήταν αρμόδια για τη λειτουργία του "Πάμε Στοίχημα", στα οποία χρεώνεται, μεταξύ άλλων, η φθίνουσα πορεία του παιχνιδιού (με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τζίρο ακόμη και κάτω του 1 δισ. ευρώ το 2013), αλλά και η επιμονή στη διατήρηση του τρόπου λειτουργίας του παιχνιδιού με βάση παλαιότερα συστήματα διαχείρισης κινδύνου.
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger